Εκατομμύρια ευρώ πτερόεντα

Εκατομμύρια ευρώ πτερόεντα

Ανδρέας Δρυμιώτης*

Η σύμβαση παραχώρησης του Ελληνικού επιτέλους προχώρησε και πέρασε από την Βουλή με την στήριξη όλων των κομμάτων, πλην του ΚΚΕ και της Χ.Α. Αυτό ήταν ένα έργο που το συζητούσαμε χρόνια, το οποίο μάλιστα αποτελούσε και Μνημονιακή υποχρέωση. Ενας ορθολογικά σκεφτόμενος οργανισμός θα είχε αρχίσει όσο πιο γρήγορα μπορούσε να προγραμματίσει την μετακίνησή του από τους χώρους του Ελληνικού. Αυτό υπαγορεύει η λογική. Να όμως που οι περισσότεροι οργανισμοί (για την ακρίβεια 44 δημόσιοι και 25 ιδιωτικοί) όχι μόνο δεν είχαν προγραμματίσει την μεταφορά των εγκαταστάσεών τους από τον χώρο του Ελληνικού, αλλά περίμεναν μέχρι την τελευταία στιγμή να το κάνουν. Για να πάρετε μια ιδέα του τι πρέπει να μετακινηθεί (θεωρητικά) μέχρι τον Νοέμβριο του 2016, σας παραθέτω ένα ενδεικτικό κατάλογο:

• Υπουργείο Οικονομικών. Τρεις διαφορετικές υπηρεσίες τελωνειακών αρχών.

• Υπουργείο Εθνικής Αμυνας. Το Κρατικό Εργοστάσιο Αεροσκαφών (ΚΕΑ), ο σταθμός εξυπηρέτησης πολεμικής αεροπορίας, τα γραφεία του ανωτάτου συμβουλίου αθλητισμού ενόπλων δυνάμεων, οι εγκαταστάσεις της ΕΜΥ και ο μετεωρολογικός σταθμός του Ελληνικού.

• Υπουργείο Πολιτισμού. Χρησιμοποιεί διάφορα κτίρια για τα γραφεία διαφόρων ομοσπονδιών (κολύμβησης, γυμναστικής, υποβρύχιας δραστηριότητας, μπέιζμπολ κ.ά.). Εκεί στεγάζονται η ΚΣΤ΄ Εφορεία Αρχαιοτήτων και ο Οργανισμός Προβολής Ελληνικού Πολιτισμού.

• Υπουργεία Υγείας και Εργασίας. Στεγάζει επτά υποδομές της αρμοδιότητάς του, στην παλιά αμερικανική βάση.

• Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Στεγάζεται η υποδιεύθυνση ασφαλείας νότιου τομέα, η τροχαία, το αστυνομικό τμήμα Ελληνικού, η πυροσβεστική, το τμήμα εξουδετέρωσης εκρηκτικών μηχανισμών, καθώς η ομάδα «Δίας».

• Δήμος Ελληνικού-Αργυρούπολης. Το Κοινωνικό Ιατρείο, ένας παιδικός σταθμός και το πολιτιστικό κέντρο. Λειτουργούν επίσης το προπονητήριο μπάσκετ, και σταθμός μεταφόρτωσης σκουπιδιών.

• Κτηματική Υπηρεσία Πειραιά. Στεγάζει διάφορες δραστηριότητες, μεταξύ των οποίων είναι: οι ναυτικοί όμιλοι Αγίου Κοσμά, Αιγυπτιωτών και Ελληνικού, οι ενώσεις Κρητών και Ποντίων και τα γραφεία της ΠΑΕ του Εθνικού Πειραιά. Ακόμα, στεγάζεται το πολιτιστικό κέντρο των εργαζομένων στην «Ολυμπιακή».

Ολα τα παραπάνω είναι υπεραρκετά για να δημιουργήσουν πολλά προβλήματα στην ανεύρεση χώρου και της μεταφοράς των δραστηριοτήτων αλλού. Φύλαξα για το τέλος τα δύο τεράστια προβλήματα, που, ενώ μπορούσαμε να τα είχαμε προγραμματίσει εδώ και καιρό, τα αφήσαμε την τελευταία στιγμή. Πρόκειται για την μεταφορά της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας και την μεταφορά του αμαξοστασίου λεωφορείων του ΟΣΥ. Για μεν την ΥΠΑ δεν γνωρίζω πολλά πράγματα, αλλά για το αμαξοστάσιο του ΟΣΥ βρήκα πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία τα οποία τεκμηριώνουν απόλυτα ότι είμαστε λαός «της τελευταίας στιγμής», με αποτέλεσμα να πολλαπλασιάζεται το κόστος.

Ξεκινάμε από την αρχή. Το αμαξοστάσιο δημιουργήθηκε το 2002 ενώ όλοι γνώριζαν ότι ο χώρος του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού θα γινόταν κάτι άλλο. Είτε θα γινόταν ένα απέραντο μητροπολιτικό πάρκο όπως ήθελαν οι αιθεροβάμονες μαξιμαλιστές, είτε θα γινόταν μια αστική ανάπλαση όπως επεδίωκαν οι πιο πρακτικά σκεπτόμενοι. Πάντως το αμαξοστάσιο είτε δεν έπρεπε να δημιουργηθεί εκεί, είτε πολύ νωρίτερα (όσο νωρίτερα, τόσο οικονομικότερα) θα έπρεπε να είχε μετακομίσει. Ομως όλα αυτά τα χρόνια μεγάλωνε και συνεχώς ξοδεύαμε χρήματα για την συντήρησή του. Για παράδειγμα, στο τέλος του 2015 ξοδεύτηκαν 50.000 ευρώ για την μερική ανακαίνιση του αμαξοστασίου! Σήμερα, εκτιμάται ότι θα απαιτηθούν περισσότερα από 100 εκατομμύρια ευρώ για την μεταστέγασή του, η οποία αποκλείεται να ολοκληρωθεί μέχρι τον Νοέμβριο του 2016 και σίγουρα με αυξημένο κόστος. Επίσης, δεν γνωρίζω αν υπάρχουν ρήτρες για τη μη εμπρόθεσμη μετακίνησή του.

Το πόσο καλά προετοιμαζόμαστε φαίνεται από το γεγονός ότι τον Απρίλιο του 2016, η υφυπουργός Μεταφορών συνέστησε οκταμελή ομάδα εργασίας για να μελετήσει την μεταστέγαση του αμαξοστασίου του Ελληνικού! Αργότερα, προκηρύχθηκε διαγωνισμός με προϋπολογισμό 130.000 ευρώ για την μελέτη της μεταστέγασής του! Διαχρονικά, όλες οι διορισμένες διοικήσεις (από όλα τα κόμματα που μας κυβέρνησαν) δεν ασχολήθηκαν με το θέμα αυτό. Στο κάτω-κάτω δικά τους είναι τα 100 εκατομμύρια που θα κοστίσει σήμερα η μεταστέγαση; Οχι, είναι τα χρήματα ημών των φορολογουμένων, που τα εμπιστευόμαστε σε άσχετους πολιτικούς, τους οποίους είτε από άγνοια είτε από επιπολαιότητα ψηφίζουμε για να μας κυβερνήσουν. Και οι κυβερνώντες τοποθετούν στις διοικήσεις των οργανισμών που ελέγχει το Δημόσιο, «τα δικά τους παιδιά», άσχετα με τις ικανότητές τους.

Υ.Γ. Αν δεν σας φτάνουν όλα τα παραπάνω, θυμηθείτε ότι πριν από λίγους μήνες μεταφέραμε στο Ελληνικό πρόσφυγες, έχοντας πλήρη επίγνωση ότι μέσα σε ελάχιστο χρόνο θα πρέπει να τους μετακινήσουμε ξανά! Να τι θα πει ορθολογικός προγραμματισμός εργασιών!

* Ο κ. Ανδρέας Δρυμιώτης είναι σύμβουλος επιχειρήσεων.



Πηγή: Καθημερινή

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *