Ε, όχι και δώρο πρωθυπουργού!

Ε, όχι και δώρο πρωθυπουργού!

Μπάμπης Παπαδημητρίου

Με τον νόμο 4336 η Βουλή ενέκρινε το τρίτο μνημόνιο. Εκεί, τον Αύγουστο 2015, προβλέφθηκε το εξής: «Οι Αρχές προτίθενται να μεταφέρουν τουλάχιστον το 30% του πλεονάσματος που θα επιτευχθεί λόγω επιδόσεων υψηλότερων από τις αναμενόμενες στον χωριστό λογαριασμό που προορίζεται για τη μείωση του χρέους. Επιπλέον, ένα άλλο 30% του εν λόγω πλεονάσματος θα χρησιμοποιηθεί για την εκκαθάριση μη καταβληθεισών κυβερνητικών υποχρεώσεων του παρελθόντος».

Στην άκρως λαϊκίστικη ενέργεια του πρωθυπουργού, που πήρε τη μορφή διαγγέλματος μπροστά στην εστία του Μεγάρου Μαξίμου, κάτι τόσο απίθανο για τα κράτη της Ευρώπης, μεταφέρονται πράγματι δύο πολύ σημαντικά ποσά προς εκπλήρωση «κυβερνητικών υποχρεώσεων».

Η επιστροφή κρατήσεων για λόγους υγείας (τις οποίες είχε ρυθμίσει ο νόμος 4024 του 2011) που κρίθηκαν παράτυπες από τα δικαστήρια. Η τήρηση της δικαστικής απόφασης, την οποία δεν μπορεί επουδενί να αποφύγει η κυβέρνηση, προκαλεί έκτακτη κρατική δαπάνη ύψους 315 εκατ. ευρώ. Η μνημονιακή πρόβλεψη ήταν και σε αυτό το θέμα απολύτως σαφής: «Η ελληνική κυβέρνηση θα παρακολουθεί τους δημοσιονομικούς κινδύνους, συμπεριλαμβανομένων των δικαστικών αποφάσεων και θα λάβει αντισταθμιστικά μέτρα στον βαθμό που αυτό απαιτείται για την εκπλήρωση των δημοσιονομικών στόχων». Αυτό ακριβώς κάνει η κυβέρνηση και δεν πρόκειται για κανένα «κοινωνικό» και πολύ λιγότερο «μέρισμα». Πρόκειται για αχρεωστήτως καταβληθέντες φόρους και πολύ ορθώς κάνει ο κ. Τσίπρας που τους επιστρέφει. Δεν χρειάζονται δα τόσες φανφάρες!

Το δεύτερο μεγάλο ποσό (360 δισ.) αφορά επίσης μιαν άλλη μνημονιακή υποχρέωση, παρόμοια με αυτήν που όλα τα ευρωπαϊκά κράτη εφαρμόζουν: η επιδότηση του κόστους της ενέργειας, όπως το αποφασίζει κάθε φορά η Βουλή, γίνεται κατόπιν των σχετικών εισηγήσεων της Ανεξάρτητης Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας. Από το καλοκαίρι η ελληνική ΡΑΕ έχει εισηγηθεί τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να καλύπτει ο προϋπολογισμός το κόστος για το κοινωνικό οικιακό τιμολόγιο, το οποίο επιβαρύνει τους καταναλωτές ως ξεχωριστός φόρος. Οπως γνωρίζετε, οι σωρευμένες υποχρεώσεις του κράτους προς τη ΔΕΗ πέταξαν στον ουρανό και αυτές έρχεται να καλύψει ο κ. Τσίπρας. Αν δεν το έκανε, όπως είχε συμφωνήσει με την τρόικα, αυτομάτως η ΔΕΗ θα αύξανε τη σχετική επιβάρυνση προκειμένου να καλύψει την «τρύπα» στο ταμείο της μεγάλης αυτής επιχείρησης.

Με δύο λόγια και οι δύο δαπάνες ήσαν πρακτικώς υποχρεωτικές και, σε κάθε περίπτωση, θα έπεφταν στους ώμους των φορολογουμένων. Τουλάχιστον, όμως, να μη μας το εμφανίζουν ως πρωθυπουργικό δώρο!

Πηγή: Καθημερινή

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *