Είναι η ανάπτυξη, ανόητοι !

Είναι η ανάπτυξη, ανόητοι !

Νότης Παπαδόπουλος

Το μόνο που έχει σημασία για να βγει μια χώρα από την κρίση και να μειώσει την ανεργία των πολιτών της είναι κάνει το πάν για να επιστρέψει με άλματα, ει δυνατόν, στην ανάπτυξη.

Τι σημασία έχει αν οι επιχειρήσεις μπορούν να απολύσουν το μήνα το 5 % των εργαζομένων τους (το ισχύον όριο ) κι όχι το 10 % που ζητεί η τρόικα; Μήπως αυτό το όριο απέτρεψε την τελευταία εξαετία δεκάδες χιλιάδες επιχειρήσεις να κλείσουν και 1.100.000 πολίτες να είναι άνεργοι; Ασφαλώς και όχι.

Η κυβέρνηση Τσίπρα αντί να δαπανά χρόνο για να διαπραγματευτεί το όριο των απολύσεων θα έπρεπε να ασχολείται με αποφασιστικότητα  με την προσέλκυση επενδύσεων και την μετατροπή της Ελλάδας στον καλύτερο φίλο των επιχειρηματιών που θέλουν να ρίξουν τα χρήματά τους στην ελληνική αγορά για να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας.

Δηλαδή αντί να ποντάρει στα αριστερά ανακλαστικά του κόσμου και να διαφημίζει ότι το πρόσωπο του ανασχηματισμού είναι η 30χρονη υπουργός εργασίας κυρία Αχτσιόγλου να δημιουργήσει ένα υπερυπουργείο Προσέλκυσης Επενδύσεων που να στεγάζεται στο Μαξίμου και να βάλει επικεφαλής τον πιο αποτελεσματικό της υπουργό ο οποίος θα παίρνει εντολές μόνο από τον κ. Τσίπρα.

Οι μπουλντόζες θα έπρεπε ήδη να είχαν αρχίσει να σκάβουν στο μεγάλο έργο του Ελληνικού το οποίο θα δημιουργήσει 70.000 νέες θέσεις εργασίας κι όχι να μένει για δεύτερη χρονιά ανενεργό και η κυβέρνηση να χάνει τις προθεσμίες τη μία μετά την άλλη .

Τα 14 αεροδρόμια που έχουν παραχωρηθεί στην γερμανική Φραπόρτ ήδη να έχουν αρχίσει να εκσυγχρονίζονται για να προλάβουν να λειτουργήσουν μεταμορφωμένα και με εκατοντάδες νέες θέσεις εργασίας από το επόμενο καλοκαίρι κι όχι οι μηχανικοί της εταιρείας να διώχνονται από τους συνδικαλιστές κάθε φορά που πάνε στα νησιά για να κάνουν μία αυτοψία!

Ο Εμίρης του Κατάρ αντί να φεύγει τρέχοντας από την Ελλάδα απειλώντας ότι θα σταματήσει τη λειτουργία των 180 επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στη χώρα του ως αντίποινα για τον διωγμό που έχει υποστεί από τις αρχές της Ζακύνθου επειδή τόλμησε να επενδύσει στην περιοχή ,θα έπρεπε να είναι το παράδειγμα προς μίμηση στους Άραβες επενδυτές που θέλουν να επενδύσουν τα ωραία τους εκατομμύρια στην Ελλάδα.

Και βέβαια το υπερυπουργείο Προσέλκυσης Επενδύσεων να έχει ήδη προωθήσει fast-track ρυθμίσεις  εξωδικαστικού συμβιβασμού για επενδύσεις που γίνονται στην Ελλάδα  έτσι ώστε ένας επενδυτής να μπορεί να λύσει τις διαφορές του με το δημόσιο ή άλλους αντιδίκους μέσα σε λίγους μήνες κι όχι σε 10 χρόνια και βάλε ,όπως συμβαίνει σήμερα με το απίστευτα χρονοβόρο δικαστικό μας σύστημα.

Επιπλέον το υπερυπουργείο  να έχει ήδη εξαγγείλει γενναία φορολογικά κίνητρα  -κι όχι  τριπλάσια φορολογία  κερδών ( 29 %) σε σχέση με άλλες  χώρες της ΕΕ π.χ. Βουλγαρία,  Κύπρο , Ιρλανδία κλπ – ώστε να μπορέσει να προσελκύσει ξένους επενδυτές οι οποίοι έχουν γυρίσει την πλάτη στην Ελλάδα.

Και, βέβαια, να μην  κυνηγάει τις ελληνικές επιχειρήσεις που παραμένουν με νύχια και με δόντια ανοιχτές, καθυστερώντας για 1,5 έτος και πλέον να τους επιστρέψει τον ΦΠΑ που κατακρατεί , αναγκάζοντάς τις να δανείζονται με 9% για έξοδα κίνησης, πρώτες ύλες και μισθούς ενώ οι ξένοι ανταγωνιστές του δανείζονται με 2%!

Αν η κυβέρνηση δηλαδή δεν είχε μία κοντόθωρη στρατηγική και ολοκλήρωνε την δεύτερη αξιολόγηση το γρηγορότερο δυνατό – μήνες τώρα – αντί να εκτοξεύει επικοινωνιακά πυροτεχνήματα περί σκληρής διαπραγμάτευσης, η χώρα θα είχε ήδη πάρει τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους ,θα είχε ήδη ενταχθεί στην ποσοτική χαλάρωση (QE) της ΕΚΤ και θα ετοιμαζόταν να βγει δοκιμαστικά στις αγορές με το ΔΝΤ να έχει προ πολλού αποφασίσει να παραμείνει στο πρόγραμμα.

Με άλλα λόγια: μια αποφασισμένη, με σχέδιο και πιο φιλική με τους επιχειρηματίες κυβέρνηση θα μπορούσε  να έχει κλείσει όλα τα θέματα ενάμιση χρόνο τώρα και να έχει κάνει θαύματα με την ανάπτυξη αντί να διακηρύσσει -όπως η σημερινή- ότι δήθεν αντιστέκεται στις μαζικές απολύσεις και στην μείωση των συντάξεων ,όταν είναι σαφές ότι τελικά υπογράφει όσα τις ζητούν οι δανειστές.

Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *