Μια χώρα σε παρακμή

Μια χώρα σε παρακμή

Νότης Παπαδόπουλος

Δυστυχώς μετά από 7 χρόνια μνημονίων και αιματηρών θυσιών – δεν φαίνεται ακόμη να έχουμε πάρει το μάθημά μας. Αν μάλιστα συνέβαινε και, οι Ευρωπαίοι, σε μια στιγμή παράκρουσης αποφάσιζαν να μας χαρίσουν και τα 320 δισεκατομμύρια που τους χρωστάμε, φοβάμαι πως πάλι τα ίδια θα κάναμε. Θα επιστέφαμε στην άκοπη ανάπτυξη με φτηνά δανεικά απ’ την Ευρώπη και μέσα σε λίγα χρόνια θάμασταν πάλι πίσω στα χρέη.

Τι αλλαγή παραγωγικού μοντέλου και πράσινα άλογα αυτά είναι για τους κουτόφραγους. Οι πολιτικοί θα διόριζαν και πάλι τα δικά τους παιδιά σε όσες περισσότερες υπηρεσίες του δημοσίου μπορούσαν – ακόμη και ο (δήθεν) εχθρός των πελατειακών σχέσεων ΣΥΡΙΖΑ έχει διορίσει 2.000 μετακλητούς και 27.000 δημόσιους υπαλλήλους στον σπάταλο και ακίνητο δημόσιο τομέα της χώρας.

Οι πολίτες θα έκαναν πάλι το παν για να κλέψουν την εφορία και τα δημόσια ταμεία, θα έκαναν το παν να βολέψουν γιους και θυγατέρες σε κρατικές υπηρεσίες με κηφήνες, αφισοκολλητές και λουφαδόρους και βέβαια θα άρχιζαν πάλι να ονειρεύονται χλιδάτα σπίτια, εξοχικά με πισίνα και πολυτελή αυτοκίνητα, σύνταξη στα 45 με παράλληλη “μαύρη δουλειά” στον ιδιωτικό τομέα.

Κι οι επιχειρηματίες θα επέστρεφαν πάλι στην γνωστή δοκιμασμένη συνταγή – κολαούζοι και υπηρέτες της εξουσίας, κρατικοδίαιτοι και «νταλαβεριτζήδες»,με συμπεριφορές και συνήθειες νεόπλουτων της ανατολικής Ευρώπης και με παραφουσκωμένους λογαριασμούς στην Ελβετία.

Δυστυχώς 7 χρόνια μνημονίων έχουν περάσει και μυαλό δεν βάλαμε. Ούτε οι μεν,ούτε οι δε. Μία ομάδα 200 διαδηλωτών του ΠΑΜΕ με πανό και συνθήματα κατά του καπιταλισμού και των μνημονίων έκλεισαν για ώρες προχτές την Βασιλίσσης Σοφίας ακριβώς όταν σχόλαγαν τα μαγαζιά και γύριζε ο κόσμος στο σπίτι του. Ανάγκασαν εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες, που δεν είχαν άλλο μέσο να κινηθούν αφού το Μετρό κι ο Ηλεκτρικός έκαναν 24ωρη απεργία, να περιμένουν κλεισμένοι στα αυτοκίνητά τους, παγιδευμένοι στην απόγνωσή τους.

Κι οι εργαζόμενοι στο μετρό – που εξυπηρετεί σχεδόν 500.000 επιβάτες κάθε μέρα – αποφάσισαν αίφνης επαναλαμβανόμενες 24ωρες απεργίες για να ταλαιπωρήσουν τους πιο ανίσχυρους οικονομικά πολίτες, ώστε να μην επιτρέψουν – λέει – να προχωρήσει η νομοθετική ρύθμιση με την οποία εκχωρείται στον ΟΑΣΑ η εμπορική εκμετάλλευση σταθμών και χώρων της ΣΤΑ.ΣΥ!

Επιπλέον, 18 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισαν να βάλουν εμπόδια στην έναρξη της επένδυσης στο Ελληνικό ζητώντας από την αρχαιολογική υπηρεσία να ψάξει αν εκεί που αποπροσγειώνονταν εκατοντάδες αεροπλάνα καθημερινά για 75 συναπτά έτη, και κυκλοφορούσαν εκατομμύρια επιβάτες και αυτοκίνητα κάθε χρόνο υπάρχουν κάποια κρυμμένα αρχαία μνημεία. Κανένα ενδιαφέρον για τις 70.000 νέες θέσεις εργασίας που θα φέρει το νέο έργο, την τεράστια ανάπτυξη στην περιοχή που θα προσφέρει για δεκάδες χρόνια, την μεταμόρφωση του παραλιακού μετώπου και την προσέλκυση τεράστιας τουριστικής κίνησης απ όλη τη Μεσόγειο, τα δισεκατομμύρια ευρώ που θα επενδυθούν και θα ωφελήσουν πλούσιους και φτωχούς!

Αλλά και 16 βουλευτές της ΝΔ αποφάσισαν ότι αυτό που λείπει από τη χώρα – εν μέσω μνημονίων και περικοπών – είναι άλλη μία τεράστια εκκλησία που θα καλεί τους πιστούς να προσευχηθούν για την νίκη της ελληνικής επανάστασης του 1821 και για να τηρηθεί το “Τάμα του Έθνους”.

Την ίδια στιγμή η πολιτική ηγεσία της χώρας θεωρεί ότι αυτό που χρειάζεται κατά προτεραιότητα η ελληνική δημόσια τηλεόραση είναι μία εβδομαδιαία εκπομπή που θα ασχολείται με τις ένοπλες δυνάμεις ενώ οι εποχιακοί πυροσβέστες συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους για να γίνουν μόνιμοι υπάλληλοι του κράτους.

Ακόμη υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν ότι το πρόστιμο των κλήσεων που κόβει η τροχαία θα πρέπει να αυξάνεται σε αξία ανάλογα με το εισόδημά των πολιτών που έκαναν την παράβαση ενώ αριστεροί εκπρόσωποι του Έθνους πιστεύουν πως τα δυστυχήματα με ακριβά και γρήγορα αυτοκίνητα έχουν άλλη σημασία από εκείνα με ΙΧ μπακατέλες διότι έχουν ταξικό πρόσημο!

Και κερασάκι στην τούρτα της εθνικής σχιζοφρένειας ο υπουργός Άμυνας ο οποίος απειλεί τους Τούρκους με πόλεμο ενώ δεν έχει καν επάρκεια ανταλλακτικών για επιχειρήσεις μερικών ημερών. Και μιλάει για νέα εξοπλιστικά προγράμματα 2 δισεκατομμυρίων ευρώ όταν τα νοσοκομεία της χώρας δεν έχουν γάζες και καθαριστικά για τις ΜΕΘ αλλά ούτε καν φάρμακα για καρκινοπαθείς και αναλώσιμα για ασθενείς που ζουν από την αιμοκάθαρση.

Μια χώρα σε απόλυτη παρακμή – με πολιτικό προσωπικό ανίκανο να αντιληφθεί τις ανάγκες των καιρών και ανεπαρκές να οργανώσει με άρτιο τρόπο ακόμη και μια…σχολική εκδρομή. Με κυβερνώντες που λένε ψέματα όπως αναπνέουν και επιρρίπτουν τις ευθύνες για την κατάντια της χώρας στους άλλους – αντιπάλους και ξένες δυνάμεις. Με πολίτες ζαλισμένους από τους φόρους και τις περικοπές που γκρινιάζουν νυχθημερόν για την μοίρα τους και ονειρεύονται μεγαλεία που κάποιοι άλλοι τους στέρησαν.

Μια χώρα σε «βέρτιγκο» χωρίς ηγεσία και στόχους. Χωρίς όραμα για να γυρίσει σελίδα και να προχωρήσει μπροστά.

Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *