Κόστος και οφέλη των «αποϊδιωτικοποιήσεων»

Κόστος και οφέλη των «αποϊδιωτικοποιήσεων»

Πάσχος Μανδραβέλης

Φ​​υσικά και είναι «κεντρική επιλογή» ο διορισμός του «αγωνιστή της Αριστεράς» (και πατέρα του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής) κ. Στέλιου Παππά στην προεδρία του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης (ΟΑΣΘ), όπως είπε ο υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης. Αν ήταν «αποκεντρωμένη η επιλογή», οι φορείς της πόλης θα το σκέφτονταν δύο φορές να βάλουν έναν συνταξιούχο από τη Λαμία στο τιμόνι ενός οργανισμού που έχει τόσες απαιτήσεις. Και φυσικά δεν θα προέκριναν τους αποτυχημένους πολιτευτές. «11 άτομα διόρισε η κυβέρνηση. Ούτε ένας συγκοινωνιολόγος. Ούτε ένας με την όποια εμπειρία στη Διοίκηση Επιχειρήσεων. 7 αποτυχημένοι πολιτευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ. 10 (ίσως και 11 γιατί για τον κ. Δρόσο δεν ξέρω τίποτα) κομματικά στελέχη», έγραψε ο κ. Θάνος Κουκούλης στον δικτυακό τόπο της Θεσσαλονίκης thess.gr (9.8.2017).

Οι «κεντρικές επιλογές» δεν λαμβάνουν υπόψη τις αποκεντρωμένες ανάγκες. Θα ιεραρχήσουν το κομματικό ρουσφέτι πάνω από την καλή διαχείριση των δημοσίων επιχειρήσεων. Θα κοιτάξουν να βολέψουν το συγγενολόι και τους παρατρεχάμενους των υπουργών και όχι να μεγιστοποιήσουν την εξυπηρέτηση των καταναλωτών των ΔΕΚΟ.

Το αριστεροδεξιό τσούρμο που μας κυβερνά κάνει ένα καλό: διογκώνει όλες τις παθογένειες του πολιτικού συστήματος, τόσο πολύ, που ακόμη κι ένας ηλίθιος ή κομματόσκυλο (πλεονασμός είναι αυτό;) μπορεί να τις δει. Μία από τις πολλές αιτίες της χρεοκοπίας μας είναι ότι η διαχείριση του κράτους γινόταν όχι με βάση την αποτελεσματικότητα, αλλά με τις ανάγκες διορισμού όσων «βοήθησαν στη νίκη του κόμματος». Αυτό έκαναν και οι «άλλοι»; Σίγουρα, αλλά επειδή ήταν σαφώς καλύτεροι από τους τωρινούς, δεν θα τολμούσαν ποτέ να βολέψουν πατέρα υπουργού σε τέτοια θέση. Τουλάχιστον θα τηρούσαν τα προσχήματα. Τούτοι εδώ αλαζόνες –προφανώς μεθυσμένοι από την εξουσία– αδιαφορούν ακόμη και για τη δυσαρέσκεια της βάσης τους. Φτιάχνουν τζεϊμσμποντικά σενάρια περί «έμπιστων του πρωθυπουργού», οι οποίοι χρειάζονται στις «λεπτές αποστολές», π.χ. «να μάθει ο ελληνικός λαός τι πλήρωνε και σε ποιους επί ολόκληρα χρόνια για να συντηρούνται οι κομματικοί στρατοί της Ν.Δ. και των εκλεκτών της» (Χρ. Σπίρτζης 9.8.2017). Λες και αυτή τη σκασίλα είχαν οι ταλαιπωρημένοι επί χρόνια από τις αστικές συγκοινωνίες Θεσσαλονικείς.

Οι «αποϊδιωτικοποιήσεις», για τις οποίες καμάρωνε ο κ. Σπίρτζης, μοιράζουν άνισα τα οφέλη και το κόστος. Κάθε κρατικοποίηση δημιουργεί ευκαιρίες στους υπουργούς να βολέψουν συγγενείς, αγωνιστές και αφισοκολλητές. Δημιουργούν και επιπλέον ευκαιρίες διαφθοράς. Και επειδή αυτά τα οφέλη για τους υπουργούς δημιουργούν κόστος, καλούνται οι φορολογούμενοι να το καλύψουν. Δεν είναι δίκαιο σύστημα ο κρατικοκεντρικός σοσιαλισμός;

Πηγή: Καθημερινή

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *