Ραντεβού Τσίπρα με τη στασιμότητα

Ραντεβού Τσίπρα με τη στασιμότητα

Μπάμπης Παπαδημητρίου

Η οικονομία κινείται πολύ πιο κοντά στις απαισιόδοξες εκτιμήσεις όσων παρατηρούσαν με φρίκη τους ακροβατισμούς του κ. Τσίπρα πριν και αμέσως μετά τις εκλογές του 2015. Οι νεότερες μετρήσεις της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) έδειξαν ότι: πρώτον, το 2014 η οικονομία βρισκόταν σε πορεία ανόδου (+0,7% αντί του 0,3% που γνωρίζαμε)· δεύτερον, το κόστος των «πειραματισμών» ήταν μεγαλύτερο από το μέχρι σήμερα εκτιμηθέν, αφού η χώρα επέστρεψε στην ύφεση κατά -0,3% και -0,2% για τη διετία 2015-16 (αντί -0,2% και ±0%) και, τρίτον, το τρέχον έτος θα φέρει χειρότερο αποτέλεσμα από το 2% που περιμένει η κυβέρνηση, ακόμη και το 1,7% της τρόικας.

Στις χειμερινές προβλέψεις συγκυρίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής λίγο πριν πάμε στις κάλπες για τις ευρωεκλογές, που ο ΣΥΡΙΖΑ θα πάρει κεφάλι στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων – ο τίτλος ήταν: «Πρώτα σημάδια της ανάκαμψης (First signs of recovery)». Το ΑΕΠ του 2014 εκτιμάται σε +0,6%. Στη φθινοπωρινή έκδοση ο τίτλος για τις εξελίξεις στην Ελλάδα είναι: «Η οικονομία επιτέλους αναπηδά (The economy finally rebounds)». Κρατείται η ίδια εκτίμηση τόσο για το 2014 αλλά και για το 2015 για το οποίο προβλέπεται καθαρή ανάπτυξη με ρυθμό 2,9%. Οι εκτιμήσεις της Κομισιόν ανατράπηκαν το φθινόπωρο του 2015. Ορθώς, αφού μεσολάβησαν οι καταστροφικές πρωτοβουλίες της πρώτης κυβέρνησης Τσίπρα και η συμφωνία επί του τρίτου μνημονίου. Μάθαμε προχθές ότι μετά το 2014 η χώρα επέστρεψε στην ύφεση. Μέσα σε λίγα λεπτά η συστηματική προπαγάνδα των κυβερνητικών κατέρρευσε. Επί μήνες ισχυρίζονταν ότι οι προβλέψεις της Κομισιόν (που ήσαν παρόμοιες με αυτές του Ταμείου και λίγο καλύτερες άλλων οίκων) διαψεύδονταν από τις επιδόσεις που «κατάφερνε η κυβέρνηση».

Δυστυχώς για τους προπαγανδιστές, τα γεγονότα είναι ξεροκέφαλα. Η σοβαρή απώλεια της εμπιστοσύνης σε συνδυασμό με μια τόσο ισχυρή αύξηση φόρων φέρνει αναπόδραστα το αποτέλεσμα που όλοι οι οικονομολόγοι γνωρίζουν: οι επιχειρήσεις δεν επενδύουν, η κατανάλωση των νοικοκυριών υποφέρει και η ύφεση ρίχνει τη σκιά της στις παραγωγικές ικανότητες της χώρας.

Ισχυρίζονται πολλοί ότι ο κ. Τσίπρας θα προλάβει να γυρίσει τη συγκυρία όσο γρήγορα τα «γυρίζει» ο ίδιος, σε όλα τα θέματα που κάποτε αποτέλεσαν «ταμπού» για τον πολιτικό του χώρο. Παρόμοιο συμπέρασμα είναι εξαιρετικά ανασφαλές. Εκτός από τις μετρήσεις –και όχι εκτιμήσεις– της Στατιστικής, η πρόβλεψη του έγκυρου ΙΟΒΕ ότι το ΑΕΠ του 2015 θα κινηθεί κοντά στο 1,3% ανατρέπει τους εκλογικούς σχεδιασμούς της κυβέρνησης. Τελικά ο κ. Τσίπρας έχει ραντεβού με τη στασιμότητα.

Πηγή: Καθημερινή

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may also like

Παραπλανημένοι χριστιανοί

Πάσχος Μανδραβέλης Για πολλές δεκαετίες η Αριστερά ήταν