Κι όμως η βία και η ανομία βασιλεύουν στα ελληνικά πανεπιστήμια…

Κι όμως η βία και η ανομία βασιλεύουν στα ελληνικά πανεπιστήμια…

Protagon Team

Μια τρομακτική εικόνα βίας και ανομίας, εντελώς διαφορετική από αυτή που επεδίωξε από την αρχή να εξασφαλίσει —ίσως τελικά απλώς να φιλοτεχνήσει— για τα ελληνικά πανεπιστήμια η κυβέρνηση, περιέγραψε με άρθρο του στα «Νέα Σαββατοκύριακο» ο Οδυσσέας Βλαχονικολός.

Πρόκειται για τον φοιτητή του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, ο οποίος πρόσφατα έπεσε θύμα επίθεσης τραμπούκων —με την ΕΛ.ΑΣ και τις πρυτανικές αρχές να επιδεικνύουν ελάχιστο ενδιαφέρον και τον αρμόδιο υφυπουργό Παιδείας Άγγελο Συρίγο να φτάνει στο σημείο να πει ότι τον συγκεκριμένο σπουδαστή τον ξυλοκόπησαν επειδή κάποιοι τον… αντιπαθούσαν.

Το άρθρο με τίτλο «Τι ακριβώς περιμένουμε;» είναι ένας κόλαφος για την κυβερνητική πολιτική στα πανεπιστήμια. Ο κ. Βλαχονικολός, ενώ αναφέρεται και σε σκηνικά του παρελθόντος, ακριβώς δηλαδή αυτά τα οποία η παρούσα κυβέρνηση είχε δεσμευτεί να τερματιστούν, περιγράφει και περιστατικά πολύ πρόσφατα.

«Η κατάσταση στο ελληνικό πανεπιστήμιο είναι αυτή της στοχοποίησης έως και της τρομοκρατίας», γράφει, για να συμπληρώσει:

«Μειοψηφικές αντιεξουσαστικές ομάδες “αστυνομεύουν”, απειλούν, λογοκρίνουν και ξυλοκοπούν φοιτητές και μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας απλά και μόνο επειδή μπορούν. Μαυροφορεμένοι αναρχικοί με κράνη και ρόπαλα χρησιμοποιούν τις σχολές ως ορμητήριο επιθέσεων. Βάζουν φωτιές σε κάδους στην Πατησίων, σπάνε αμάξια και χτίζουν γραφεία των καθηγητών, απειλούν φοιτητές που βγάζουν βίντεο “πως θα τους σπάσουν το κινητό”, κυνηγάνε φοιτητές μέσα στο πανεπιστήμιο επειδή έχουν τις “λάθος απόψεις”. Αυτή είναι η καθημερινότητα στα ελληνικά πανεπιστήμια για χρόνια», σημειώνει και προσθέτει:

«Τις δύο προηγούμενες εβδομάδες, είδαμε αναρχικούς να χτυπάνε ένα μέλος της κομμουνιστικής νεολαίας με σιδηρολοστό στο κεφάλι μπροστά στον κεντρικό διάδρομο, μία κοπέλα να τραμπουκίζεται από παρόμοιες ομάδες, επειδή στην μπλούζα της ήταν ραμμένη μια ελληνική σημαία και τέλος πάλι μία ομάδα αναρχικών στο ΕΜΠ να καταστρέφουν τα αμάξια δύο καθηγητών, καθώς τόλμησαν να καλέσουν την αστυνομία. Θέλοντας ουσιαστικά να δείξουν ποιοι ακριβώς κάνουν κουμάντο στο πανεπιστήμιο.

»Και όλα αυτά γίνονται με την ευγενή χορηγία κυβέρνησης και πρυτανείας. Προφανώς, φαίνεται να μη θέλουν να δώσουν λύση στο πρόβλημα, καθώς φοβούνται το πολιτικό κόστος και τη μη επανεκλογή τους. Ισως αποφασίσουν να αντιμετωπίσουν τη συνεχή βία μέσα στα πανεπιστήμια όταν σκοτωθεί κάποιος φοιτητής. Διότι πολλοί φοιτητές και καθηγητές έχουν ήδη διακομιστεί στα νοσοκομεία πολύ βαριά τραυματισμένοι, καθόλου τυχαία όπως ισχυρίστηκε πρόσφατα ο κ. Συρίγος για να δικαιολογήσει την αδράνεια της αστυνομίας».

Ο φοιτητής της πρώην ΑΣΟΕΕ κάνει ακόμα λόγο για «αποτυχία προστασίας θεμελιωδών δικαιωμάτων του ανθρώπου, όπως αυτό της ελευθερίας της έκφρασης».

«Ολοι οι αρμόδιοι γνωρίζουν τι συμβαίνει μέσα στα πανεπιστήμια και κανένας δεν θέλει να πειράξει “τα παιδιά”. Αλλωστε, για ποιο λόγο να τα βάλουν με το υπάρχον σύστημα. Ο ρόλος τους φαίνεται να είναι η συντήρηση των ισορροπιών, ακόμα και αν αυτές σημαίνουν απειλές κατά φοιτητών και μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας».

Το άρθρο του κ. Βλαχονικολού για την κατάσταση στα ελληνικά ΑΕΙ και την ανοχή που επιδεικνύουν τόσο οι πρυτανικές αρχές όσο και τα υπουργεία Παιδείας και Προστασίας του Πολίτη, έρχεται σαν σε συνέχεια μιας άλλης ηχηρής παρέμβασης, αυτή τη φορά μέσω Facebook, από τον συγγραφέα Απόστολο Δοξιάδη.

Σε ανάρτησή του την Παρασκευή, ο κ. Δοξιάδης περιγράφει τους υπουργούς και τους πρυτάνεις ως το κύριο μέρος του προβλήματος ανομίας στα ελληνικά πανεπιστήμια. Αφορμή για το σημείωμα του συγγραφέα είναι και πάλι το περιστατικό με την επίθεση στον κ. Βλαχονικολό, αλλά και το πώς (δεν) αντέδρασαν ο πρύτανης του Οικονομικού Πανεπιστημίου και τα υπουργεία Παιδείας και Προστασίας του Πολίτη.

Είναι ένα κείμενο στο οποίο απευθύνεται και μια έκκληση προς τον Πρωθυπουργό «που πρόταξε στην προεκλογική του εκστρατεία ως δέσμευση να λύσει το πρόβλημα της βίας στα πανεπιστήμια, και ως φιλελεύθερος πολιτικός έχει πολλές φορές -και άριστα έκανε- στιγματίσει το αίσχος της ανομίας στα ελληνικά πανεπιστήμια», να «δράσει αμέσως για να βρει τις ευθύνες στη συγκεκριμένη περίπτωση, και να αντιδράσει απέναντι στους ανευθυνοϋπεύθυνους υπουργούς του με την αυστηρότητα που απαιτείται».

Πηγή: Protagon

– – –
Όλα τα σχόλια των αναγνωστών είναι ευπρόσδεκτα, εφόσον δεν χρησιμοποιούν προσβλητικούς ή υβριστικούς χαρακτηρισμούς. Επίσης σχόλια στα οποία έχει επιλεγεί η “Υποβολή ως Ανώνυμος/η – Unknown” δεν θα δημοσιεύονται. Μπορείτε να επιλέξετε να υποβάλετε ένα σχόλιο είτε με το προφίλ σας στο Google (1η επιλογή), είτε το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο (2η επιλογή: “Όνομα/URL“), συμπληρώνοντας μόνο το πεδίο “Όνομα” (όνομα ή ψευδώνυμο της αρεσκείας σας). Όλα τα σχόλια πριν τη δημοσίευσή τους πρέπει να εγκριθούν από τον Διαχειριστή (comment moderation), γι’ αυτό πιθανόν να υπάρξει μια μικρή καθυστέρηση.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *