Οι Πολωνοί, η Δικαιοσύνη και εμείς

Οι Πολωνοί, η Δικαιοσύνη και εμείς

Κύριο άρθρο

Η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να ενεργοποιήσει για πρώτη φορά το Άρθρο 7 της Συνθήκης της Λισσαβόνας κατά της Πολωνίας,είναι ένα ηχηρό μήνυμα σε αυταρχικές και λαϊκίστικες κυβερνήσεις που ενδημούν τελευταία στην Ευρώπη. Η παραπομπή που συνεπάγεται ακόμα και αναστολή του δικαιώματος ψήφου στα Συμβούλια, είναι συνέπεια των διαρκών παρεμβάσεων της πολωνικής κυβέρνησης, με στόχο τη χειραγώγηση της Δικαιοσύνης και των Μέσων Ενημέρωσης.

Οι παρεμβάσεις της πολωνικής κυβέρνησης ήταν τόσο ακραίες που ανάγκασαν την Κομισιόν να παρέμβει για να προστατεύσει τις κοινές ευρωπαϊκές αξίες και κατακτήσεις. Δεν είναι όμως μόνο η πολωνική κυβέρνηση που προσπαθεί με αντιδημοκρατικές μεθόδους να ελέγξει και να υποτάξει τη Δικαιοσύνη.Όλες οι αυταρχικές και λαϊκίστικες εξουσίες επιθυμούν, προσπαθούν να διατηρήσουν το μονοπώλιο της εξουσίας,υπονομεύοντας ή και καταργώντας τη διάκριση των εξουσιών.

Μπορεί να μην φτάνουν, ακόμα, τις πολωνικές μεθόδους αλλά καταβάλλουν φιλότιμες προσπάθειες είτε για να υποβαθμίσουν το κύρος της Δικαιοσύνης, είτε για να απαξιώσουν όσους λειτουργούς της επιμένουν να μην υποτάσσονται στις απαιτήσεις τους. Το έχουμε διαπιστώσει πολλές φορές και στη χώρα μας, κάθε φορά που μια δικαστική απόφαση δεν είναι αρεστή ή δεν βολεύει στην κυβέρνηση.

Θυμόμαστε όλοι τα τηλεοπτικά διαγγέλματα με αφορμή το θέμα των τηλεοπτικών αδειών, της ΕΛΣΤΑΤ ή πιο πρόσφατα την ανοιχτή σύγκρουση για το θέμα του πόθεν έσχες. Με πρόσχημα το δικαίωμα της κριτικής στις δικαστικές αποφάσεις συστηματικά υπουργοί, βουλευτές, ακόμα και ο ίδιος ο πρωθυπουργός εξαπολύουν επιθέσεις ή και ευθείες απειλές κατά δικαστών.

Μόνο που η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης δεν είναι α λα κάρτ. Αποτελεί θεμέλιο της δημοκρατίας, εγγύηση για την προστασία των πολιτών από τις αυθαιρεσίες της εκτελεστικής εξουσίας. Η ανάμειξη της πολιτικής εξουσίας και πολύ περισσότερο η προσπάθεια χειραγώγησης της δικαιοσύνης είναι ανεπίτρεπτη και απαράδεκτη σε φιλελεύθερα δημοκρατικά καθεστώτα.

Η απόλυτη διάκριση των εξουσιών είναι επίσης βασικό στοιχείο της κοινής μας ευρωπαϊκής κλήρονομιάς.Το επισημαίνει άλλωστε με τον πιο ηχηρό τρόπο η παρέμβαση της Κομισιόν κατά της Πολωνίας. Ας το πάρουν λοιπόν σοβαρά υπόψη τους όσοι προσδοκούν ή μεθοδεύουν ανάλογες προσπάθειες υποταγής της Δικαιοσύνης για να φιμώσουν ή να εξοντώσουν όσους τους ασκούν κριτική ή δεν προσαρμόζονται στους σχεδιασμούς τους…

Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *