Επιχειρηματικότητα

Επιχειρηματικότητα

1. Αξίζει να παραθέσω στην πληρότητά του το κύριο άρθρο της Καθημερινής (21/5/17):

Μια ομάδα κρατικοδίαιτων επιχειρηματιών λεηλάτησε τη χώρα επί δεκαετίες. Ήλεγξε τις προμήθειες σε κρίσιμους τομείς και διέφθειρε το ελληνικό πολιτικό σύστημα. Ορισμένοι εξ αυτών βρέθηκαν στη φυλακή, άλλοι χρεοκόπησαν. Απομένει όμως μια κάστα που συνεχίζει να ζει και να βασιλεύει, σαν να μην έχει αλλάξει τίποτα τον καιρό της κρίσης. Κινούνται κάτω από τα ραντάρ της δημοσιότητας και ελέγχουν πλήρως το παιχνίδι στο παρασκήνιο. Έχουν μάλιστα το θράσος να τάσσονται υπέρ της δραχμής ή να απειλούν ότι θα φύγουν από τη χώρα γιατί φέρεται άσχημα στους επιχειρηματίες. Θα ήταν καλό, πριν τα πουν ή τα κάνουν όλα αυτά να φέρουν τα χρήματά τους από το εξωτερικό για να πληρώσουν τα χρέη τους στο εσωτερικό.

2. Αναρωτιέται κανείς γιατί δεν δημοσιεύονται τα ονόματα των επιχειρηματιών αυτών που χρωστούν μα έχουν χρήματα στο εξωτερικό και αρνούνται να αποπληρώσουν τα χρέη τους.

Είναι όπως τόσοι και τόσοι απατεώνες που πάνε σε δαπανηρές διακοπές μα λένε πως δεν έχουν λεφτά για τα κοινόχρηστα ή για τα δίδακτρα των παιδιών τους (λόγω κρίσης)!

Η εξαπάτηση των συμπολιτών και συμπατριωτών μας προφανώς δεν είναι ξαφνικό σύγχρονο ξέσπασμα. Κρίνοντας από τη μυθολογία και τη γνωστή μας ιστορία, καταλαβαίνουμε πως πάει πίσω μέχρι και τον Όμηρο. Ακόμα και οι θεοί εξαπατούσαν ο ένας τον άλλο! Γι’ αυτό  Ξενοφάνης ο Κολοφώνιος επέκρινε τους επικούς που παρουσίαζαν τους θεούς σαν τους απατεώνες ανθρώπους!

Οπωσδήποτε υπάρχουν έντιμοι και υπεύθυνοι άνθρωποι στη χώρα μας αλλά είναι δυσεύρετοι.

Πάντως η διαπόμπευση αυτών των επιχειρηματιών θα ήταν πολύ ευπρόσδεκτη.

3. Αν εξαιρεθούν οι οικοδομικές δραστηριότητες, η άνθηση του επιχειρείν μεταπολεμικά στηρίχτηκε αφενός στο σχέδιο Μάρσαλ και αφετέρου στις επιδοτήσεις των εξαγωγικών (και όχι μόνο) επιχειρήσεων. Με άλλα λόγια, δημιουργήθηκε (από το κράτος) ένα θερμοκήπιο βολεμένων επιχειρηματιών.

Όταν πια η χώρα εντάχτηκε στην ΕΟΚ και αυτές οι χαριστικές επιδοτήσεις σταμάτησαν, οι εξαγωγικές επιχειρήσεις σύντομα άρχισαν να καταρρέουν σαν χάρτινος πύργος. Αλλά οι επιχειρηματίες είχαν εξασφαλίσει τις προσωπικές τους καταθέσεις.

(Και ας μην γελιόμαστε όπως εύκολα μας συμβαίνει: μόνο με εξαγωγές θα υπάρξει πραγματική, μακρόχρονη ανάπτυξη στη χώρα).

4. Αλλά εκτός από τις εξαγωγικές επιχειρήσεις πολλές άλλες στηρίχτηκαν σε τραπεζικά δάνεια που ήταν ουσιαστικά πάλι κρατικά αφού οι τράπεζες ήταν σε μεγάλο βαθμό κρατικοποιημένες.

Η χούντα βοήθησε πάμπολλους φαύλους επιχειρηματίες εξασφαλίζοντας τη δική τους υποστήριξη. Μα και στη Μεταπολίτευση κάθε κυβέρνηση φρόντιζε τους δικούς της πελάτες, έστω και αν δεν είχε πάντα αποκλειστική υποστήριξη.

Πολλά σκάνδαλα έχουν δημοσιοποιηθεί και περισσότερες απάτες έχουν κουκουλωθεί.

Και όσοι έζησαν τη φούσκα του Χρηματιστηρίου το 1998 θα θυμούνται πως οι αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου και η ρευστοποίηση κερδών από την τόνωση των αξιών των μετοχών δεν πήγαιναν για ενίσχυση της επιχείρησης αλλά στις καταθέσεις του επιχειρηματία στο εξωτερικό.

5. Στις 31 Μαΐου ήταν η ετήσια γενική συνέλευση του Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων, του ΣΕΒ!

Και όσοι διαβάζουν σοβαρές εφημερίδες γνωρίζουν πως συχνά ο ΣΕΒ παρουσιάζει εκθέσεις που αναλύουν την οικονομία και υποδείχνουν αναγκαίες, κατά την αντίληψή του, κατευθύνσεις που πρέπει να ακολουθήσει η κυβέρνηση. Οι εκθέσεις του στη διάρκεια της Συρανελληνικής κυβέρνησης ήταν άκρως επικριτικές.

Έμαθαν λοιπόν οι ιθύνοντες βιομήχανοι από διαρροές πως ο πρωθυπουργός δεν θα παρευρισκόταν στην ετήσια συνέλευση ούτε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Λίγο πριν το κλείσιμο της επερχόμενης συμφωνίας για την αξιολόγηση, λοιπόν, και την ψήφιση των μέτρων (18/5/17), ο ΣΕΒ εξέδωσε μια ανακοίνωση στην οποία εκθειάζονταν τα οφέλη που θα έφερνε το κλείσιμο της αξιολόγησης. Ακούστηκαν μάλιστα και κάποια σχόλια απαξιωτικά για τον κ. Μητσοτάκη σε διάφορες συζητήσεις.

Λίγες μέρες αργότερα επισήμως  ανακοινώθηκε ότι και ο πρωθυπουργός και ο Πρόεδρος θα παραστούν στην γενική συνέλευση.

Ας μην περιμένουμε ανάπτυξη από τέτοιους επιχειρηματίες.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *