Το Μετέωρο Βήμα της Κεντροαριστεράς

Το Μετέωρο Βήμα της Κεντροαριστεράς

Λουκάς Αποστολίδης

Ζήσαμε τη μεταπολίτευση με το φτερούγισμα της κεντροαριστεράς πάνω από σύνορα και φράχτες, διχασμούς και διαιρέσεις να ενώνει και να συμφιλιώνει τους πολίτες φέροντας στο προσκήνιο τις συλλογικές αξίες.

Τα μνημόνια δημιούργησαν ένα νέο πολιτικό τοπίο στη χώρα μας. Το ΠΑΣΟΚ που επί τριάντα χρόνια ήταν ο βασικός πρωταγωνιστής της κεντροαριστεράς κατέρρευσε από τους λαθεμένους χειρισμούς στη διαχείριση της κρίσης και το βάρος των συνεπειών των μνημονίων. Το Μετέωρο Βήμα του στο μελαγχολικό μνημονιακό τοπίο σφράγισε την ιστορική πορεία του.

Το φτερούγισμα της αντιμνημονιακής ρητορείας και το κίνημα των αγανακτισμένων (2011 – 2012), έφερε στην εξουσία το ΣΥΡΙΖΑ. Δύο χρόνια όμως μετά  κινδυνεύει, υπηρετώντας τα ίδια μνημόνια, χωρίς καθαρή στρατηγική και βηματισμό, να έχει την ίδια μοίρα με το ΠΑΣΟΚ. Ο ριζοσπαστισμός και η αριστεροσύνη του χάθηκαν προς τα αριστερά (ΛΑΕ – Πλεύση Ελευθερίας) και το ιδεολογικό – πολιτικό του οπλοστάσιο καθημερινά επιβεβαιώνεται ως άσφαιρο και ακίνδυνο για το σύστημα.

Το Μετέωρο Βήμα της κυβερνώσας αριστεράς, αντί να ενώνει διαιρεί και βάζει σύνορα. Δυστυχώς με αυτόν τον βηματισμό ανοίγει δρόμο για την παλινόρθωση της δεξιάς και τον κατακερματισμό του προοδευτικού χώρου. Η ιστορία διδάσκει ότι για να ηγεμονεύσεις στον χώρο χρειάζεται πάνω απ’ όλα να διαπαιδαγωγείς με τις πράξεις και τα έργα. Στην προκειμένη περίπτωση ακούμε μονάχα λόγια.

Δεν τίθεται βέβαια ζήτημα μονάχα για τις αυταπάτες, που ομολόγησε ο Αλέξης, αλλά και για την αβάσταχτη ελαφρότητα «διγλωσσίας» των κυβερνώντων. Εδώ στις μέρες μας η αξιολόγηση σέρνεται και τα κυβερνητικά στελέχη πανηγυρίζουν!!! Η ευκαιριακή συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ –  ΑΝΕΛ στη βάση της αντιμνημονιακής ρητορείας δεν έχει πλέον θεατές. Η στρατηγική συμμαχιών και ο βηματισμός της ευρωαριστεράς του κ. Τσίπρα είναι αντιφατική και χωρίς καθαρό ορίζοντα.

Στον ευρωπαϊκό χώρο προσπαθεί να στήσει γέφυρες και συμμαχίες με αριστερά κόμματα, κινήσεις και σοσιαλδημοκρατικές δυνάμεις. Στο εσωτερικό βάζει νέα σύνορα στις συγγενείς δυνάμεις με ηγεμονισμό και απαξιωτικό τρόπο. Συνεργάζεται με κορυφαία στελέχη της δεξιάς που συγκρότησαν την ΑΝΕΛ. Προσπαθεί με «πόλεμο κινήσεων» χωρίς στρατηγική και πρόγραμμα να μονοπωλήσει το ρεύμα της «ευρωαριστεράς», ενώ στην πράξη η ασκούμενη πολιτική του δεν διαφέρει από τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές.

Το φτερούγισμα ΣΥΡΙΖΟ – ΑΝΕΛ της αριστεράς, βαρύνεται από τη Λιτότητα, Φορολογία και τις Ιδιωτικοποιήσεις της δημόσιας περιουσίας. Βαρύνεται διότι η ποιότητα ζωής των πολιτών, οδεύει με γοργούς ρυθμούς προς τα Βαλκάνια. Στις χώρες που μέχρι χθες λέγαμε ότι βρίσκονται πενήντα χρόνια πίσω από την Ελλάδα.

Η ευρωπαϊκή σύγκληση οικονομίας και κοινωνίας, φαντάζει σαν όνειρο θερινής νυκτός. Η απόκλιση με το μέσο ευρωπαϊκό κεκτημένο, γίνεται συνεχώς όλο και μεγαλύτερη.

Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *