Αυτή την Αθήνα θέλουμε;

Αυτή την Αθήνα θέλουμε;

Γιούλη Επτακοίλη

​​Οι προσδοκά κυρίως ένας πολίτης από τη δημοτική αρχή του; Καθαριότητα, επαρκή φωτισμό, πεζοδρόμια, πεζοδρόμους και πλατείες που να μη θυμίζουν υπαίθρια πάρκινγκ. Ο δήμαρχος της Αθήνας τα πηγαίνει περίφημα –λένε οι υποστηρικτές του– με τα οικονομικά του δήμου. Νοικοκύρεψε το ταμείο.

Μπράβο του, αν και πραγματικά δεν γνωρίζω πώς οι κάτοικοι της πόλης απολαμβάνουμε αυτό το νοικοκύρεμα. Επίσης, ούτε φοροτεχνικοί είμαστε για να ξέρουμε, ούτε διαθέτουμε πρόσβαση στα οικονομικά. Το μόνο κριτήριο που μπορούμε να έχουμε είναι σε σχέση με το τι έχει αλλάξει στη ζωή μας.

Πώς έχει βελτιωθεί η καθημερινότητά μας;

Εχουμε αποτελεσματικότερη και πιο συχνή καθαριότητα, περισσότερους ελέγχους ως αντίσταση στην ασυδοσία, επαρκέστερο φωτισμό στους δρόμους; Εφυγε η μάκα από το Μοναστηράκι, την Ομόνοια, την Αθηνάς; Κατεβήκαν τα μηχανάκια από τα πεζοδρόμια ή μήπως οι ράμπες αναπήρων είναι ελεύθερες; Μαζεύτηκαν τα χιλιάδες παράνομα τραπεζοκαθίσματα από τις πλατείες και τα πεζοδρόμια;

Οχι. Τίποτα απ’ όλα αυτά δεν έγινε. Η Αθήνα είναι πιο βρώμικη και πιο σκοτεινή, πιο αφιλόξενη. Καταρρέει θεσμικά στα… κεφάλια των πολιτών. Οσο για τους ιδιοκτήτες μπαρ και καφέ στα κεντρικότερα σημεία της πόλης, είναι πιο αποθρασυμμένοι και πιο… ευτυχισμένοι από ποτέ.

Χαρακτηριστικό το παράδειγμα της Τσακάλωφ, που ανέδειξε εξαιρετικά στο χθεσινό φύλλο της «Κ» ο Νίκος Βατόπουλος. Πράγματι, εκεί η κατάσταση είναι απελπιστική. Πρόκειται για την «πρωτεύουσα» της παρανομίας και της αυθαιρεσίας με ελάχιστες εξαιρέσεις επιχειρηματιών που τηρούν τη νομιμότητα. Είναι η πιο ακραία περίπτωση καταπάτησης δημόσιου χώρου αλλά και αδυναμίας ή απροθυμίας από την πλευρά του δήμου να επιβάλει την τάξη. Οχι μόνον όσον αφορά τον κοινόχρηστο χώρο που έχει εξαφανιστεί αλλά και την τρομερή ηχορρύπανση που κάνει τη ζωή των κατοίκων αφόρητη.

Και τι θράσος! Να παραδέχεται η ίδια η δημοτική αρχή ότι τα πρόστιμα που επιβάλλει τα πληρώνουν με χαρά οι ιδιοκτήτες γιατί τα κέρδη τους είναι πάρα πολλά. Αρα όλοι είναι ευχαριστημένοι. Ο δήμος βάζει λεφτά στο ταμείο και οι επιχειρηματίες συνεχίζουν ανενόχλητοι να απλώνουν τραπεζοκαθίσματα.

Ο κ. Καμίνης αρέσκεται στις διαπιστώσεις. «Η Αθήνα δεν είναι όσο καθαρή θα ήθελα», είχε δηλώσει σε συνέντευξή του. Ευχαριστούμε για τη διαπίστωση, δήμαρχε. Μάλλον ούτε οι κοινόχρηστοι χώροι της είναι τόσο ελεύθεροι όσο θα θέλατε. Δεν ξέρω πότε περάσατε τελευταία φορά από την Τσακάλωφ.

Κάντε τον κόπο. Μιλήστε με κατοίκους. Ακούστε τι έχουν να σας πουν. Μετά, κατηφορίστε στην πλατεία Κολωνακίου, θαυμάστε αυτό το εξαιρετικό παράδειγμα ρυπαρότητας, στο οποίο, για να τα λέμε όλα, συμβάλλουν και οι κυρίες που βγάζουν βόλτα στην πλατεία τα μαλτεζάκια και τα πεκινουά, αλλά δεν θεωρούν απαραίτητο να μαζέψουν τα περιττώματά τους – είναι η λεγόμενη αστική γαϊδουριά.

Η ήττα της Αθήνας είναι διαρκής και πολυεπίπεδη.

Πηγή: Καθημερινή

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *