Νησίδες Προόδου

Νησίδες Προόδου

- in Επιλογές από τον Τύπο
0

Κύριο άρθρο

Η αισθητική του χώρου είναι μοναδική, το αρχιτεκτόνημα του Ρέντσο Πιάνο αξεπέραστο, ξεχωριστό και οι πολίτες που συρρέουν κατά χιλιάδες μένουν με το στόμα ανοιχτό, δεν πιστεύουν στα μάτια τους, αισθάνονται ότι δεν βρίσκονται στην Ελλάδα, μα σε άλλη χώρα.

Ολα δείχνουν εξαιρετικά, από το μεσογειακό πάρκο και το κανάλι, μέχρι τις σκάλες που σε οδηγούν στην κορυφή του μεγαλειώδους οικοδομήματος.

Και το σπουδαιότερο, τα πάντα είναι υποδειγματικά στημένα, φιλικά, χρήσιμα και αξιοποιήσιμα, σαν να είναι εκεί για τους επισκέπτες. Ολα μαζί αποπνέουν τάξη, πολιτισμό, επιβάλλοντας προσοχή και σεβασμό.

Ο λόγος για το Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, που πλέον φιλοξενεί την Εθνική Λυρική Σκηνή, την εναλλακτική σκηνή της, την Εθνική Βιβλιοθήκη, η οποία βρίσκεται σε στάδιο μετακόμισης, και άπειρους άλλους χώρους εκδηλώσεων πολιτισμού και συνάντησης των γραμμάτων και των τεχνών.

Το μοναδικό αυτό κέντρο πολιτισμού, που αντίστοιχό του δεν βρίσκει κανείς ούτε σε ξακουστές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, δηλώνει κι άλλα, αφανή μεν, αλλά άκρως ενδιαφέροντα. Είναι ίσως το μόνο οικοδόμημα τέτοιου μεγέθους και τέτοιας έμπνευσης που κατασκευάστηκε χωρίς υπερβάσεις κόστους και χρόνου.

Ο προϋπολογισμός του – περίπου 500 εκατ. ευρώ – τηρήθηκε με θρησκευτική ευλάβεια, χωρίς την παραμικρή απόκλιση, και οι κατασκευαστές το παρέδωσαν στην ώρα του, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις που είχαν αναλάβει.

Στην περίπτωσή του οι κανόνες τηρήθηκαν και οι δεσμεύσεις επίσης.

Το αστικό μας σύστημα, μια εκδοχή της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, αυτή που πολλοί λοιδορούν, άλλοι πετροβολούν και ελάχιστοι υπερασπίζονται ευθέως, απέδωσε έργο μεγαλειώδες και μετέδωσε μια άλλη ηθική, που ούτε το κράτος ούτε η πολιτική έχουν καταφέρει μέχρι σήμερα να παρουσιάσουν.

Απέδειξαν στην πράξη οι εμπνευστές και οι οργανωτές της όλης επιχείρησης ότι γίνεται και αλλιώς, ότι δύναται να ανυψωθεί ένα τόσο μεγαλειώδες έργο χωρίς υπερβάσεις, χωρίς καθυστερήσεις  και – το κυριότερο – με σεβασμό προς την κοινωνία και τους πολίτες.

Δεν είναι τυχαίο ότι η κοινωνία το αγκάλιασε από την πρώτη στιγμή, ότι οι πολίτες το τιμούν, το εκτιμούν και το σέβονται, ακολουθώντας τους κανόνες και τις αρχές λειτουργίας του.

Γεγονός που δηλώνει πέραν των άλλων και τον παιδαγωγικό του ρόλο.

Η Ελλάδα μπορεί, διαθέτει νησίδες αξεπέραστης δημιουργίας και προόδου.

Κρύβει στα σπλάχνα της δυνάμεις σημαντικές και ικανές να κινήσουν γη και ουρανό. Αρκεί να τις βρει, να τις αναδείξει, να τις  ενθαρρύνει και να τις κινητοποιήσει.

Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *