Η Αριστερά του Κυρίου

Η Αριστερά του Κυρίου

του Ανδρέα Ψυχάρη  

«ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο Συνδικάτο», «Εξω από το ΝΑΤΟ, Εξω από την ΕΟΚ», «Να φύγουν οι βάσεις». Συνθήματα που τα θυμάται κανείς και γελάει. Διότι όταν ο Ανδρέας Παπανδρέου κέρδισε τις εκλογές του 1981 όχι μόνο δεν υλοποίησε τις υποσχέσεις του αλλά έγινε από τους πιο θερμούς εταίρους Ευρωπαίων και Αμερικανών.

Πολλά έχουν αλλάξει από τότε, όχι όμως η παραφροσύνη που επικρατεί. Παραμένει ότι άλλα λέμε και άλλα κάνουμε. Ακόμη και σήμερα κόμματα χρησιμοποιούν συνθήματα προκειμένου, ψευδόμενα, να υφαρπάξουν την ψήφο: θα καταργήσουμε τον ΕΝΦΙΑ, που τελικά  αυξήθηκε, δεν θα μειωθούν οι συντάξεις, οι οποίες τελικά συρρικνώθηκαν.

Ακόμη όμως και να προσπαθήσει να δικαιολογήσει κανείς την πρόθεση υλοποίησης οικονομικών ανταλλαγμάτων για την ψήφο λόγω παταγώδους αποτυχίας της διαπραγμάτευσης Τσίπρα, τι να πει κανείς για τις ασκήσεις κυβίστησης για το θέμα των Θρησκευτικών;

Πριν από λίγες ημέρες ο αρμόδιος υπουργός κατηγόρησε τον Αρχιεπίσκοπο ότι υποχώρησε από τα συμφωνηθέντα για τα Θρησκευτικά «κάτω από την πίεση ακραίων ιεραρχών». Δήλωνε ότι έχει την πλήρη στήριξη Τσίπρα, ότι «δεν πρόκειται να κάνω πίσω, εδώ είμαστε κυβέρνηση, δεν πρόκειται να γελοιοποιηθούμε» και ότι το ζήτημα των Θρησκευτικών είναι θέμα της κυβέρνησης και όχι της Εκκλησίας.

Πριν αλέκτορα φωνήσαι όμως ο κ. Φίλης δήλωσε ότι «δεν έχουμε αντίληψη δογματική, θέλουμε τον διάλογο».

Η άτακτη υποχώρηση της κυβέρνησης θυμίζει τις βάσεις που φεύγουν και έμειναν. Και στις δύο περιπτώσεις οι δηλώσεις  Αμερικανών και Αρχιεπισκόπου μπορεί να ήταν διακριτικές αλλά στην ουσία κέρδισαν. Η υπερπολύτιμη βάση της Σούδας παραμένει – το κέρδος της Εκκλησίας είναι εξίσου πολύτιμο.

Οταν είχε τεθεί το θέμα των ταυτοτήτων, ο τότε πρωθυπουργός κ. Σημίτης, παρά το κόστος, ουδέποτε αναγνώρισε την Εκκλησία ως συνομιλητή του κράτους. Σήμερα η Εκκλησία είναι επίσημος συνομιλητής της κυβέρνησης και πλέον συναποφασίζει για τα Θρησκευτικά. «Η Αριστερά του Κυρίου είναι εδώ δυνατή» θα μπορούν πλέον να φωνάζουν οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ που μετακινήθηκαν από το ΠαΣοΚ ενθυμούμενοι παλαιότερο σύνθημά τους.

Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *