Πάσχος Μανδραβέλης
Σαν βόμβα είχε σκάσει τον περασμένο Μάιο η είδηση ότι όλοι οι αναισθησιολόγοι του Νοσοκομείου Σάμου αρνούνταν να συμμετάσχουν σε χειρουργεία διακοπής κύησης, επικαλούμενοι ηθικούς λόγους. Οι αναισθησιολόγοι επικαλούνταν τον κώδικα ιατρικής δεοντολογίας που αναφέρει πως «ο ιατρός μπορεί να επικαλεσθεί τους κανόνες και τις αρχές της ηθικής συνείδησής του και να αρνηθεί να εφαρμόσει ή να συμπράξει στις διαδικασίες τεχνητής διακοπής της κύησης, εκτός εάν υπάρχει αναπότρεπτος κίνδυνος για τη ζωή της εγκύου ή κίνδυνος σοβαρής και διαρκούς βλάβης της υγείας της».
Ο μόνος φορέας που πανηγύρισε για την απόφαση των αναισθησιολόγων ήταν η Εκκλησία. Ο μητροπολίτης Σάμου Ευσέβιος σημείωσε: «Στην αιτίαση ότι ο νόμος δίνει το δικαίωμα της διακοπής της κυήσεως, όταν αυτή κριθεί ανεπιθύμητη, απαντούμε ότι πάνω από τον ανθρώπινο νόμο είναι ο νόμος του Θεού (…) Η θαρραλέα ανακοίνωση των αναισθησιολόγων του νοσοκομείου μας αποτελεί μια ευχάριστη έκπληξη».
Μόνο που η έκπληξη ήταν άλλη και την αποκαλύπτει με πόρισμά του (6.10.2017) ο Συνήγορος του Πολίτη. Στο πόρισμα αναφέρεται πως «υπήρξε μια αιφνίδια και συλλογική μεταστροφή ιατρών σε θέματα συνείδησης, αφού στα χρόνια που υπηρετούν στο Γενικό Νοσοκομείο Σάμου δεν προβλήθηκε στο παρελθόν σχετικό αίτημα. Προέκυψε με σαφήνεια ότι η άρνηση συνδέεται με προβλήματα συνεργασίας των ιατρών, που την προέβαλαν, με άλλους συναδέλφους τους».
Πιο αποκαλυπτικός ήταν ο γενικός γραμματέας του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου Δ. Βαρνάβας, που τότε αποκάλυψε ότι από το 2005 μέχρι πρόσφατα η διευθύντρια Αναισθησιολογικού χορήγησε αναισθησία σε 550 περιστατικά εθελούσιας διακοπής κύησης. Τότε διευθυντής Γυναικολογικής Κλινικής ήταν ο σύζυγός της ο οποίος πρόσφατα συνταξιοδοτήθηκε. «Μήπως η συνδικαλίστρια, προσκείμενη στο ΚΚΕ, προσχώρησε πλέον σε θρησκευτικό δόγμα που της απαγορεύει να παρέχει ιατρικές υπηρεσίες σε γυναίκες που θέλουν να διακόψουν μια ανεπιθύμητη κύηση;». Επομένως, όποτε ακούμε για πολλή ηθική, πρέπει να κρατάμε και μικρό καλάθι. Κι αυτό ισχύει ιδιαιτέρως σήμερα, που κάποιες συλλογικότητες κόπτονται για την περιουσία των «ασθενέστερων». Σύμφωνα με συμβολαιογραφικούς συλλόγους, «την Τετάρτη 4.10.2017, μετά από δράση των συλλογικοτήτων ματαιώθηκε η διενέργεια α) πλειστηριασμού στο Ειρηνοδικείο Χαλανδρίου για κατοικία στον Δήμο Ψυχικού, ιδιοκτησίας γόνου οικογένειας βιομηχάνου, για οφειλές άνω του 1.200.000 ευρώ».
Χθες πάλι ακυρώθηκε με δυναμικές κινητοποιήσεις «πλειστηριασμός στο Ειρηνοδικείο Πειραιά για πλοίο υπό ιταλική σημαία, ιδιοκτησίας κυπριακής εταιρείας, για συνολικές οφειλές 12.336.000 ευρώ, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται και απαιτήσεις ναυτεργατών».
Πηγή: Καθημερινή