Μεταχειρισμένη «τράπουλα»

Μεταχειρισμένη «τράπουλα»

Αλέξης Παπαχελάς

Ο​​λα δείχνουν ότι η Νέα Δημοκρατία θα κερδίσει τις επόμενες εκλογές, όποτε αυτές γίνουν. Δεν διαφαίνεται κάποιο παθιασμένο ρεύμα υπέρ της, είναι όμως σαφές ότι δημιουργείται ένα κλιμακούμενο ρεύμα υπέρ τού «να φύγουν αυτοί». Αλλος σημαντικός παίκτης για να το εισπράξει δεν βρίσκεται επί σκηνής. Θα μπορούσε ενδεχομένως να το πράξει ένα σκληρό, αντιευρωπαϊκό δεξιό κόμμα που θα «καβαλούσε το κύμα» Τραμπ – Brexit κ.λπ. Αυτό απαιτεί όμως μια στοιχειωδώς «άφθαρτη» και χαρισματική προσωπικότητα, που δεν υπάρχει.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Ν.Δ., λοιπόν, θα κερδίσουν τις εκλογές. Δικαιούμαστε όμως να θέσουμε το εύλογο ερώτημα «με ποιους θα κυβερνήσει και με ποια ατζέντα». Η Ν.Δ. είναι ένα… κουρασμένο κόμμα. Του λείπει ο καθαρός ιδεολογικός προσανατολισμός και η κρίσιμη μάζα ανθρώπων της πραγματικής αγοράς. Το κόμμα βασιζόταν πολλά χρόνια σε μια πολυπληθή ομάδα στελεχών που είχε ως κίνητρο την εξουσία, θέσεις και τον έλεγχο του Δημοσίου. Η πιο πρόσφορη στιγμή για να απαθανατίσει την εν λόγω ομάδα κάποιος είναι η ετήσια σύναξή της για την ομιλία του εκάστοτε αρχηγού της Ν.Δ. Ο κ. Μητσοτάκης δεν είχε αυτούς τους ανθρώπους μαζί του όταν εξελέγη ο ίδιος στην ηγεσία της. Επεισε πολίτες που δεν είχαν καμία σχέση με το κόμμα να στηθούν ώρες στην ουρά για να τον ψηφίσουν. Επέδειξε σθένος και θάρρος και τον επιβράβευσε γι’ αυτό ένα τμήμα των νοικοκυραίων και αστών που ήθελαν αλλαγή σελίδας και έναν νέο άνθρωπο απέναντι στον Αλέξη Τσίπρα.

Από τότε, ο αρχηγός της Ν.Δ. σχοινοβατεί. Είναι προφανές ότι ισορροπεί συνεχώς ανάμεσα στις εσωκομματικές ισορροπίες και στην ειλικρινή, και ίσως βίαιη, ανανέωση. Ακούμε για νέα στελέχη και πρόσωπα που δεν προέρχονται μόνον από τον κομματικό κορμό. Βλέπουμε όμως, προς το παρόν, την ανακατανομή μιας ελαφρώς ή και πολύ «μεταχειρισμένης τράπουλας». Με δύο, άντε τρεις εξαιρέσεις, δεν είναι, π.χ., σαφές πόσο διαφορετική θα ήταν η σκιώδης κυβέρνηση αν είχε κερδίσει κάποιος άλλος την ηγεσία της Ν.Δ.

Ενας πολιτικός αρχηγός θέλει τον χρόνο του και την απαραίτητη τριβή πριν κατασταλάξει. Το βάρος που καλείται να σηκώσει στους ώμους του είναι τεράστιο. Αν αποτύχει και ο κ. Μητσοτάκης, θα έλθει η σειρά του Ελληνα Μπέπε Γκρίλο ή κάτι ανάλογο. Είναι, με άλλα λόγια, κρίσιμο να πετύχει και μάλιστα σε δύσκολες συνθήκες, χωρίς μεγάλα περιθώρια για «μήνα του μέλιτος» με τον ελληνικό λαό, που έχει γίνει πολύ ανυπόμονος.

Θα χρειασθεί να «σπάσει πολλά αυγά» όντας στην κυβέρνηση. Θα έπρεπε να το έχει ήδη κάνει στο κόμμα. Γιατί αν πάει με αυτή τη σημαδεμένη «τράπουλα» στις εκλογές και μετά στην εξουσία, θα του τελειώσουν πολύ γρήγορα τα «χαρτιά»…

Πηγή: Καθημερινή

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *