Η ταραχή του Αλ. Τσίπρα

Η ταραχή του Αλ. Τσίπρα

Άγγελος Στάγκος

Είναι αναμενόμενο και μέσα στο πλαίσιο του πολιτικού «παιχνιδιού» να υποστηρίζει η Ν.Δ. ότι ο πρωθυπουργός έσπευσε τη Δευτέρα το βράδυ να εξαγγείλει τους «μποναμάδες» που πρόκειται να μοιράσει τα Χριστούγεννα –με μεγάλη δόση εξαπάτησης του κοινού– σε αντιπερισπασμό της υπόθεσης Καμμένου – Σαουδικής Αραβίας, αλλά η αλήθεια είναι διαφορετική. Ο Αλ. Τσίπρας και οι περί αυτόν ανησύχησαν και ταράχθηκαν ιδιαίτερα από τη μεγάλη συμμετοχή στις εκλογές για την ηγεσία του νέου φορέα που διεκδικεί τον κεντρώο – κεντροαριστερό χώρο. Αυτό τους τρόμαξε και έτρεξαν να υποσχεθούν «καλούδια». Ο λόγος είναι ότι άνθρωποι που πήγαν να ψηφίσουν ανήκουν στην πλειοψηφία τους στο κοινό που ο Αλ. Τσίπρας θεωρεί δικό του ή το διεκδικεί. Πρόκειται για το 73% – 75% των ψηφοφόρων της περασμένης Κυριακής που έδωσε την ψήφο του σε υποψηφίους προερχόμενους από το ΠΑΣΟΚ και η απογοητευμένη από το αποτέλεσμα αυτοαναγορευμένη «ελίτ», η οποία φιλοδοξούσε να αναμορφώσει τον χώρο, το κοιτά με έκδηλη καταφρόνια. Είναι οι Πασόκοι, παλαιότεροι και νυν, οι μικρομεσαίοι, όντως μεγάλης ηλικίας οι περισσότεροι, πολλοί από τους οποίους μάλιστα ίσως να προσέφεραν τα τελευταία χρόνια την ψήφο τους στον ΣΥΡΙΖΑ πιστεύοντας τις περιβόητες «αυταπάτες» του.

Σ’ αυτούς βασιζόταν ο Αλ. Τσίπρας για να καταλάβει τον κεντροαριστερό χώρο και έτσι εξηγείται η ταραχή του όταν διαπίστωσε ότι του γυρίζουν την πλάτη. Τώρα φοβάται ότι αν η απώλειά τους εδραιωθεί, με την έννοια του μόνιμου «επαναπατρισμού», δυναμιτίζεται ένα σχέδιο προσφυγής στις κάλπες αμέσως μετά την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης. Πριν ακόμη από την επόμενη άνοιξη, καθώς μέχρι τότε μπορεί να αντέξει το αφήγημα της εξόδου από τα μνημόνια και την επιτήρηση, των επενδυτών που συνωστίζονται έξω από την πόρτα της Ελλάδας, της δυναμικής ανάπτυξης που θα εκδηλωθεί… οσονούπω. Αντίθετα, οι προοπτικές δεν είναι καθόλου αισιόδοξες, καθώς όλοι γνωρίζουν ότι για να βγει από την κρίση η ελληνική οικονομία απαιτούνται μαζικές επενδύσεις πολλών δισεκατομμυρίων.

Σε κάθε περίπτωση, είναι άγνωστο πότε θα αποφασίσει η κυβέρνηση να προσφύγει στις κάλπες. Ο,τι και να λένε οι κυβερνητικοί, όσο και να διαβεβαιώνει ο Αλ. Τσίπρας ότι η κυβέρνησή του θα φθάσει έως το φθινόπωρο του 2019, το θέμα είναι ανοικτό. Θα πηγαίνουν βλέποντας και κάνοντας, ενώ πάντα υπάρχουν και τα γεγονότα που επιβάλλουν αποφάσεις. Το απολύτως βέβαιο όμως είναι ότι αυτή η κυβέρνηση δεν έχει καμία σχέση με τη λεγόμενη «αστική δημοκρατία και ευγένεια» και επομένως θα κάνει τα πάντα προκειμένου να διατηρηθεί στην εξουσία ή, έστω, να έχει βασικό ρόλο στις εξελίξεις και μετά τις εκλογές. Θα πει ψέματα, θα τάξει, θα δώσει «μποναμάδες», θα ασκήσει πελατειακή πολιτική στο έπακρον, θα απειλήσει, θα ρίξει λάσπη προς κάθε κατεύθυνση, θα κλιμακώσει την προσπάθεια άλωσης του κράτους σε όλες τις βαθμίδες, δεν θα αφήσει τίποτα όρθιο. Θα εντείνει, δηλαδή, όλα αυτά που κάνει ήδη!

Πηγή: Καθημερινή

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *