Ο σοσιαλισμός του πάτου

Ο σοσιαλισμός του πάτου

Πάσχος Μανδραβέλης

Α​​​​ν κάποιος δηλώσει ότι ανήκει στην Αριστερά ρωτήστε τον: αριστερά μπαίνοντας ή αριστερά βγαίνοντας;», είχε πει κάποτε ο κ. Γιάννης Πανούσης. Αλλά, μιας και όλοι οι αριστεροί λένε ότι κόπτονται υπέρ της ισότητας, πρέπει να εξειδικεύουμε το ερώτημα: Είναι αριστεροί της ισότητας προς τα πάνω, ή της ισότητας προς τα κάτω;

Η κομμουνιστική εκδοχή ανέδειξε την αιματηρή ισότητα του πάτου. Οπου ανέλαβε την εξουσία, φτωχοποίησε βιαίως όλους τους πολίτες και βάφτισε ισότητα τη μιζέρια που παρήγαγε. Η σοσιαλδημοκρατική εκδοχή ήταν διαφορετική. Ενας παλιός βουλευτής των Εργατικών ρωτήθηκε κάποτε αν πρέπει να καταργηθεί η πρώτη θέση στους βρετανικούς σιδηροδρόμους. «Ποτέ!», απάντησε οργισμένος. «Στόχος μας είναι να καταργήσουμε τη δεύτερη και τρίτη θέση. Ολοι οι Βρετανοί πολίτες αξίζουν να ταξιδεύουν πρώτη θέση. Δεν νομίζετε;» Υπάρχει βεβαίως και η τρίτη εκδοχή της Αριστεράς, αυτή που θα ονομάζαμε «ό,τι να ’ναι εκδοχή» των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Αυτή δεν είναι ούτε κομμουνιστική ούτε σοσιαλδημοκρατική. Κινείται σύμφωνα με τους χρόνιους περιορισμούς που έχει η ελληνική οικονομία, αλλά και με βραχυπρόθεσμους ψηφοθηρικούς ή και επικοινωνιακούς στόχους.

Τελευταίο δείγμα κομμουνισμού εκ του προχείρου, που ασκούν στην Παιδεία οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, είναι η απαγόρευση των μετακινήσεων μαθητών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στο εξωτερικό «στο πλαίσιο εγκεκριμένων προγραμμάτων, περιβαλλοντικού και πολιτιστικού χαρακτήρα». Οπως διέρρευσε από το υπουργείο, η απόφαση ελήφθη επειδή «κάποιοι μαθητές αδυνατούσαν να αντεπεξέλθουν οικονομικά σε αυτά τα ταξίδια».

Αυτό δεν αποτελεί νέα πρακτική. Κάτι αντίστοιχο είχε κάνει και ο κ. Νίκος Φίλης με την κατάργηση του ολοήμερου σχολείου, επειδή όπως έλεγε «δημιουργούνται διακρίσεις». Γράφαμε τότε για την πορεία προς τον σοσιαλισμό του πάτου: «Επειδή σε κάποια σχολεία δεν προσφέρονται κάποιες ευκαιρίες, τις απαγορεύουμε σε όλα. Δεν επιχειρούμε να βοηθήσουμε όσους υστερούν, απλώς χαντακώνουμε αυτό που έχει βελτιωθεί. Δεν κάνουμε, έστω σταδιακά, όλα τα σχολεία ολοήμερα με Ενιαίο Αναμορφωμένο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα· καταργούμε το πρόγραμμα όπου υπάρχει… Ετσι επιβεβαίωσαν τον Ουίνστον Τσώρτσιλ, που είχε πει ότι «το εγγενές ελάττωμα του καπιταλισμού είναι η άνιση κατανομή της ευλογίας του. Η εγγενής αρετή του σοσιαλισμού είναι η ίση κατανομή της μιζέριας του» («Καθημερινή» 8.5.2016).

Υπάρχει ένα στοιχείο στον φετβά του κ. Γαβρόγλου να απαγορεύσει τις επιμορφωτικές δραστηριότητες των μαθητών στο εξωτερικό, το οποίο πέρασε απαρατήρητο. Από την απόφαση εξαιρούνται «τα προγράμματα τα οποία εποπτεύονται από τη Γενική Γραμματεία Θρησκευμάτων». Κομμουνιστές, κομμουνιστές, αλλά τα ψηφαλάκια της Εκκλησίας, ψηφαλάκια…

Πηγή: Καθημερινή

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *