Τα εκβιαστικά email και τα παπαγαλάκια της κυβέρνησης

Τα εκβιαστικά email και τα παπαγαλάκια της κυβέρνησης

Δήμητρα Κρουστάλλη

Η απόφαση αρ. 41/2017 της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, η οποία αυτεπαγγέλτως εξέτασε την υπόθεση εκβιασμού ανώτατου δικαστικού όταν το Συμβούλιο της Επικρατείας εξέταζε την αντισυνταγματικότητα του νόμου Παππά για τα Μέσα Ενημέρωσης, δημοσιοποιήθηκε και κατονομάζει τους ενόχους για τον διασυρμό του δικαστή. «Αυγή», «zougla», «parapolitika», «koutipandoras» και «kontranews».

Πουθενά δεν αναφέρεται το «Βήμα της Κυριακής», το οποίο πρώτο και μόνο ανέδειξε τον εκβιασμό του δικαστή με σεβασμό στο πρόσωπο, στον θεσμό και στη δημοσιογραφική δεοντολογία. Να θυμήσουμε ότι το επίμαχο διάστημα, κατά το οποίο αναμενόταν η απόφαση του ΣτΕ και επιχειρείτο να καμφθεί η δικανική πεποίθηση ανωτάτων δικαστικών, τα μιντιακά τσιράκια της κυβέρνησης με πρώτη και καλύτερη την «Αυγή» φώναζαν ότι «το Βήμα εκβιάζει δικαστές», ότι «οι κατοικοεδρεύοντες στην Μιχαλακοπούλου κάνουν “κίτρινη” δημοσιογραφία», ότι «η διαπλοκή επιχειρεί να δημιουργήσει “ευάλωτους δικαστές”».

Παράλληλα, κανένα πρόβλημα δεν είχαν να αναπαράγουν υποκλαπέντα ηλεκτρονικά μηνύματα ούτε να βάζουν στην πρώτη σελίδα το όνομα και τη φωτογραφία δικαστή που δίκαζε εκείνες τις ώρες μια σημαντικότατη υπόθεση, η οποία εξελίχθηκε σε πολιτικό ναυάγιο για την κυβέρνηση. Και ευτυχώς όχι σε θεσμική εκτροπή για τη χώρα. Ολα αυτά με την υποστήριξη του Νίκου Παππά, του Δημήτρη Τζανακόπουλου, του Νίκου Φίλη και του αναπόφευκτου Νίκου Νικολόπουλου οι οποίοι έσπευσαν με έναν πρωτοφανή, για τα κυβερνητικά δεδομένα, συντονισμό στις τηλεοράσεις και στα ραδιόφωνα για να  καταγγείλλουν «Το Βήμα» ότι δήθεν εκείνο πρώτο αποκάλυψε τα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα του δικαστή. Αυτοί οι «Αριστεροί» και «αδέκαστοι» και εμείς οι «μισθοφόροι της διαπλοκής».  

«Το Βήμα», όμως, δεν υπέκυψε ούτε στο «κίτρινο» ούτε στο «ροζ» ούτε στο «μαύρο». Καταγγείλαμε έναν παρακρατικό μηχανισμό τύπου «καρφίτσα» που επιχείρησε να στήσει η κυβέρνηση για να αλώσει την ενημέρωση και τη δικαιοσύνη. Ξεμπροστιάσαμε και τους εγκεφάλους και τις μιντιακές συνάψεις τους.

 

Η αλήθεια αποκαλύφθηκε από την Αρχή Προστασία Προσωπικών Δεδομένων, η οποία αποφάνθηκε ότι:

«-Η δημοσίευση καθώς και η αναδημοσίευση αυτούσιων αποσπασμάτων ιδιωτικής-εμπιστευτικής επιστολής ανώτατου δικαστικού λειτουργού σχετιζόμενης με την αισθηματική και ερωτική του ζωή σε ιστοσελίδα ενημερωτικού χαρακτήρα και η αναπαραγωγή τους σε ιστοσελίδες και στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο, ακόμα και χωρίς την άμεση ταυτοποίηση του υποκειμένου,  αντίκεινται στις διατάξεις του ν. 2472/1997.

-Επίσης, αντίκειται στις διατάξεις του ν. 2472/1997 η δημοσιοποίηση του ονόματός του και των πληροφοριών που αναφέρονται στα εν λόγω υποκλαπέντα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, ακόμα και χωρίς την αυτούσια παράθεσή τους.

Υπό αυτά τα δεδομένα, η Αρχή απηύθυνε στην ιστοσελίδα «www.zougla.gr», στην εφημερίδα «Η Αυγή» και στις ιστοσελίδες ενημερωτικού χαρακτήρα που αναπαρήγαγαν αυτούσια τα επίμαχα υποκλαπέντα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προειδοποίηση για άρση της παράβασης, άμεση αποανάρτηση/αφαίρεση αυτών από το Διαδίκτυο. Επιπλέον, η Αρχή απηύθυνε στην εφημερίδα «Η Αυγή», στην εφημερίδα «kontranews», στην ιστοσελίδα «www.parapolitika.gr», στην ιστοσελίδα «www.koutipandoras.gr» και στις ιστοσελίδες ενημερωτικού χαρακτήρα που αναπαρήγαγαν αυτούσια τα παραπάνω δημοσιεύματα προειδοποίηση για άρση της παράβασης, άμεση αποανάρτηση/αφαίρεση αυτών από το Διαδίκτυο. Περαιτέρω, απαγόρευσε στις έντυπες εφημερίδες «Η Αυγή» και «kontranews» την αναδημοσίευση των ως άνω παράνομων δημοσιευμάτων με το αυτό περιεχόμενο».

Αυτή είναι η απόφαση και η νομική της αιτιολόγηση. Ολοι όσοι παραβίασαν τον νόμο καταγράφονται με ονόματα και διευθύνσεις. Εκτός ασφαλώς από «Το Βήμα».

Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *