Γιούλη Επτακοίλη
«Είναι ένα καινούργιο, ιδιαίτερα σημαντικό στοιχείο», μας λένε οι υπεύθυνοι. «Το 90% απαντά ότι η κρίση τούς έχει ισχυροποιήσει στο να βρίσκουν λύσεις. Αυτό δεν υπήρχε στις προηγούμενες έρευνες». Τέταρτη συνεχή χρονιά, η Γενιά Υ, όσοι έχουν γεννηθεί μεταξύ 1980 – 2000, μπήκε στο μικροσκόπιο από την kariera.gr σε συνεργασία με το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Τι επιθυμεί η μεγαλύτερη αριθμητικά γενιά στον κόσμο, τι ονειρεύεται, πώς προγραμματίζει τη ζωή της στην Ελλάδα της κρίσης, τι αναζητεί από την εργασία και την καριέρα της, με τι μισθούς αμείβεται, ποιες προοπτικές έχει.
Τα ερωτήματα που τέθηκαν σε σχεδόν 3.000 νέους και νέες απ’ όλη τη χώρα, που εκλήθησαν να απαντήσουν το διάστημα Αυγούστου – Οκτωβρίου 2017, ήταν πολλά και οι απαντήσεις ενδιαφέρουσες και αποκαλυπτικές. Δεν ξέρω όμως κατά πόσον πρέπει πραγματικά να χαρούμε με το ποσοστό 90% που απαντάει ότι η κρίση το έχει κάνει πιο ευπροσάρμοστο στις καινούργιες συνθήκες, πιο επινοητικό στο να βρίσκει λύσεις σε δύσκολες εξισώσεις ζωής. Αυτό σημαίνει ότι «χώνεψε» την κρίση, είναι η μια ανάγνωση. Συνειδητοποίησε δηλαδή ότι έτσι είναι η κατάσταση, δεν θα αλλάξει εύκολα και άμεσα, άρα πρέπει να προσαρμοστεί και να μάθει να ζει μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο. Είναι πράγματι μια σκέψη που δείχνει ωριμότητα από μια γενιά εξαιρετικά ζορισμένη. Μια γενιά που ενηλικιώθηκε εργασιακά μαζί με την κρίση κι αν στην αρχή ένιωσε «ζαλάδα» από την απότομη πτώση και ειδικά από την κατάρρευση βασικών δομών στην αγορά εργασίας, τώρα φαίνεται πως έχει συνηθίσει. Υπάρχει όμως και μια άλλη, διαφορετική ανάγνωση. Αυτή του συμβιβασμού της συγκεκριμένης γενιάς. Ενός επώδυνου συμβιβασμού προς τα κάτω, με μια πραγματικότητα που υπόσχεται ελάχιστα για το μέλλον. Στην ίδια έρευνα, το 31% των ερωτηθέντων απάντησε πως ο μέσος καθαρός μισθός τους φτάνει οριακά στα 500 ευρώ. Επίσης, το 63% βλέπει να επηρεάζεται αρνητικά η προοπτική καριέρας, ενώ το 59,5% βλέπει δυσκολία και στην ανάπτυξη καριέρας. Επιπτώσεις φαίνονται και στην προσωπική ζωή των ερωτηθέντων κατά 52%.
Ενας νέος 25, 28, 32 χρόνων που αμείβεται με 500 ευρώ μπορεί να ζήσει. Δεν μπορεί όμως να είναι ανεξάρτητος. Είναι μάλλον αδύνατο να αποκτήσει δικό του σπίτι ή αυτοκίνητο, να ταξιδέψει, να κάνει διακοπές. Ναι, για όλα αυτά βρίσκει λύσεις. Ζει μάλλον με τους γονείς του, μετακινείται με τα μέσα μαζικής μεταφοράς ή το αυτοκίνητο του μπαμπά, πηγαίνει διακοπές σε σπίτια φίλων. Τι παραπάνω, όμως, μπορεί να σχεδιάσει ή να ονειρευτεί;
«Στην Αθήνα της ανάκαμψης, οι Ελληνες δεν ονειρεύονται πλέον», ήταν ο τίτλος ρεπορτάζ που πραγματοποίησε πρόσφατα το αμερικανικό δίκτυο CNBC. Και δυστυχώς, είναι ακριβώς έτσι. Για τη Γενιά Υ που υποφέρει περισσότερο από την ανεργία, τα 500 ευρώ είναι σαφώς προτιμότερα από το μηδέν, και σίγουρα συνιστούν μια κάποια λύση. Αλλά όχι προοπτική. Η γενιά αυτή όπως κι εκείνη που ακολουθεί δεν χρειάζεται μόνο λύσεις, αλλά κυρίως «φτερά» και χώρο για να τ’ ανοίξει.
Πηγή: Καθημερινή