Κατάδυση στο μυαλό του Μπαλαούρα

Κατάδυση στο μυαλό του Μπαλαούρα

Στέφανος Κασιμάτης

Ο απίθανος, ο μοναδικός και ανεπανάληπτος Μάκης Μπαλαούρας είπε ότι είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον πρώην πρωθυπουργό «της Μεγάλης Βρετανίας» Γκόρντον Μπράουν. Το είπε μάλιστα από το βήμα της Βουλής και, σε ένα σημείο, αντί για «Μεγάλη Βρετανία» μίλησε για «Μεγάλη Ευρυτανία». Προφανώς, λόγω της μεγαλύτερης οικειότητάς του με την Ευρυτανία παρά με τη Βρετανία, υποθέτω. Ισως πάλι να είναι οπαδός κάποιας ιντερνετικής θεωρίας, που θέλει το όνομα «Βρετανία» να είναι παραφθορά του «Ευρυτανία» και, ενδεχομένως, τους Βρετανούς απογόνους των Ευρυτάνων, άρα Ελληνες. (Δεν βλέπετε, άλλωστε, πώς τα κατάφεραν με το Brexit;)

Αλλά ας μην παρασύρομαι. Το όνειρο του Μπαλαούρα πρέπει να ήταν πολύ ζωντανό και να κράτησε αρκετά, διότι ο Μπαλαούρας διευκρίνισε ότι η συνομιλία τους έγινε επί συγκεκριμένου θέματος: τις «πολιτικές στήριξης των πολιτών και την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής». Ο Μπράουν με τον Μπαλαούρα αυτά, σύμφωνα πάντα με τον τελευταίο!

Εδώ πρέπει να φορέσω το deerhunter καπέλο μου και να πάρω τον μεγεθυντικό φακό μου, προκειμένου να εξετάσω το θέμα με το αρμόζον στη σοβαρότητά του ύφος. Υπό την προϋπόθεση ότι δεν επρόκειτο για όνειρο από εκείνα που είναι τόσο ζωντανά ώστε να συγχέονται με την πραγματικότητα, δύο ερμηνείες μπορώ να δώσω. Η πρώτη: Επειδή πρωθυπουργός, είτε πρώην είτε νυν, «της Μεγάλης Βρετανίας» δεν υπάρχει (υπάρχει πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου της Μεγάλης Βρετανίας και της Βορείου Ιρλανδίας), μήπως ο Μπαλαούρας είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον διευθυντή της «Μεγάλης Βρεταννίας»; Σίγουρα, ως άνθρωπος της πραγματικής οικονομίας, ο διευθυντής του ιστορικού αθηναϊκού ξενοδοχείου θα έχει ενδιαφέρουσες σκέψεις σχετικώς.

Η δεύτερη: Ο Γκόρντον Μπράουν είναι διαβόητος ως άνθρωπος απερίγραπτα δύσκολος, ακατάδεκτος, σνομπ, σχεδόν μισάνθρωπος. Επίσης, δεν φημίζεται για την υπομονή του (την εξάντλησε περιμένοντας να διαδεχθεί τον Μπλερ…) και είναι περίφημα τα βίαια ξεσπάσματα του θυμού του και οι σκαιοί τρόποι του, όταν χάνει την ψυχραιμία του. Με βάση όλα αυτά, τι πιο φυσικό να θέλει ο Μπράουν την άποψη ενός συνήθως ασυνάρτητου και φιλοπότη βουλευτή! Αλλά πώς βρήκε, βρε αδελφέ, ο Μπράουν το τηλέφωνο του Μπαλαούρα; Για πείτε μου, παρακαλώ… Συνεπώς, το πιθανότερο είναι ότι επρόκειτο για φάρσα. Αλλωστε, πώς ήξερε ελληνικά ο Μπράουν για να μιλήσει με τον Μπαλαούρα;

Στο ερώτημα αυτό παραπάνω βρίσκεται η εξήγηση. Διότι και εγώ έχω δει στον ύπνο μου τον Αβραάμ Λίνκολν και τον Οδυσσέα Γκραντ –είχαμε μια εξαιρετική συζήτηση για τον δικό τους εμφύλιο– και σας βεβαιώ ότι μιλούσαν και οι δύο θαυμάσια ελληνικά! Θέλω να πω, συμβαίνουν αυτά στα όνειρα. Επομένως, το πιθανότερο είναι ότι επρόκειτο για όνειρο – χειμερινής νυκτός έστω. Και όχι απαραιτήτως νυκτός, διότι ως αριστερός ο Μπαλαούρας είναι οραματιστής και έχει την τάση να συγχέει την πραγματικότητα με το όνειρο…

Πηγή: Καθημερινή

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *