Φόροι χωρίς μέτρο!

Φόροι χωρίς μέτρο!

Κύριο άρθρο

Το νέο πακέτο άμεσων και έμμεσων φόρων που δρομολογήθηκε από τη αρχή του χρόνου, έρχεται να προσθέσει ένα ακόμα βάρος στις ήδη δυσθεώρητες υποχρεώσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Από τη μια η κυβέρνηση πανηγυρίζει για την αποδοτικότητα του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, επειδή τα έσοδα που εισπράχθηκαν ξεπερνούν αρκετά τα προβλεπόμενα, από την άλλη επιμένει στην ίδια καταστροφική για την οικονομία και τους πολίτες συνταγές,

Είναι προφανές πλέον και για τους πλέον αδαείς ότι η φοροκαταιγίδα του 2016 είχε σκοπίμως υποεκτιμηθεί και από τα κυβερνητικά στελέχη και τους θεσμούς. Φόρτωσαν τα συνήθη υποζύγια με πολύ περισσότερους φόρους από όσο αντέχουν, οι μεν για να έχουν άλλοθι να μοιράζουν δωράκια στους συνταξιούχους προς άγρα εκλογικής πελατείας και οι δε για να αποδείξουν ότι η συνταγή είναι πετυχημένη και αποδοτική.

Το αποτέλεσμα είναι οι συνεπείς φορολογούμενοι να έχουν φτάσει στα όρια της εξάντλησης και ένα μέρος είτε να στραφεί στη μαύρη οικονομία, είτε να κηρύξει στάση πληρωμών. Έτσι διάφοροι αετονύχηδες εκμεταλλεύονται τις δυνατότητες φοροδιαφυγής που υπάρχουν για να οδηγούν τους συνεπείς επιχειρηματίες σε αδιέξοδο, καθώς δεν μπορούν να τους ανταγωνιστούν. Παράλληλα διογκώνεται καθημερινά το κύμα αυτών που αδυνατούν να καλύψουν τις στοιχειώδεις υποχρεώσεις τους, με συνέπεια να αντιμετωπίζουν μπλοκάρισμα λογαριασμών και κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων.

Είναι ενδεικτικό ότι με βάση τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν χθες μέχρι και το Νοέμβριο δημιουργήθηκαν το 2016 νέα χρέη στην εφορία 12,6 δις ευρώ ανεβάζοντας τις συνολικές οφειλές στο δημόσιο από την αρχή της κρίσης στο τεράστιο ποσό των 94 δις! Συνολικά 4,3 εκατ. φορολογούμενοι χρωστούν στην εφορία και από αυτούς 1,7 εκατ. αντιμετωπίζουν ή βιώνουν ήδη τον κίνδυνο κατασχέσεων.

Αν αυτό λέγεται επιτυχημένη διαχείριση οικονομικής πολιτικής ζήτω που καήκαμε. Αν με αυτή τη συνεχή φοροεισπρακτική πολιτική πιστεύουν στην κυβέρνηση ότι θα βγούμε από την κρίση και ότι θα υπάρξει ανάπτυξη, μάλλον ζουν σε άλλο πλανήτη. Δεν υπάρχει πλέον τίποτε στην καθημερινότητα του πολιτών και των επιχειρήσεων, που να μην έχει υπερφορολογηθεί. Από τα καύσιμα μέχρι τα κινητά τηλέφωνα,τον καφέ, τα…ηλεκτρονικά τσιγάρα και τα κρασιά, θεωρούνται για τους οικονομικούς εγκέφαλους της κυβέρνησης, είδη πολυτελείας, που πρέπει να χρυσοπληρώνονται για να γεμίζει ο μονίμως διάτρητος κρατικός κορβανάς.

Για μια χώρα που βρίσκεται ήδη στον όγδοο χρόνο κρίσης, αυτή είναι η πιο καταστροφική, η πιο αναποτελεσματική συνταγή. Με το μισό πληθυσμό άνεργο ή υπό τη δαμόκλεια σπάθη των κατασχέσεων, είναι μαθηματικά βέβαιο ότι θα βουλιάζουμε όλο περισσότερο, χωρίς καμιά ελπίδα ανάκαμψης. Κι όσο η κυβέρνηση θα ασχολείται με επικοινωνιακά παιγνιδάκια αντί να αντιμετωπίσει τα ουσιαστικά προβλήματα της οικονομίας και της κοινωνίας, τόσο θα βυθιζόμαστε σε ένα τέλμα χωρίς τέλος…

Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *