Απόστολος Λακασάς 19.12.2024
Οι πρυτάνεις, και όσοι πανεπιστημιακοί συντάσσονται μαζί τους, ας αφήσουν τα κροκοδείλια δάκρυα. Δεν ενδιαφέρονται για τους λιμνάζοντες φοιτητές, ούτε για το… δικαίωμα στη μόρφωση
Μετά τις κατ’ ιδίαν αναφορές προς βουλευτές και υπουργούς, ήρθε η ώρα οι πρυτάνεις να «εκτεθούν» δημοσίως για το θέμα των επικείμενων, πρώτων διαγραφών «αιώνιων» φοιτητών, κατά τη λήξη του τρέχοντος ακαδημαϊκού έτους 2024-2025. Ετσι, η Σύνοδος Πρυτάνεων ζητεί από τον υπουργό Παιδείας Κυριάκο Πιερρακάκη «να ληφθούν υπόψη οι ιδιαιτερότητες (σ.σ. κάθε φοιτητή) και να αντιμετωπιστεί το σοβαρό αυτό ζήτημα με κοινωνική ευαισθησία».
Σήμερα, 333.741 εγγεγραμμένοι φοιτητές έχουν ξεπεράσει το ανώτατο όριο σπουδών και άρα θεωρούνται «αιώνιοι» – δηλαδή ένας στους δύο (47,97% το ακριβές ποσοστό) εγγεγραμμένους φοιτητές στα ελληνικά ΑΕΙ. Ο νόμος 4957, που προβλέπει τις διαγραφές, ψηφίστηκε το 2022 και έδωσε σε όσους είχαν ξεπεράσει το ανώτατο όριο σπουδών της σχολής τους το 2021-2022 περιθώριο τουλάχιστον ακόμη τεσσάρων ετών για να πάρουν πτυχίο.
Πρυτάνεις και πανεπιστημιακοί παγίως διαμαρτύρονται ότι δεν έχουν το διοικητικό προσωπικό για να αντιμετωπίσουν τους μεγάλους αριθμούς φοιτητών που κάθε εξάμηνο δηλώνουν μαθήματα. Ωστόσο, τίποτε δεν έκαναν από το 2022 έως σήμερα για να ενημερώσουν τους λιμνάζοντες φοιτητές του ιδρύματός τους ότι επίκειται η διαγραφή τους. Μάλιστα σήμερα κατετέθη πρόταση από εμβληματικό τμήμα –«των υπουργών Οικονομικών», όπως λέγεται, καθώς πολλοί διδάσκοντές του έχουν περάσει από το εν λόγω υπουργείο– «να υπάρξει γραπτή (εν ανάγκη με κλητήρα) ειδοποίηση σε όσους πρόκειται να διαγραφούν, ώστε να προσέλθουν στις εξετάσεις του Φεβρουαρίου και Ιουνίου όσοι λίγοι προλαβαίνουν να κατοχυρώσουν το παραπάνω δικαίωμα παράτασης».
Οι πρυτάνεις, και όσοι πανεπιστημιακοί συντάσσονται μαζί τους, ας αφήσουν τα κροκοδείλια δάκρυα. Δεν ενδιαφέρονται για τους λιμνάζοντες φοιτητές, ούτε για το… δικαίωμα στη μόρφωση – γνωρίζουν καλά πως αυτό κατοχυρώνεται εμπράκτως από κάθε πολίτη που θέλει να μορφωθεί. Με δουλειά, επιμέλεια, συνέπεια, ακόμη και υπό δύσκολες –οικονομικές ή προσωπικές– καταστάσεις.
Οι πρυτάνεις, κυρίως των μεγάλων ΑΕΙ της χώρας, φοβούνται τις αντιδράσεις των φοιτητών, που δεν μπορούν να ελέγξουν. Ετσι, από το 2022 οπότε η πρώην υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως ψήφισε τη σχετική ρύθμιση, γνώριζαν ότι θα επιδιώξουν πολιτική λύση, προσβλέποντας στον τυχόν φόβο της κυβέρνησης Μητσοτάκη για το πολιτικό κόστος εάν διαγραφούν «αιώνιοι» φοιτητές. Κάποιος πρέπει να τους δώσει «ιστορική» απάντηση…