Ο λόγος του συμβόλαιο

Ο λόγος του συμβόλαιο

Νότης Παπαδόπουλος 

Χωριό που φαίνεται κολαούζο δεν θέλει. Κάποτε – στα χρόνια της… διαπλοκής – μπορούσαμε τουλάχιστον να διοργανώσουμε υψηλού επιπέδου αθλητικές διοργανώσεις. Πανευρωπαϊκούς μπάσκετ, Ολυμπιακούς Αγώνες, ευρωπαϊκές συναντήσεις στίβου. Τώρα που έχουμε πλέρια Δημοκρατία και πρώτη φορά αριστεροδεξιά, ούτε έναν τελικό Κυπέλλου Ελλάδος δεν μπορούμε να φέρουμε βόλτα – έως το παρά 1′ παιζόταν αν θα γίνει το ΑΕΚ-ΠΑΟΚ ενώ οι υπεύθυνοι έφτασαν να εκδώσουν μη αριθμημένα εισιτήρια για τον αγώνα και χρειάστηκε συνεννόηση των δύο Δικεφάλων για να αποφασιστεί πού θα κάτσουν οι οπαδοί!

Δηλαδή, όποιος πρόλαβε… θέση βρήκε για να δει τον τελικό. Ή first come, first serve, όπως θα ‘λεγε και ο αγγλοσπουδαγμένος Τζανακόπουλος. Ο οποίος όμως έχει ζήσει και δύο χρόνια στο Αιγάλεω, γι’ αυτό και παραμένει οπαδός του φθηνού λαϊκισμού. Θεωρεί ότι η πολιτική ασκείται με βάση τη γειτονιά που μεγάλωσες. Αρα ο Μητσοτάκης, λέει, δεν μπορεί να λύσει τα προβλήματα του εργάτη διότι δεν έχει ζήσει ποτέ στο Περιστέρι. Ομως τότε και ο Τσακαλώτος που μεγάλωσε στα σχολεία της Οξφόρδης θα ‘πρεπε να ενδιαφέρεται μόνο για το χόκεϊ, τους Τόρις και το Μπάκιγχαμ και όχι για τον ΠΑΟΚ, τους «53» και το αφορολόγητο. Για το οποίο απείλησε τους δανειστές με παραίτηση εάν το μείωναν κάτω από τις 9.000 ευρώ και εκείνοι το ‘κοψαν στις 5.000 ευρώ – ίσως για να τον ξεφορτωθούν – αλλά τους κορόιδεψε και έμεινε.

Κορόιδο μας έπιασε και ο Κατρούγκαλος. Που μιλούσε για αυξήσεις στις συντάξεις από το 2017 και έστελνε και επιστολές στους συνταξιούχους να κάνει τη νύχτα μέρα. Τελικά 1.100.000 απόμαχοι της εργασίας θα δουν από το 2019 το μηνιαίο εισόδημά τους να μειώνεται από 50 έως 350 ευρώ. Δηλαδή έως και δύο συντάξεις τον χρόνο αντί της υπεσχημένης 13ης!

Στο ίδιο πνεύμα και ο Πρωθυπουργός. Ο οποίος έκλεισε – επιτέλους – την αξιολόγηση για να αποφύγουμε τα χειρότερα. Υποσχέθηκε όμως ότι δεν θα δεχθεί «ούτε ένα ευρώ νέα μέτρα». Για να συναινέσει τελικά σε μέτρα 3,6 δισ. ευρώ. Ελεγε πως δεν θα δεχθεί συμφωνία χωρίς ελάφρυνση του χρέους. Οι αποφάσεις για το χρέος πάνε για το 2018 αλλά η συμφωνία ψηφίζεται στις 16 Μαΐου. Οσα μέτρα, τόσα αντίμετρα, βροντοφώναζε. Αποδέχθηκε ενεργοποίηση αντιμέτρων 200 εκατ. εφόσον υπάρξει 6,5 δισ. ευρώ πρωτογενές πλεόνασμα. Είναι αυτό που λέει το τραγούδι «ο λόγος του συμβόλαιο και ο καφές του σκέτος».

Ή όπως λένε στο Αιγάλεω, «ο λόγος σου με χόρτασε και το ψωμί σου φά’ το».

Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *