Ο αξιωματικός της Δίωξης που μιλούσε με τους ντίλερ

Ο αξιωματικός της Δίωξης που μιλούσε με τους ντίλερ

Γιάννης Σουλιώτης

09.12.2024

Φως σε ένα σκοτεινό δίκτυο αξιωματικών που φέρεται να διατηρούσαν υπόγειες διασυνδέσεις με βαρώνους ναρκωτικών έριξε πρόσφατη έρευνα της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων. Στο επίκεντρο αυτής βρίσκονται βαθμοφόροι αστυνομικοί, που κατείχαν μέχρι προσφάτως καίρια πόστα στη Δίωξη Ναρκωτικών και στους επονομαζόμενους «Αδιάφθορους» της ΕΛ.ΑΣ.

Μέχρι τις αρχές του 2024, μάλιστα, όταν και μετακινήθηκαν σε υπηρεσίες στα «μετόπισθεν» με πρωτοβουλία της νυν ηγεσίας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, οι εν λόγω αξιωματικοί είχαν την υποστήριξη της διοίκησης, με μεταθέσεις σε ευαίσθητα πόστα και υπηρεσίες της αρεσκείας τους.

Σε κάποιες περιπτώσεις, εξάλλου, προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για την ταχύτερη ανέλιξή τους στην ιεραρχία, η προηγούμενη ηγεσία είχε εκδιώξει αναιτιολόγητα από τα πόστα τους αξιωματικούς που κατά γενική ομολογία «έκαναν καλά τη δουλειά τους».

Οσα προέκυψαν από την πρόσφατη έρευνα και αποκαλύπτει σήμερα η «Κ» προκαλούν σοκ. Αξιωματικός που βρέθηκε να υπηρετεί ως Νο 3 στην ιεραρχία της Δίωξης Ναρκωτικών φέρεται να έστελνε σε ύποπτο για διακίνηση κοκαΐνης φωτογραφία με τους αριθμούς κινητών που η υπηρεσία του είχε σε επισύνδεση προκειμένου να τον προφυλάξει από τυχόν εμπλοκή του σε ποινική έρευνα. Ναρκέμπορος, έγκλειστος για εισαγωγή 1,2 τόνου κοκαΐνης από τη Λατινική Αμερική στην Ελλάδα, προσπαθούσε μέσα από τις «άκρες» που είχε στη Δίωξη να ταυτοποιήσει μυστικό αστυνομικό, ο οποίος είχε συμμετάσχει στην επιχείρηση παγίδευσής του, με στόχο –σύμφωνα με τις εκτιμήσεις στελεχών της ΕΛ.ΑΣ.– να τον δολοφονήσει.

Ντοκουμέντα από τις επικοινωνίες κυκλωμάτων μέσω της εφαρμογής κρυπτογραφημένης επικοινωνίας Sky ECC, την οποία παραβίασε η Europol. Στην φωτογραφία, αριθμοί κινητών που είχε σε επισύνδεση η Δίωξη Ναρκωτικών, την οποία ο επίορκος αξιωματικός φέρεται να έστειλε σε ύποπτο για διακίνηση κοκαΐνης, προκειμένου να τον προφυλάξει από τυχόν εμπλοκή του σε ποινική έρευνα.

Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, όταν μέρος από τα παραπάνω τέθηκε υπόψη των αξιωματικών που μέχρι τον Ιανουάριο του 2023 υπηρετούσαν στις Εσωτερικές Υποθέσεις, εκείνοι πρότειναν η υπόθεση να τεθεί στο αρχείο, όπερ και εγένετο.

Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα από την αρχή. Την περίοδο 2020-2021, στο πλαίσιο επιχείρησης με την κωδική ονομασία Limit, η ευρωπαϊκή υπηρεσία Europol σε συνεργασία με τις εθνικές αρχές της Γαλλίας, του Βελγίου και της Ολλανδίας παραβίασε την εφαρμογή κρυπτογραφημένης επικοινωνίας Sky ECC, που σε ποσοστό 90% χρησιμοποιούσαν κακοποιοί –κυρίως έμποροι ναρκωτικών– σε ολόκληρο τον κόσμο. Στη συνέχεια, με βάση το περιεχόμενό τους, μοίρασαν στα κράτη-μέλη τα αρχεία επικοινωνιών προκειμένου οι τοπικές αστυνομίες να προβούν στην εξιχνίαση εγκλημάτων.

Η Ελλάδα ήταν η τελευταία χώρα από τις 27 που παρέλαβαν το σχετικό αρχείο στο σύνολό του το φθινόπωρο του 2023. Προηγουμένως, ορισμένα μόνον αποσπάσματα αυτού είχαν διαβιβαστεί στις ελληνικές αρχές. Eνα τέτοιο αρχείο της εφαρμογής Sky ECC διαβιβάστηκε στην υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων τον Οκτώβριο του 2022. Αφορούσε επικοινωνίες αστυνομικού της Δίωξης Ναρκωτικών, ο οποίος στην κρυπτογραφημένη εφαρμογή χρησιμοποιούσε τα ψευδώνυμα fili, Luis Vuitton και LCapone. Από το αρχείο προέκυπτε ότι ο εν λόγω αστυνομικός (σ.σ. η ταυτότητά του παρέμενε μέχρι τότε τυπικά άγνωστη) επικοινωνούσε με Αλβανό κρατούμενο με μικρό όνομα S… και έναν Ελληνα ονόματι Κ. Γ. , που αποτελούσε στόχο της υποδιεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών.

Σε κάποια από τις συνομιλίες, ο αστυνομικός γράφει στον έγκλειστο Αλβανό, που εξέτιε ποινή ισόβιας κάθειρξης: «Πρέπει με κάποιο τρόπο μέχρι το δικαστήριο να φτιάξουμε κάποια δουλειά, κάτι… ας είναι και κάτι μικρό, ώστε να μου λύσεις τα χέρια και να τους πω ευθέως επάνω ότι θα σε βοηθήσω να βγεις». Σε άλλη συνομιλία, ο αστυνομικός προειδοποιούσε τον δεύτερο συνομιλητή του, Κ. Γ., ότι σε συνάντηση που είχε με Αγγλους αξιωματικούς ασφαλείας ανεφέρθη το όνομά του. «Να σε ρωτήσω κάτι άλλο… Ασχολείσαι με Αγγλία; Hταν ο Aγγλος σύνδεσμος και κάποια στιγμή άκουσα το επίθετό σου. Αλλά μπορεί και να είναι συνωνυμία με κάτι άλλο».

Στο «σπασμένο» αρχείο του Sky ECC υπήρχαν ακόμη αρκετές πληροφορίες, ικανές να οδηγήσουν στην ταυτοποίηση του αστυνομικού. Οπως, για παράδειγμα, ότι σε συγκεκριμένη ημερομηνία τον Σεπτέμβριο του 2020 είχε ταξιδέψει για υπηρεσιακούς λόγους σε χώρα των Βαλκανίων, ότι το καλοκαίρι του ίδιου έτους βρισκόταν σε πόλη της Στερεάς Ελλάδας κ.ο.κ.

Και όμως, ο αξιωματικός της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων που αξιολόγησε το υλικό έκρινε ότι δεν είχε στη διάθεσή του αρκετά στοιχεία για να ταυτοποιήσει τον συνάδελφό του. «Επειδή από τα δεδομένα του κρυπτογραφημένου δικτύου Sky ECC δεν προκύπτουν στοιχεία ικανά προς περαιτέρω διερεύνηση αναφορικά με τον αστυνομικό (…) προτείνεται όπως η υπόθεση τεθεί στο αρχείο», έγραψε στην έκθεσή του. Με τη σύμφωνη γνώμη του τότε επικεφαλής της υπηρεσίας, η υπόθεση τέθηκε στο αρχείο τον Ιανουάριο του 2023, λίγες μόλις ημέρες πριν από τις τακτικές κρίσεις στο Σώμα, που πάντως έφεραν αλλαγές στο τιμόνι των επονομαζόμενων «Αδιάφθορων». Σε μια ενδιαφέρουσα σύμπτωση, ο αξιωματικός που χειρίστηκε τον φάκελο στέλνοντάς τον στο αρχείο μετακινήθηκε κατά το διάστημα που ακολούθησε, με δική του πρωτοβουλία, στην Υποδιεύθυνση Δίωξης Ναρκωτικών, στο τμήμα του οποίου προΐστατο ο ελεγχόμενος αξιωματικός…

Τον Μάιο του 2023, ο νέος επικεφαλής της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων ταξίδεψε για υπηρεσιακούς λόγους στην έδρα της Europol, Χάγη. Εκεί, οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι φέρεται να τον ρώτησαν με έκπληξη γιατί η υπηρεσία του είχε θέσει στο αρχείο τη συγκεκριμένη υπόθεση με δεδομένο ότι στον φάκελο υπήρχαν στοιχεία ικανά να οδηγήσουν σε ταυτοποίηση των υπόπτων. Δήλωσε άγνοια και επέστρεψε εσπευσμένα στην Αθήνα. Ανέσυρε τον φάκελο και αφού αξιολόγησε τα δεδομένα ζήτησε, σε συνεννόηση με τις εισαγγελικές αρχές, την περαιτέρω διερεύνηση της υπόθεσης. Σε αυτό το πλαίσιο, ζητήθηκαν από την Europol τα αρχεία επικοινωνιών όχι του ίδιου του αστυνομικού αλλά των δύο συνομιλητών του: του Αλβανού εγκλείστου για εισαγωγή κοκαΐνης και του Ελληνα υπόπτου για διακίνηση ναρκωτικών.

«Εχουμε το Μαρούσι»

Μέσω αυτής της διαδικασίας προέκυψε –και τυπικά– η ταυτοποίηση του αξιωματικού, καθότι οι δύο εμφανίζονται να μιλούν ονομαστικά σε αυτόν. Οπως επίσης κάνουν ονομαστική αναφορά και σε δεύτερο αξιωματικό των «Ναρκωτικών», τον οποίο προόριζαν για επικεφαλής της υποδιεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών. Ο τελευταίος υπηρετούσε σε υπηρεσία της Βορειοανατολικής Αττικής, πριν προαχθεί σε ευαίσθητο πόστο που ασχολείται με το οργανωμένο έγκλημα, στα κεντρικά της Ασφάλειας. «Εχουμε και τους φίλους μας, το Μαρούσι. Και προχωράμε. Πρέπει να πάρουμε όλη την Αθήνα εμείς», γράφουν σε μεταξύ τους επικοινωνία οι δύο διακινητές ναρκωτικών. Μιλούν ακόμη για την ανάγκη να προστατεύσουν τον αξιωματικό της Δίωξης, με τον οποίο βρίσκονται σε ανοικτή γραμμή: «Καλό παιδί ο… Πρέπει να τον προστατεύουμε να μην ακουστεί πουθενά», ενώ κάνουν αναφορά και στον επί σειράν ετών επικεφαλής της Δίωξης Ναρκωτικών, τον οποίο πάντως δεν κατάφεραν να προσεγγίσουν, όπως χαρακτηριστικά λένε: «Δεν παίρνει λεφτά, είναι κολλημένος… Αυτός ρουφιάνους θέλει μόνο και στο τέλος τούς πιάνει και αυτούς».

Σε μια ενδιαφέρουσα σύμπτωση, ο αξιωματικός που χειρίστηκε τον φάκελο στέλνοντάς τον στο αρχείο, μετακινήθηκε στο διάστημα που ακολούθησε με δική του πρωτοβουλία στην Υποδιεύθυνση Δίωξης Ναρκωτικών, στο τμήμα του οποίου προΐστατο ο ελεγχόμενος αξιωματικός…

Εν μέσω της έρευνας, στο γραφείο του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ο οποίος είχε μόλις επιστρέψει για 5η φορά στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, έφτασε μια ανώνυμη επιστολή – καταγγελία. Σε αυτή γίνεται αναφορά σε αστυνομικό της Δίωξης, που «εκβιάζει μεγαλέμπορους ναρκωτικών αποσπώντας ποσά της τάξης από 100.000 έως 700.000 ευρώ». Στην ίδια ανώνυμη καταγγελία αναφέρεται ότι ο εν λόγω αξιωματικός νομιμοποιεί τα χρήματα που εισπράττει εκμεταλλευόμενος βίλες στη Μύκονο.

Η ώρα της κάθαρσης

Εντεκα μήνες μετά, η Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων συνέταξε δικογραφία για τους πρωταγωνιστές της υπόθεσης, με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη να ενημερώνεται ανά τακτά διαστήματα για την πορεία της μυστικής έρευνας. Εις βάρος του άλλοτε ισχυρού αξιωματικού της Δίωξης και ακόμη δύο υπόπτων για διακίνηση ναρκωτικών εκδόθηκαν εντάλματα σύλληψης, δυνάμει των οποίων συνελήφθησαν. Ο πρώτος μέσω του συνηγόρου του υποστήριξε ότι οι ενέργειές του τελούσαν σε γνώση της υπηρεσίας του. Οτι, δηλαδή, οι επικοινωνίες που είχε με τους διακινητές γίνονταν προς όφελος της Δίωξης Ναρκωτικών, προκειμένου να αντλεί πληροφορίες κ.ο.κ. Στους τραπεζικούς λογαριασμούς του ο προφυλακισμένος αστυνομικός έχει καταθέσεις που ξεπερνούν τα δύο εκατομμύρια ευρώ, την προέλευση των οποίων ήδη διερευνά η Αρχή για το Ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.

Οι άλλοι δύο κατηγορούμενοι επικαλέστηκαν το δικαίωμα στη σιωπή. Ολοι τους κρίθηκαν προφυλακιστέοι από εισαγγελέα και ανακριτή. Οι άλλοι δύο εμπλεκόμενοι αστυνομικοί, ο πρώτος που ερεύνησε και αρχειοθέτησε την υπόθεση και ο δεύτερος στον οποίο κάνουν ονομαστική αναφορά οι εμπλεκόμενοι σε υποθέσεις ναρκωτικών, αντιμετωπίζουν δίωξη σε βαθμό πλημμελήματος και, ως εκ τούτου, δεν συνελήφθησαν.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *