Tα Τέμπη, η Δικαιοσύνη και η τιμή της πολιτείας

Tα Τέμπη, η Δικαιοσύνη και η τιμή της πολιτείας

Νίκος Κωνσταντάρας

Η χθεσινή παρέµβαση του Αρείου Πάγου για την τραγωδία των Τεμπών δείχνει ότι η Δικαιοσύνη, τουλάχιστον, κατανοεί ότι οι θεσμοί «ελέγχονται» από την κοινή γνώμη σ’ αυτή την υπόθεση, ότι είναι κορυφαίας σημασίας η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των πολιτών. Μετά το τέλος των εργασιών της βουλευτικής επιτροπής, και με τον τρόπο που αυτή λειτούργησε, οι εισαγγελικές και ανακριτικές αρχές αναλαμβάνουν ακόμη μεγαλύτερη ευθύνη για τη διαλεύκανση της υπόθεσης και την απονομή δικαιοσύνης. Η επούλωση αυτού του εθνικού τραύματος, όμως, δεν θα επιτευχθεί μόνο με δηλώσεις, παραγγελίες και καλές προθέσεις, αν δεν αποδειχθεί πως οι έρευνες πράγματι έφθασαν στο βάθος που απαιτείται, ώστε να μην υπάρξει η παραμικρή υποψία συγκάλυψης, αδιαφορίας ή ανικανότητας από τις αρμόδιες αρχές.

Η διαχείριση της υπόθεσης από την επιτροπή της Βουλής φάνηκε σαν τυπική διαδικασία με προτεραιότητα την ελάχιστη ζημιά στην κυβέρνηση και σε πολιτικά πρόσωπα. Αυτό προκαλεί ισχυρές αντιδράσεις εντός Ελλάδας και στο εξωτερικό. Στη χθεσινή παραγγελία στην εισαγγελέα Εφετών Λαρίσης, η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γεωργία Αδειλίνη σημειώνει ότι «είναι αδιαμφισβήτητες οι υπεράνθρωπες προσπάθειες τις οποίες εδώ και ένα έτος καταβάλλουν οι εισαγγελικές και ανακριτικές αρχές για τη διερεύνηση σε βάθος και στον ταχύτερο δυνατό χρόνο του ως άνω εγκλήματος».

Ομως, προσθέτει: «Διαμαρτυρίες και καταγγελίες συγγενών θυμάτων για αναπάντητα ερωτήματα, αποδεικτικά στοιχεία που δεν ελήφθησαν υπόψη ή δεν εκτιμήθηκαν σωστά, ανακριτικές ενέργειες που παραλείφθηκαν, ακόμη και για συγκάλυψη ευθυνών από τη Δικαιοσύνη, εξακολουθούν να διαχέονται στο εσωτερικό της χώρας, αλλά και στο εξωτερικό, υποστηριζόμενες και από μερίδα του Τύπου». Ζητεί να ερευνηθούν και να απαντηθούν οι ισχυρισμοί και οι καταγγελίες.

Στις 8 Φεβρουαρίου, με κοινή ανακοίνωση, η πρόεδρος του Αρείου Πάγου Ιωάννα Κλάπα και η εισαγγελέας διέψευσαν δημοσιεύματα που έκαναν λόγο για πλημμέλειες και παραλείψεις στην υπόθεση, σημειώνοντας ότι η ανάκριση έχει ολοκληρωθεί, ότι 31 άτομα έχουν καταστεί κατηγορούμενοι «μέχρι στιγμής» και ότι η δίκη θα διεξαχθεί σύντομα. Η νέα παρέμβαση έρχεται δύο ημέρες πριν από την αυριανή, πρώτη επέτειο του πολύνεκρου δυστυχήματος. Την ίδια ημέρα, η Ελληνίδα Ευρωπαία ανακρίτρια, Χριστίνα Σαλάππα, έχει καλέσει σε απολογία 23 κατηγορουμένους, μη πολιτικά πρόσωπα (εκ των οποίων 18 στελέχη του Δημοσίου), που ελέγχονται για τη μη εκτέλεση σύμβασης για το σύστημα σηματοδότησης-τηλεδιοίκησης τμήματος του σιδηροδρομικού δικτύου. Στις 15 Φεβρουαρίου η ολομέλεια του Αρείου Πάγου (με 49 υπέρ και 13 κατά) αποφάσισε ότι το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το κράτος δικαίου και την ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα αποτελεί ανεπίτρεπτη και ευθεία παρέμβαση στο έργο των ελληνικών δικαστικών αρχών. (Στο ψήφισμα του Ε.Κ. γίνεται αναφορά και στα Τέμπη.)

Είναι φανερό ότι η Δικαιοσύνη γνωρίζει ότι απ’ αυτή την υπόθεση δεν εξαρτάται μόνο το αίσθημα ασφαλείας των πολιτών, αλλά και η τιμή της πολιτείας.

Πηγή: Καθημερινή

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *