Oι αχόρταγοι συνδικαλιστές της ΔΕΗ

Oι αχόρταγοι συνδικαλιστές της ΔΕΗ

Ανδρέας Ζαμπούκας

Οι συνδικαλιστές της ΔΕΗ αποτελούν το πιο ισχυρό «καπετανάτο» που αναβίωσε στο ελληνικό κράτος μετά την Επανάσταση. Η μεταπολιτευτική διαδρομή της ΓΕΝΟΠ της προσέθεσε  τέτοιο δυναμισμό στην συγκέντρωση επιρροής στις κυβερνήσεις, που είναι σχεδόν αδύνατον σήμερα, να κοπεί ο ομφάλιος λώρος.

Βεβαίως, προκύπτουν διάφορα ερωτήματα, όχι μόνο για την στάση που τηρεί ο ΣΥΡΙΖΑ απέναντί τους αλλά και για την σιγή ιχθύος που επικρατεί στην αντιπολίτευση και κυρίως στη ΔΗΣΥ. Θα έλεγε κάποιος ότι η ανησυχία για τις μελλοντικές αντιδράσεις των αρχισυνδικαλιστών, δεν βαραίνει τόσο τη σημερινή κυβέρνηση αλλά τις προηγούμενες. Μια τέτοια εκδοχή άλλωστε, είναι πιο λογική, δεδομένης της στήριξης που παρείχε διαχρονικά το πολιτικό σύστημα στη ΓΕΝΟΠ.

Σήμερα, 31 Μαϊου κλείνει τις εργασίες του το συνεδρίου της ΓΕΝΟΠ – ΔΕΗ, στην Κοζάνη. Στο συνέδριο αυτό, οι συνδικαλιστές συμφώνησαν  ότι δεν είναι καθόλου ικανοποιημένοι με την- θεωρητική τουλάχιστον- απόφαση της κυβέρνησης να διατηρήσει τον ΑΔΜΗΕ υπό δημόσιο έλεγχο. Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος Αδαμίδης δήλωσε ότι προσέφυγαν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων για την αναγνώριση της ενσωματωμένης περιουσίας των εργαζομένων και των συνταξιούχων μέσα στην περιουσία του Ομίλου ΔΕΗ και φυσικά του ΑΔΜΗΕ.

Η ιστορία της ασφαλιστικής πρόνοιας των «πορφυρογέννητων» εργαζομένων στη ΔΕΗ είναι παλιά και μάλλον αμαρτωλή. Το 1999,  προκειμένου να αποδεχτεί το σωματείο τους  την εισαγωγή της ΔΕΗ Α.Ε.στο χρηματιστήριο, συμφώνησαν να καταβάλει ο κρατικός προϋπολογισμός 600 εκ. κάθε χρόνο στο ΤΑΠ – ΔΕΗ, για την αποζημίωση της ενσωματωμένης περιουσίας των εργαζομένων και συνταξιούχων μέσα στην περιουσία του ομίλου ΔΕΗ.

Ο εκβιασμός πέτυχε μια χαρά – με την ανοχή του πολιτικού συστήματος- και στα 18 χρόνια που πέρασαν μπήκαν στα ταμεία τους πάνω από 10 δίς!  Τους δόθηκε δηλαδή συμμετοχή 10 δις σε μια  περιουσία που η αγορά τώρα την αποτιμά συνολικά στο 1 δίς!

Οι ίδιοι όμως, οι συνδικαλιστές – δεν λογαριάζουν από χρεοκοπίες και άλλα καπιταλιστικά- συνεχίζουν να μιλούν για την ενσωματωμένη «περιουσία» τους και τα αναφαίρετα δικαιώματα που έχουν πάνω της.

Το δείγμα της ΓΕΝΟΠ  ΔΕΗ είναι από τα πιο χαρακτηριστικά της νοοτροπίας που εξέθρεψε το ελληνικό κράτος από την πρώτη μέρα που απαλλάχθηκε από τον «τύραννο» Καποδίστρια. Στην πραγματικότητα, μιλάμε για πανηγυρική νίκη των μικρών και μεγάλων «φυλετικών» ομάδων που λειτουργούν με βάση τα στενά πολιτικά και οικονομικά τους συμφέροντα. Έχοντας πάντα, ως κυρίαρχο προστάτη την κεντρική διοίκηση που κάνει τα στραβά μάτια. Αυτή βεβαίως, αποτελεί την βασική εγγυήτρια δύναμη στη μαφιόζικη διαχείριση του δανεικού κεφαλαίου αλλά και των φορολογικών εσόδων. Και η διανομή του πλούτου γίνεται κατά βούληση και σύμφωνα με τον δυναμισμό διεκδίκησης από τα «καπετανάτα» των συντεχνιών.

Πάντως, η δύναμη των συνδικαλιστών της ΔΕΗ είναι τέτοια που η πτώση τους – αν και όποτε συμβεί- θα γκρεμίσει τα θεμέλια ολόκληρου του πελατειακού κράτους. Ίσως γι αυτό δεν θα τολμήσει ποτέ κανείς να τα βάλει μαζί τους…

Πηγή: Liberal.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *