Η τακτική του αποπροσανατολισμού

Η τακτική του αποπροσανατολισμού

Άγγελος Στάγκος

Η πρακτική είναι γνωστή, την υιοθέτησε και την εφάρμοσε πρώτος ο Π. Καμμένος, αλλά τώρα αποτελεί επίσημη μέθοδο αντίδρασης της κυβέρνησης Συρανέλ, κάθε φορά που βρίσκεται σε άμυνα και πιέζεται να δώσει εξηγήσεις μέσα στη Βουλή. Και έξω από τη Βουλή, αλλά στις κοινοβουλευτικές συζητήσεις της Ολομέλειας φαίνεται καθαρά. Η πρόσφατη συζήτηση για την υπόθεση της πώλησης πολεμικού υλικού στη Σαουδική Αραβία είναι χαρακτηριστική. Πρόκειται για τη μέθοδο της λάσπης στον ανεμιστήρα που συνδυάζεται με την αναφορά πλήθους ονομάτων, τον ασυνάρτητο λόγο του στυλ «λίθοι και πλίνθοι και κέραμος ατάκτως ερριμμένα», την επισήμανση ψευδογεγονότων ή γεγονότων άσχετων με το αντικείμενο της συζήτησης, την αποφυγή απαντήσεων επί της ουσίας. Ολα αυτά με ακραίο επιθετικό ύφος, με καταπάτηση κάθε κοινοβουλευτικού ήθους και με αντικειμενικό σκοπό τον αποπροσανατολισμό και το μπλέξιμο των νοημάτων, ώστε να μη βγαίνει συμπέρασμα, τουλάχιστον από τον μέσο πολίτη.

Στη συζήτηση της περασμένης Δευτέρας δεν έλαμψε μόνο το άστρο του Π. Καμμένου, που άλλωστε είναι γνωστός δεξιοτέχνης της κοινοβουλευτικής αντιπαράθεσης στο συγκεκριμένο επίπεδο. Ελαμψε περισσότερο από κάθε προηγούμενη φορά και το άστρο του Αλ. Τσίπρα. Ηταν γνωστές οι δυνατότητές του από προηγούμενες συζητήσεις, κανείς δεν αμφέβαλλε ότι αν και όποτε χρειαζόταν θα μπορούσε να ξεπεράσει με ευκολία τον «σπεσιαλίστα» συνεταίρο του, όμως αυτή τη φορά ξεδίπλωσε όλο το ταλέντο του και έπεισε και τον πιο δύσπιστο ότι δεν έχει δισταγμούς. Μέχρι και απόρρητο τηλεγράφημα έφερε στο φως, παρά τις δήθεν απειλές και αντιρρήσεις του Ν. Κοτζιά (υπουργού Εξωτερικών) και Ν. Βούτση (προέδρου της Βουλής).

Με ή χωρίς προηγούμενη πρόβα στο συγκεκριμένο θέμα, η ορχήστρα λειτούργησε αξιοθαύμαστα, με τον καθένα να παίζει τον ρόλο του. Τον Π. Καμμένο να μπερδεύει και να ανακατεύει τους πάντες και τα πάντα, ακόμη και τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη με τον πατέρα του Β. Παπαδόπουλου το… 1991, τον Ν. Κοτζιά να διοχετεύει απόρρητο τηλεγράφημα για να το χρησιμοποιήσει ο πρωθυπουργός, τον Ν. Βούτση να απαγορεύει την κατάθεση απορρήτων εγγράφων στην αντιπολίτευση, αλλά να την επιτρέπει στον πρωθυπουργό, τον Αλ. Τσίπρα, να βγάζει «στη σέντρα» μία πηγή πληροφόρησης της πρεσβείας στο Ριάντ και να ονοματίζει τον αποκαλυφθέντα συνεργάτη της συζύγου του Κυρ. Μητσοτάκη. Η σύνθεση έκλεισε με τον Δ. Τζανακόπουλο να επαναλαμβάνει την επομένη τα βασικά αποσπάσματα.

Στο ερώτημα αν η τακτική της κυβέρνησης στη Βουλή «έπιασε»  στη συγκεκριμένη περίπτωση, η απάντηση διαμορφώνεται ήδη. Πρώτον, με το δεδομένο ότι σχεδόν όλοι οι ονοματισμένοι από την πλευρά της ως εμπλεκόμενοι έσπευσαν να διαψεύσουν έντονα τους ισχυρισμούς του διδύμου Τσίπρα – Καμμένου και τα επιβαρυντικά στοιχεία παραμένουν πάνω από το κεφάλι των δύο συνεταίρων. Δεύτερον, με το ότι το «καταφύγιό» τους θα είναι, τελικά, η ματαίωση της πώλησης ως ανήθικης, μετά την… όψιμη «ανακάλυψη» ότι οι βόμβες θα χρησιμοποιηθούν στην Υεμένη.

Πηγή: Καθημερινή

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *