Φόροι χωρίς τέλος, με αντίδωρο ψίχουλα…

Φόροι χωρίς τέλος, με αντίδωρο ψίχουλα…

Κύριο άρθρο

Πανηγυρίζει η κυβέρνηση γιατί με τα μέτρα που εφαρμόστηκαν φέτος κατάφερε να πετύχει υπέρβαση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα με αποτέλεσμα να έχει περιθώρια για κάποια, ελάχιστα, μέτρα κοινωνικής πολιτικής.Αυτό που δεν συνειδητοποιούν όμως είναι ότι εξαντλείται με ταχύτατους ρυθμούς τόσο η δυνατότητα επιβίωσης,όσο και η φοροδοτική ικανότητα για χιλιάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Το μικρό αυτό δωράκι που φιλοδοξεί η κυβέρνηση να μοιράσει, εφόσον φυσικά το επιτρέψει η τρόικα,έχει πληρωθεί όχι απλώς πανάκριβα, αλλά στα όρια της εξάντλησης από χιλιάδες συνεπείς φορολογούμενους  που βλέπουν καθημερινά τα εισοδήματα τους να εξανεμίζονται σε χρόνο ρεκόρ. Το χειρότερό όμως είναι ότι αυτή η φορολογική λαίλαπα συνεχίζεται ακάθεκτη, καθώς σύμφωνα με τον προϋπολογισμό που κατατέθηκε θα κληθούμε να πληρώσουμε 3,3 δις επιπλέον φόρους το 2017.

Σε μια οικονομία και μια κοινωνία που είναι ήδη καθημαγμένες από τη συνεχιζόμενη κρίση για να δοθεί, αν δοθεί “κοινωνικό μέρισμα” 500 περίπου εκατομμυρίων οι υπόλοιποι θα πληρώσουμε το εξαπλάσιο σχεδόν σε νέους φόρους. Είναι ενδεικτικό της …κοινωνικής πολιτικής ότι προβλέπονται από το νέο προϋπολογισμό 700 επιπλέον εκατομμύρια από την αύξηση των συντελεστών φορολογίας εισοδήματος και άλλα τόσα από την αύξηση της εισφοράς αλληλεγγύης. Οι συνήθεις δηλαδή συνεπείς  φορολογούμενοι θα συμπιεστούν ακόμα περισσότερο . Για να μη μιλήσουμε για τις αυξήσεις τους έμμεσους φόρους πετρέλαιο,τσιγάρα, μπίρα, καφέ, κινητή τηλεφωνία που περιορίζουν ακόμα πιο πολύ το διαθέσιμο εισόδημα.

Κι όλα αυτά γιατί επί πέντε και πλέον χρόνια ακούμε για μεταρρυθμίσεις,που μονίμως καρκινοβατούν, για επενδύσεις που δεν φαίνονται στον ορίζοντα,για εκσυγχρονισμό του κράτους που δεν βλέπουμε,με αποτέλεσμα η μόνη συνταγή να είναι επιπλέον φόροι. Τα μνημόνια πάνε κι έρχονται, τα νούμερα ενίοτε ευημερούν, αλλά η συνολική κατάσταση της οικονομίας, των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο.

Ακόμα και οι ιδιωτικοποιήσεις που έχουν συμφωνηθεί , όπως το Ελληνικό και τα αεροδρόμια και θα μπορούσαν να δώσουν μερικές ανάσες,σκοντάφτουν μονίμως στη γραφειοκρατία και τις ιδεοληψίες που κυριαρχούν ακόμα στα κυβερνητικά στελέχη.ΠΛηρώνετε λοιπόν ταλαίπωροι πολίτες φόρους επί φόρων, μέχρι να καταλάβουν οι  μαθητευόμενοι μάγοι που κυβερνούν,τι σημαίνει οικονομική σταθερότητα, ανάπτυξη ,επιχειρηματικότητα…

Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *