Ηθοποιός πάνω σε υπουργικούς κοθόρνους

Ηθοποιός πάνω σε υπουργικούς κοθόρνους

- in Επιλογές από τον Τύπο
0

Απόστολος Λακασάς

Σπουδαίο νέο θα χαρακτήριζα την επίσημη αναγγελία της συμμετοχής της Λυδίας Κονιόρδου στην παράσταση «LUTHER dancing with the gods», την οποία σκηνοθετεί στο Βερολίνο ο διάσημος Aμερικανός Μπομπ Γουίλσον, από τις 30 Σεπτεμβρίου έως τις 12 Οκτωβρίου. Σπουδαίο, αν φέρουμε στον νου την εξαιρετική δουλειά που είχαν κάνει οι δυο τους το 2012 στο Εθνικό Θέατρο, όταν είχαν πρωτοσυνεργαστεί στην «Οδύσσεια». Μάλιστα, ήταν τέτοιος ο ενθουσιασμός του Γουίλσον για την Ελληνίδα μούσα του, που της πρότεινε αμέσως να συνεργαστούν και πάλι. Η πρώτη συνεργασία τους έγινε σε ένα ραδιοφωνικό δράμα του Γουίλσον στη Ραδιοφωνία της Φρανκφούρτης. Κατόπιν, ο προγραμματισμός είχε την παράσταση για τον Λούθηρο. Η ίδια το γνώριζε πριν από την υπουργοποίησή της, στις 4 Νοεμβρίου του 2016.

Με δεδομένη τη διεθνή αναγνώριση που έχει ο Μπομπ Γουίλσον, η κ. Κονιόρδου θα τιμήσει το ελληνικό θέατρο με τη συμμετοχή της στη βερολινέζικη παράσταση. Ωστόσο, υπάρχει ένα ρήγμα τεκμηρίωσης, το οποίο θολώνει τα σπουδαία νέα. Στην παρουσίαση των συντελεστών της παράστασης του Βερολίνου, η συμμετοχή της υπουργού συνοδεύεται από τη διευκρίνιση ότι «η συνεργασία με τη Λυδία Κονιόρδου είναι απόρροια της πολιτικής της αποστολής να αγωνίζεται για τη διεθνή προώθηση και διάδοση του ελληνικού πολιτισμού και της ελληνικής γλώσσας». Γιατί χρειάζεται να δικαιολογήσει την παρουσία της; Μήπως διότι νιώθει αμήχανη και ένοχη ως υπουργός; Κατά ορισμένους η κ. Κονιόρδου έως τώρα έχει να επιδείξει μόνο άστοχες ενέργειες και καμία λύση κάποιου από τα φλέγοντα ζητήματα του υπουργείου.

Αντιπολιτευτικές κορώνες όλα τούτα; Οχι. Δεν πείθει η όποια υπεράσπιση της κ. Κονιόρδου όταν η ίδια βρίσκει τόσο ευτελείς δικαιολογίες για να θυμηθεί την τέχνη της, έστω και σε μια κρίσιμη περίοδο όπως τώρα (επένδυση στο Ελληνικό, κλειστό ΕΜΣΤ, βαλτωμένη Πινακοθήκη, καταγγελίες για το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων, ηλεκτρονικό εισιτήριο κ.λπ.). Ας έλεγε, βρε αδελφέ, ότι πεθύμησε το σανίδι. Και ο Θεοδόσης Πελεγρίνης το ίδιο είπε όταν το Πανεπιστήμιο Αθηνών ήταν κλειστό όλο το πρώτο τρίμηνο το 2013 λόγω απεργιακών κινητοποιήσεων, αλλά εκείνος στις 30 Νοεμβρίου –και εν μέσω πολιτικής κρίσης λόγω του τρίμηνου «λουκέτου»– ταξίδεψε στο Παρίσι για να ερμηνεύσει έναν φιλόσοφο, στην παράσταση «Ζουλιέν – Ιουλιανός». Κατόπιν υπουργοποιήθηκε…

Πηγή: Καθημερινή

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *