Στρατηγική έντασης και διχασμού

Στρατηγική έντασης και διχασμού

Κύριο άρθρο

Είναι φανερό πια και για τους πλέον δύσπιστους ότι το πολιτικό θερμόμετρο όχι απλώς ανεβαίνει επικίνδυνα,αλλά μπαίνουμε σε ένα κύκλο μαχών πεζοδρομίου, όπως επεσήμανε το πρωτοσέλιδο του «Βήματος» την Κυριακή. Με ορατό το ενδεχόμενο να κλείσει σύντομα η αξιολόγηση η κυβέρνηση καταρχήν αλλά και το πολιτικό σύστημα συνολικά προετοιμάζονται για μια μακρά και επώδυνη, όπως φαίνεται προεκλογική περίοδο.

Ο κ. Τσίπρας με την χθεσινή ομιλία του στους  βουλευτές του κόμματος του, αφού αποκήρυξε το… λαϊκισμό, πυροδότησε την πολιτική σύγκρουση εκμεταλλευόμενος τα στοιχεία που διαρρέουν από τα Paradise Papers στοχοποιώντας προσωπικά τον αρχηγό της αντιπολίτευσης. Σκάνδαλα, υπαρκτά ή μη, αποτελούν όπως φαίνεται τον πυρήνα της στρατηγικής του Σύριζα για το επόμενο διάστημα, σε μια προσπάθεια να ανακτήσει, μέρος έστω, του χαμένου εκλογικού του ακροατηρίου.

Η ΝΔ από την άλλη μεριά έχει επικεντρωθεί στον αδύνατο κρίκο της κυβερνητικής πλειοψηφίας, τον αρχηγό των ΑΝΕΛ που δεν χάνει ευκαιρία να προκαλεί με αποφάσεις, όπως η πρόσφατη με τις πωλήσεις πολεμικού υλικού στη Σαουδική Αραβία αλλά και τις επαναλαμβανόμενες προκλητικές δηλώσεις του.

Σε μια ιδιαίτερα ευαίσθητη φάση για την χώρα και κυρίως για την πορεία της οικονομίας, η κυβέρνηση αντί να προσπαθεί να διατηρήσει ένα κλίμα ομαλότητας και σταθερότητας, προτάσσει το στενό κομματικό της συμφέρον. Δημιουργεί και συντηρεί συνεχώς εστίες έντασης και πολωτικής αντιπαράθεσης, θεωρώντας προφανώς ότι με τον τρόπο αυτό θα συσπειρώσει την κομματική της βάση.

Ενώ οι επόμενοι μήνες θα είναι  ιδιαίτερα κρίσιμοι, καθώς  αναμένεται να διαμορφωθεί το νέο – υβριδικό όπως το αποκάλεσε κοινοτικός αξιωματούχος – πλαίσιο εποπτείας και ελέγχου της οικονομίας, τα κυβερνητικά στελέχη αντί να ασχοληθούν με την ουσία των όσων διακυβεύονται, φροντίζουν πρωτίστως για την πολιτική τους επιβίωση.

Η κυρίαρχη λογική που επικρατεί στο Μέγαρο Μαξίμου, δεν αφορά στην πορεία της χώρας,αλλά στη διαμόρφωση συνθηκών μετωπικής αντιπαράθεσης,με κάθε τίμημα στις επόμενες εκλογές. Ο κ. Τσίπρας μπορεί να υπόσχεται στα λόγια στους βουλευτές του και στην κοινωνία ένα καλύτερο αύριο, στην πράξη κάνει ότι μπορεί για να το υπονομεύσει.

Οι πολίτες όμως έχουν χορτάσει από λόγια και ανέξοδες υποσχέσεις. Μετά από 10 σχεδόν χρόνια κρίσης, είναι καιρός επιτέλους να επικρατήσει η στοιχειώδης λογική,για να μην καταστρέψουμε για μια φορά ακόμα ,ότι έχουμε καταφέρει ως τώρα με βαρύτατες θυσίες…

Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *