Ο κ. Γαβρόγλου σερβίρει σχέδιο-κοκτέιλ

Ο κ. Γαβρόγλου σερβίρει σχέδιο-κοκτέιλ

Δώρα Αντωνίου

Αραγε, πώς αισθάνεται ο κ. Γαβρόγλου; Ειλικρινής απορία, χωρίς την παραμικρή διάθεση ειρωνείας. Πώς αισθάνεται ένας άνθρωπος, ο οποίος εμφανίζεται μέρα με την ημέρα με μια διαφορετική άποψη, όχι για κάτι αδιάφορο σε αυτόν, το οποίο καλείται να σχολιάσει ως απλός παρατηρητής. Αλλά με ένα κομβικό για την ελληνική κοινωνία ζήτημα, που απασχολεί δεκάδες χιλιάδες οικογένειες και για το οποίο υποσχέθηκε ότι διαθέτει την απόλυτη λύση. Η απορία μου γεννήθηκε χθες, ακούγοντάς τον για πολλοστή φορά να παρουσιάζει μια διαφοροποιημένη εκδοχή των αλλαγών που επεξεργάζονται ο ίδιος και η κυβέρνηση για τον τρόπο εισαγωγής στα πανεπιστήμια. Τουλάχιστον αυτήν τη φορά, προφανώς διότι έχει πολλάκις καεί στον χυλό των προσωπικών του βεβαιοτήτων, άφησε ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα, όσον αφορά το νέο σύστημα εισαγωγικών εξετάσεων, οι οποίες, αντί να καταργηθούν, πολλαπλασιάζονται. Σε ερώτηση αν η συμμετοχή των μαθητών στις εξετάσεις του Ιανουαρίου θα είναι υποχρεωτική (Ρ/Σ REAL), απάντησε: «Εγώ θα έλεγα να το πάρουν όλοι οι μαθητές. Αν τώρα κάποιοι μαθητές πουν, “εγώ δεν το θέλω και θέλω να πάω κατευθείαν τον Ιούνιο”, θεωρώ ότι θα έχουν το δικαίωμα να το κάνουν». Τόσο επεξεργασμένη και κατασταλαγμένη είναι η πρόταση.

Στις 25 Μαΐου ο υπουργός Παιδείας με μια αμφιλεγόμενη τοποθέτηση είχε περιγράψει τις Πανελλαδικές Εξετάσεις ως «αυτές που τυραννούν τα 18χρονα, που δεν μπορούν να πάνε για ένα ποτό το Σάββατο το βράδυ, δεν μπορούν να ερωτευθούν όταν είναι στη Γ΄ Λυκείου, διότι όλη η οικογένεια παθαίνει μια τεράστια κρίση, μήπως και τα παιδιά τους βγουν από αυτήν την πορεία. Αυτές οι εξετάσεις οι οποίες καταστρέφουν γενιές ολόκληρες». Και, βεβαίως, είχε τονίσει ότι «προφανώς αυτές οι εισαγωγικές εξετάσεις θα καταργηθούν και αυτό είπε ο πρωθυπουργός. Αυτές οι εισαγωγικές εξετάσεις που το μόνο τους στοιχείο είναι πως είναι αδιάβλητες. Αλλά δεν είναι καθόλου αξιόπιστες».

Τώρα που τα αποκαλυπτήρια της κυβερνητικής πρότασης έγιναν και δεν χρειάζεται πια να υποθέτουμε αν θα περιλαμβάνει το Α ή το Β, το σίγουρο είναι ότι τα 18χρονα θα εξακολουθήσουν να μην μπορούν «να πάνε για ένα ποτό το Σάββατο το βράδυ». Η οικογένεια καλείται να διαχειριστεί, πέραν της πίεσης των υφιστάμενων Πανελλαδικών, που δεν καταργούνται, την απόφαση αν πρέπει ή όχι να συμμετέχει το παιδί στις εξετάσεις του Ιανουαρίου και, προφανώς, δεν δραπετεύει από την «τεράστια κρίση», η οποία μάλλον επιτείνεται. Και, με δεδομένο ότι, όπως φάνηκε από τις χθεσινές δηλώσεις του κ. Γαβρόγλου, αρκετά σημεία της νέας πρότασης παραμένουν προς αποσαφήνιση, ασφαλώς και οι νέες εξετάσεις «δεν είναι καθόλου αξιόπιστες».

Πηγή: Καθημερινή

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *