Ο σχιζοφρενής Σίσυφος

Ο σχιζοφρενής Σίσυφος

- in Επιλογές από τον Τύπο
0

του Στέφανου Κασιμάτη

Θα σας απασχολήσω και σήμερα με τον φιλόσοφο της κυβέρνησης, διότι σήμερα ειδικά η φιλοσοφία του είναι περισσότερο αναγκαία παρά ποτέ για την κυβέρνηση. Ο Αριστείδης Μπαλτάς μάς εξήγησε προχθές πώς αντιλαμβάνονται στον ΣΥΡΙΖΑ τον δημοκρατικό δρόμο προς τον σοσιαλισμό. Για να συνοψίσω, είπε ότι η σταθερότητα της κατεύθυνσης (σοσιαλισμός) δεν αλλάζει, όταν όμως «υπέρτεροι συσχετισμοί» οδηγούν σε ήττα, ο αριστερός αναγνωρίζει την ήττα και προσαρμόζεται, όχι επειδή αλλάζει πορεία, αλλά για να συνεχίσει την πορεία προς τον σοσιαλισμό. (Είναι μια τεχνική ψυχοθεραπείας, αν θέλετε…)

Φαντάζομαι ότι η τεχνική θα λειτουργεί κάπως παρηγορητικά για το Ελληνικό. Από χθες όμως έχουμε έξι νέες ήττες αναλόγου μεγέθους. Μέχρι την προσεχή Τρίτη, πρέπει να έχει ψηφισθεί νομοσχέδιο, βάσει του οποίου έξι ακόμη ΔΕΚΟ περνούν στο υπερταμείο: ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, ΕΛΒΟ, ΕΑΒ, Αττικό Μετρό και Κτιριακές Υποδομές! Πώς να βοηθήσει η ψυχοθεραπεία Μπαλτά έναν αγαθό αριστερό, όταν πρέπει να καταπιεί ένα Ελληνικό επί έξι; Αυτό δεν είναι ο «δημοκρατικός δρόμος του σοσιαλισμού», κατά τη διατύπωση Μπαλτά αυτός είναι ο δρόμος του Σισύφου.

Ομως η κατάσταση περιπλέκεται, διότι ήδη έχουμε έναν Σίσυφο. Αφότου χρεοκόπησε το ελληνικό κράτος, όλη η παραγωγική Ελλάδα είναι ένας Σίσυφος. Εχει την πολυτέλεια αυτός ο Σίσυφος να σπρώχνει τον βράχο προς τις αγορές και, ταυτοχρόνως, προς τον σοσιαλισμό; Δεν την έχει, όμως συμβαίνει, όπως βλέπουμε και, γι’ αυτό, επί των ημερών του ΣΥΡΙΖΑ, ο Σίσυφος εκτός από το μαρτύριό του είναι πια και σχιζοφρενής.

Δεν είναι να απορείς, λοιπόν, γιατί η Ελλάδα πέτυχε τη «διάκριση» της έβδομης θέσης στον κατάλογο με τους πιο «περιζήτητους προορισμούς περιπέτειας» – μαζί με Κούβα, Ρουμανία, Μπελίζ, Περού κ.ά. Με τη σχιζοφρένεια να οδηγεί τη χώρα, η ζωή εδώ μοιάζει όλο και περισσότερο με extreme sport. Τουλάχιστον, ας το εκμεταλλευθούμε τουριστικά. (Αν και αυτό το κάνει ήδη ο ΣΥΡΙΖΑ στην αγορά του πολυτελούς τουρισμού, προσπαθώντας να προσελκύσει επενδυτές…)

Πάντως, η θεωρία του δημοκρατικού δρόμου προς τον σοσιαλισμό δίνει και ένα χρήσιμο μάθημα για τον επαγγελματικό προσανατολισμό των νέων. Αν το μέλλον της χώρας είναι προς την ελευθερία, το επάγγελμα αριστερός θα εκλείψει, αν όμως η χώρα παραμείνει στον αστερισμό του εθνολαϊκισμού ή άλλης παραλλαγής του εθνικοσοσιαλισμού, το επάγγελμα θα εξακολουθεί να υφίσταται και να ευημερεί. Προσοχή, όμως, οι ενδιαφερόμενοι! Αν την Αριστερά τη δείτε ως επάγγελμα, μπορείτε να γίνετε πλούσιοι, διάσημοι και ισχυροί. Αν όμως την πάρετε σοβαρά, αν δηλαδή την πιστέψετε και στηρίξετε όλη τη ζωή σας στην «αλήθεια» της πίστης αυτής, κινδυνεύετε να αποκτήσετε το πρόσωπο του Αριστείδη Μπαλτά…

Πηγή: Καθημερινή

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *