Αλλα κόλπα από το καθεστώς ΣΥΡΙΖΑ

Αλλα κόλπα από το καθεστώς ΣΥΡΙΖΑ

- in Επιλογές από τον Τύπο
0

του Νότη Παπαδόπουλου  

Το καθεστώς ΣΥΡΙΖΑ  δεν ορρωδεί προ ουδενός. Αρκεί να πετυχαίνει τους στόχους του. Οπως τον έλεγχο της ενημέρωσης με τη μείωση των τηλεοπτικών αδειών και την αναγόρευση του κ. Καλογρίτσα σε καναλάρχη της Αριστεράς.

Ο συγκεκριμένος εργολάβος έγινε γνωστός στο πανελλήνιο την εποχή που η εφημερίδα του («Πρώτη») ισχυριζόταν με πρωτοσέλιδα ότι η έκρηξη στο Τσερνομπίλ (1986) και η διαρροή ραδιενέργειας ήταν συνωμοσία κατά της Σοβιετίας.

Αλλά και από τις δηλώσεις ενός από τους κουμπάρους του, του συγκυβερνήτη της πρώτη φορά Αριστεροδεξιάς Πάνου Καμμένου.

Ο οποίος όχι μόνο διαφώνησε με την αδειοδότηση του εργολάβου αλλά μίλησε και για μαύρα λεφτά. Ενώ έφτασε να αμφισβητεί ανοιχτά και τη δυνατότητά του να βρει το υψηλό αντίτιμο της δημοπρασίας: «Ο Καλογρίτσας δεν τα έχει. Πού να ‘χει 50 εκατομμύρια;».

Για να μπορεί ο κ. Καλογρίτσας να διεκδικήσει άδεια η κυβέρνηση κατήργησε  το ασυμβίβαστο ανάμεσα στις ιδιότητες του καναλάρχη και του εργολάβου με διάταξη του νομοσχεδίου για τις δημόσιες συμβάσεις που ψηφίστηκε στις 2 Αυγούστου και δημοσιεύθηκε στις 8 Αυγούστου στο ΦΕΚ.

Η κυβέρνηση ενέκρινε και το «πόθεν έσχες» του εργολάβου  της Αριστεράς. Στο οποίο ο κ. Καλογρίτσας υποχρεώθηκε να συμπεριλάβει και κάποια βοσκοτόπια (5.000 στρέμματα) στην Ιθάκη που του παραχωρήθηκαν την τελευταία στιγμή μπας και καλυφθεί η εγγύηση για την άδεια του καναλιού.

Στο «αβγάτισμα» του «πόθεν έσχες» αντέδρασαν ακόμη και κυβερνητικοί βουλευτές. Οπως ο Σάκης Παπαδόπουλος (ΣΥΡΙΖΑ): «Πώς είναι δυνατόν να παίρνει κανάλι με τέτοια περιουσιακά στοιχεία;». Αλλά και ο Δ. Καμμένος (ΑΝΕΛ): «Οταν κάποιος διαγωνιζόμενος πατάει ένα κουμπί και λέει “έχω τα χρήματα”, θα πρέπει να έχει τα χρήματα, αλλιώς είναι απιστία κατά του Δημοσίου».

Η πλέον κρίσιμη όμως στήριξη στον εκλεκτό του ΣΥΡΙΖΑ ήταν η έκδοση εγγυητικής επιστολής τριών εκατομμυρίων ευρώ από την Τράπεζας Αττικής. Για να μπορέσει ο κ. Καλογρίτσας να μετάσχει  στον διαγωνισμό.

Τέτοια κόλπα όμως (και άλλα ακόμη πιο περίπλοκα) μπορεί να κάνει μια κυβέρνηση μόνο αν έχει μια τράπεζα στη δούλεψή της. Και στον πλήρη έλεγχό της.

Εξ ου και ο πόλεμος κατά του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα. Με εκβιαστικά χτυπήματα κάτω από τη μέση.

Μόνο που ο Στουρνάρας έχει μαζί του τον Ντράγκι της ΕΚΤ. Και τον Ρέγκλινγκ του ESM. Και στα χέρια του το πόρισμα με τις αμαρτίες της Τράπεζας Αττικής.

Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *