Ηθελε οι ευχές να φορούν γραβάτα

Ηθελε οι ευχές να φορούν γραβάτα

Δώρα Αντωνίου

Το είδαμε, λοιπόν, και αυτό: τον Αλέξη Τσίπρα να παραδίδει μαθήματα αστικής ευγένειας στον Κυριάκο Μητσοτάκη. «Φτάσατε στο σημείο να χάσετε κάθε ίχνος αστικής ευγένειας, που κατά τα άλλα σας διακρίνει και την ημέρα των γενεθλίων μου, αντί για ευχές, μου απευθύνατε ύβρεις, με είπατε κλέφτη και ψεύτη», δήλωσε χθες ο πρωθυπουργός, απευθυνόμενος στη Βουλή στον επικεφαλής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Το παράπονο του κ. Τσίπρα ότι δεν του συμπεριφέρονται οι πολιτικοί αντίπαλοι (εν προκειμένω ο κ. Μητσοτάκης) με… αστική ευγένεια ακούγεται κάπως παράταιρο, προερχόμενο από έναν πολιτικό που αναρριχήθηκε στην εξουσία χρησιμοποιώντας ιδιαίτερα σκληρούς και επιθετικούς τόνους για τους πολιτικούς αντιπάλους του. Αποτελεί, ωστόσο, ένα ακόμη δείγμα της διαδικασίας μετάλλαξης την οποία αργά αλλά σταθερά και με συνέπεια ο κ. Τσίπρας έχει δρομολογήσει για τη δημόσια εικόνα του και για το κόμμα του.

Οι πρόσφατοι κυβερνητικοί πανηγυρισμοί για την αναγνώριση της αξίας της κυβέρνησης και του έργου της από τις αγορές ήταν σημαντικός σταθμός αυτής της πορείας μετάλλαξης. Από την ειρωνική απαξίωσή τους και τα νταούλια άλλοτε, στην αγωνία για το πού θα «κάτσει» η τιμή των ομολόγων τώρα. Σε συμβολικό επίπεδο, η προσπάθεια να μετακινηθεί συνολικά το κόμμα και η ηγεσία του από τον χώρο της κινηματικής διαμαρτυρίας σε αυτόν της αστικής ευγένειας και των συμβάσεών της (μέχρι και γραβάτα θα φορέσουν στο τέλος) αποτυπώθηκε με την επιλογή του Μεγάρου Μουσικής για την έναρξη των εργασιών της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ. Τα κομματικά στελέχη δεν εισήλθαν στο αίθριο των Μουσών ως καταληψίες ανακτόρων αλλά με τη νομιμοποιητική ισχύ της κυβερνητικής εξουσίας που καθιστά φυσιολογική την παρουσία τους σε ένα κτίριο συνδεδεμένο με όλα όσα στο παρελθόν συνήθιζαν να καταγγέλλουν.

Τίποτα από όλα αυτά δεν έρχεται τυχαία. Ο κ. Τσίπρας αναζητεί την εδραίωσή του, προσωπικά του ιδίου και του κόμματός του, στον πολιτικό χώρο του Κέντρου. Γνωρίζει ότι το αφήγημα με το οποίο κατέκτησε την εξουσία, η διαμαρτυρία, η ρήξη, η κινηματική δράση, δεν έχει, πλέον, ακροατήριο γι’ αυτόν. Αλλωστε, πολύ πρόσφατα ο ίδιος αναγνώρισε ότι «μπορεί πολλοί να μας πουν ψεύτες», δείχνοντας ότι έχει σαφή εικόνα της δυσαρέσκειας προς το πρόσωπό του και την κυβέρνησή του. Προκειμένου να διαμορφώσει ένα νέο αφήγημα για την επόμενη ημέρα, με βάση το οποίο θα επιχειρήσει να αντιστρέψει τη σημαντική μείωση αποδοχής της κυβέρνησης και του κόμματός του από τους ψηφοφόρους, θα πρέπει να μετακινηθεί προς τον χώρο των πολιτικών του αντιπάλων και να απευθυνθεί στο πολιτικό ακροατήριο με μια πρόταση τελείως διαφορετική από αυτή που του έδωσε την εξουσία. Μια πρόταση που εμπεριέχει και χαρακτηριστικά αστικής ευγένειας.

Πηγή: Καθημερινή

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *