Εκτελούνται μεταφοραί ευθυνών

Εκτελούνται μεταφοραί ευθυνών

- in Επιλογές από τον Τύπο
0

Πάσχος Μανδραβέλης

Αλίμονο! Τι το συζητάμε τώρα; Αν δεν φταίει ο καπιταλισμός που μαύρισαν οι ακτές του Σαρωνικού, ποιος μπορεί να φταίει; Ο αρμόδιος υπουργός κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής; Το μόνο περίεργο στο δημοσίευμα του κυβερνητικού left.gr (13.9.2017) είναι πως δεν αναφέρεται διόλου ο νεοφιλελευθερισμός. Αυτόν ξέχασε να καταδικάσει και ο κ. Γιάννης Τσιρώνης, λέγοντας ότι την ευθύνη έχουν η κοινωνία και η παγκόσμια οικονομία.

Αφού για την αποχώρηση της Eldorado Gold ευθύνεται ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, γιατί να μην ευθύνεται η αγορά για το άγος της ρύπανσης στον Σαρωνικό; Δεν είναι μόνο αυτό. Για όλα ευθύνονται κάποιοι άλλοι: για τα capital controls δεν έφταιγε η κυβέρνηση του κ. Αλέξη Τσίπρα ή ο έστω ανεκδιήγητος υπουργός της, που γύρισε σπίτι λέγοντας «αγάπη μου, έκλεισα τις τράπεζες». Ευθυνόταν η κ. Ντόρα Μπακογιάννη που επεσήμανε τον κίνδυνο να οδηγηθούμε σε αυτή την καταστροφική εξέλιξη. Μετά 2,5 χρόνια ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, την ώρα που καιγόταν ο Κάλαμος και η κυβέρνηση ήταν εξαφανισμένη, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος κατηγόρησε τις προηγούμενες κυβερνήσεις ότι δεν είχαν μεριμνήσει για τη συμμετοχή της Ελλάδας σε διαγωνισμούς για εναέρια μέσα. Για τα σκουπίδια που έπνιξαν την Αθήνα, τον περασμένο Ιούνιο, δεν ευθυνόταν ο Πάνος Σκουρλέτης με τις ανεδαφικές υποσχέσεις του ότι θα τακτοποιήσει αντισυνταγματικώς τους συμβασιούχους. Ευθυνόταν η Νέα Δημοκρατία, που «επένδυε πολιτικώς στην απεργία της ΠΟΕ-ΟΤΑ».

Γενικώς, η κυβέρνηση είναι ανεύθυνη για όλα. Αλλοτε φταίει «η συντηρητική νομενκλατούρα της Ευρώπης», συχνά η Νέα Δημοκρατία, κάποιες φορές το ΠΑΣΟΚ, πολλάκις οι Σαμαροβενιζέλοι, και πάντοτε ο νεοφιλελευθερισμός και ο καπιταλισμός. Αν υπήρχε η παραμικρή ευθιξία, κάποιος θα είχε παραιτηθεί μετά τόσες καταστροφές. Αλλά, όπως έδειξε και ο κ. Κουρουμπλής, η παραίτηση είναι το τελευταίο πιο σύντομο ανέκδοτο ή έστω λογοπαίγνιο του ΣΥΡΙΖΑ.

Αν το καλοσκεφτούμε, αυτή η συμπεριφορά εξηγείται. Τα κυβερνητικά στελέχη διαμορφώθηκαν πολιτικώς στα καφενεία, καταγγέλλοντας τους πάντες και τα πάντα. Δεν αναλογίστηκαν ποτέ τι σημαίνει η διαχείριση της εξουσίας και ποιες ευθύνες έχει. Ισως να μην περίμεναν ποτέ πως θα κυβερνήσουν για να έχουν ένα στοιχειώδες πρόγραμμα, πέρα από τα «γκόου μπακ μαντάμ Μέρκελ». Ηταν, στην καλύτερη εκδοχή, «πάντοτε της ήττας που νικάει την εξουσία και ξαφνικά [τους] παρεδόθη αληθινά, τι τραγωδία…», που έλεγε παλιότερα και ο Διονύσης Σαββόπουλος.

Αυτή την τραγωδία πληρώνουν τώρα οι πολίτες, επειδή κάποιοι από αυτούς πείσθηκαν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μαγικές λύσεις για τα πάντα, ενώ δεν είχε πρόταση για το παραμικρό. Το μόνο που είχε ήταν καταγγελίες για τους άλλους και επομένως αυτό σερβίρει και ως κυβέρνηση…

Πηγή: Καθημερινή

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *