Ο Τσίπρας στη γραμμή Σαμαρά – Βενιζέλου

Ο Τσίπρας στη γραμμή Σαμαρά – Βενιζέλου

Νότης Παπαδόπουλος

Θυμάστε ποιος ήταν ο στόχος του ΣΥΡΙΖΑ από την πρώτη στιγμή που κέρδισε τις εκλογές του Ιανουαρίου 2015 – πέραν του σκισίματος των μνημονίων, του τέλους της λιτότητας, της κατάργησης του ΕΝΦΙΑ, της αύξησης του αφορολογήτου κ.λπ.;

Ηταν να πετύχει σημαντική μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων που ζητούσε η Γερμανία. Το επιχείρημα Τσίπρα, που επαναλαμβάνεται συνεχώς τα δύο χρόνια της συριζαϊκής διακυβέρνησης, είναι ότι αντί τα χρήματα των πολιτών να πηγαίνουν στη φορολογία, για να υπάρξουν υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα, θα έπρεπε να παραμείνουν στην οικονομία για να βοηθήσουν την ανάπτυξη.

Ωστόσο, από την Παρασκευή που βγήκαν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, η κυβέρνηση πανηγυρίζει. Για το αντίθετο ακριβώς από όσα έλεγε. Τρικυμία εν κρανίω!

Διότι το πρωτογενές ισοζύγιο της γενικής κυβέρνησης για το 2016 εμφάνισε ένα – τερατώδες – πλεόνασμα που ανήλθε στο 3,9% του ΑΕΠ ή στα 6,937 δισ. ευρώ!

Ξέρετε ποιο ήταν το πλεόνασμα που ζητούσε ο σκληρός Σόιμπλε από την ελληνική κυβέρνηση για το 2016; Ενα ισχνό 0,5% του ΑΕΠ – περίπου 1 δισ. ευρώ. Και η κυβέρνηση έπιασε 3,9% του ΑΕΠ, περίπου 7 δισ. ευρώ -, δηλαδή 8 φορές μεγαλύτερο!

Η κυβέρνηση γονάτισε για μία ακόμη χρονιά τους πολίτες με μια καταιγίδα φόρων, αφαιρώντας από την αγορά σχεδόν 6 δισεκατομμύρια ευρώ περισσότερα από όσα μας ζητούσε η τρόικα.

Γι’ αυτό το τελευταίο τρίμηνο του 2016 έκλεισε με ύφεση 1,2% αντί για ανάπτυξη. Γι’ αυτό και το 2017, αντί η οικονομία να τρέχει για την προϋπολογιζόμενη ανάπτυξη 2,7% του ΑΕΠ, είναι ζήτημα αν θα πιάσει το 1,5%.

Στα 2 χρόνια και τρεις μήνες που κυβερνούν οι μαθητευόμενοι μάγοι των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ η χώρα έχει χάσει από την ανάπτυξη πάνω από 20 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ έχει φορτωθεί χρέη πάνω από 50 δισ. ευρώ.

Διότι ο κ. Τσίπρας καθυστέρησε να αντιληφθεί ότι η πολιτική που ακολουθούσαν οι κ.κ. Σαμαράς και Βενιζέλος ήταν μονόδρομος – γι’ αυτό στα τέλη του 2014 η χώρα είχε αρχίσει να βγαίνει στην ανάπτυξη.

Τώρα η κυβέρνηση – που έκανε την ανάγκη φιλοτιμία – πρέπει να πατήσει γκάζι και να σταματήσει τις καθυστερήσεις.

Να κλείσει τρέχοντας την αξιολόγηση και όλα αυτά τα δισεκατομμύρια που έχουν μαζευτεί με αίμα από την υπερφορολόγηση των πολιτών να τα ρίξει στην αγορά: να επιστρέψει τα χρωστούμενα στις εταιρείες και στους πολίτες για να αρχίσει να γυρίζει και πάλι η ρόδα της οικονομίας. Μπας και έτσι προλάβουμε κάποια από τα χαμένα χρόνια.

Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may also like

Παραπλανημένοι χριστιανοί

Πάσχος Μανδραβέλης Για πολλές δεκαετίες η Αριστερά ήταν