Αντιαμερικανισμός μετά την ΕΣΣΔ

Αντιαμερικανισμός μετά την ΕΣΣΔ

Πάσχος Μανδραβέλης

«​​Δεν θα διαδηλώσω κατά της επίσκεψης Ομπάμα στην Αθήνα, 15 Νοεμβρίου» δήλωσε από το facebook ο διευθυντής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Κώστας Ζαχαριάδης. Οσοι έσπευσαν να επισημάνουν ότι «ακόμη κι αν ήθελε δεν θα μπορούσε, διότι οι διαδηλώσεις απαγορεύθηκαν», ξεχνούν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε καριέρα όχι απλώς καταγγέλλοντας την απαγόρευση των διαδηλώσεων, αλλά παρανομώντας. Διαδήλωνε παρά τις απαγορεύσεις.

Το σημαντικότερο, όμως, μέρος της δήλωσής του είναι κάτι βαθιά ειλικρινές που δεν γνωρίζουμε αν του ξέφυγε: «Δεν είμαστε στον Ψυχρό Πόλεμο, όταν τασσόμασταν αυτομάτως υπέρ της ΕΣΣΔ και εναντίον των ΗΠΑ. Και άρα θεωρώ ότι μοναδικό κριτήριο για την υποδοχή ή όχι του προέδρου Ομπάμα την εξυπηρέτηση των εθνικών μας θεμάτων, που χρειάζονται καλές και αμοιβαία επωφελείς ελληνοαμερικανικές σχέσεις». Ετσι, ο διευθυντής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ επιβεβαιώνει τα παβλοφικά ανακλαστικά της Αριστεράς κατά των ΗΠΑ: «Τασσόμασταν αυτομάτως υπέρ της ΕΣΣΔ».

Επιβεβαιώνει και κάτι περισσότερο. Οτι μέχρι τώρα η Αριστερά δεν είχε ως μοναδικό κριτήριο «την εξυπηρέτηση των εθνικών μας θεμάτων» αλλά και την εξυπηρέτηση των στόχων της ΕΣΣΔ, που χρησιμοποιούσε τις αντιαμερικανικές διαμαρτυρίες στη Δύση για να φαίνεται καλή στα μάτια εκείνων που με στυγνές μεθόδους καταπίεζε.

Κατά τα άλλα, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Μάκης Μπαλαούρας δήλωσε ότι κατά το παρελθόν «και εγώ συμμετείχα σε διαδηλώσεις κατά των ΗΠΑ και έκαιγα αμερικανικές σημαίες έξω από την αμερικανική πρεσβεία… το σύνθημα “Φονιάδες των λαών Αμερικάνοι” δεν παραγράφεται από την παγκόσμια ιστορία».

Υπάρχει και εκτός από τη βαλκανική μας γωνιά το σύνθημα –κάτι σε «Κillers of peoples Americans»– ή απλώς ο κ. Μπαλαούρας μεγαλοπιάνεται και νόμιζε ότι έγραφε παγκόσμια ιστορία όταν έκοβε βόλτες με πανό στο Σύνταγμα;

Πάντως, έσπευσε να επισημάνει στην ίδια συνέντευξη ότι «εμείς δεν είμαστε απατεώνες όπως οι προηγούμενες κυβερνήσεις… Εμείς δεν είναι ότι άλλα είπαμε και άλλα κάναμε, εμείς άλλα είπαμε γιατί δεν μπορέσαμε να τα κάνουμε. Αυτή είναι η διαφορά μας. Δεν κοροϊδέψαμε κανέναν…».

Να πιστέψουμε την αφέλεια της Αριστεράς, αλλά πάλι, αν ήθελαν να κοροϊδέψουν τον ελληνικό λαό τι στην ευχή θα ακούγαμε;

Πηγή: Καθημερινή

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *