Μοιράζοντας αυταπάτες

Μοιράζοντας αυταπάτες

- in Επιλογές από τον Τύπο
0

του Σταύρου Τζίμα

Ο κ. Αλέξης Τσίπρας μεταβαίνει αύριο στη Θεσσαλονίκη φορτωμένος χρήμα, αφού πήρε (;) 250 εκατομμύρια από την πώληση τηλεοπτικών αδειών και θα τα διανείμει από το βήμα της ΔΕΘ στους φτωχούς. Θα τα μοιράσει δίνοντας εύσημα στον εαυτό του και στην κυβέρνησή του για τη συντριπτική «νίκη» επί της διαπλοκής.

Κι αν τα εκατομμύρια σας φαίνονται λίγα –μερικοί υπολόγισαν ότι ακόμα και αν όλοι οι άνεργοι (εφόσον οριστούν μόνο αυτοί αναξιοπαθούντες) περνούσαν από το ταμείο για να εισπράξουν, θα έπαιρναν κάτι λιγότερο από 250 ευρώ ο καθένας και με αυτά θα σώζονταν–, ακολουθούν και άλλα, πολύ περισσότερα ίσως.

Εντελώς συμπτωματικά, παραμονές της ομιλίας του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, το Κέντρο Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου, ύστερα από εντολή του οικονομικού εισαγγελέα Γ. Δραγάτση, αρχίζει ελέγχους σε «πτωχευμένες εταιρείες με πλούσιους ιδιοκτήτες», ώστε να τους αναγκάσει να φέρουν πίσω τα θαλασσοδάνεια («Αυγή» 7 Σεπτεμβρίου) που ενώ προορίζονταν για τις επιχειρήσεις, «μετατράπηκαν σε προσωπικά» και τα οποία υπολογίζονται σε τρία δισ. Οπως και αυτά της «διαπλοκής» έτσι και τούτα, εφόσον βρεθούν και εισπραχθούν, θα διανεμηθούν στους έχοντες ανάγκη.

Ο κ. Τσίπρας θα εμφανιστεί στη Θεσσαλονίκη ενδεδυμένος ως «ιππότης των ορέων» που αφαιρεί πλούτο από τους σύγχρονους «κοτζαμπάσηδες» και τον μοιράζει στους φτωχούς. Αυτό το μήνυμα αναμένεται να εκπέμψει και πρέπει να παραδεχθούμε πως επικοινωνιακά αποτελεί ένα ισχυρό όπλο.

Ποιος, στ’ αλήθεια, δεν θα χειροκροτήσει έναν πρωθυπουργό που, με τον τσαμπουκά του, σέρνει κάτω από τα καυδιανά δίκρανα τους «διαπλεκόμενους», που εξαναγκάζει τους «άρπαγες» πλούσιους να δώσουν πίσω τα κλεμμένα και υπόσχεται ότι θα υποχρεώσει τη Γερμανία να μας πληρώσει εκατοντάδες εκατομμύρια ως πολεμικές αποζημιώσεις, για να βγούμε από την κρίση χωρίς να χρειαστεί να ματώσουμε κι άλλο; Θα βρει, ασφαλώς, ο πρωθυπουργός με τέτοιες και άλλες παρόμοιες φωτοβολίδες ευήκοα ώτα στο κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας εκείνο που εξακολουθεί να ζει σε κατάσταση φαντασιακής απόδρασης από την πραγματικότητα.

Θα εισπράξει την επιδοκιμασία –και την ψήφο όταν έρθει η ώρα– ενός κόσμου που τρέφεται με την ψευδαίσθηση ότι υπάρχουν εύκολες λύσεις φτάνει να έχει ηγέτες-Μεσσίες, αλλά και με θεωρίες, με κυρίαρχη αυτή που θέλει για τα δεινά μας να φταίνε πάντα κάποιοι άλλοι. Το δύσκολο θα είναι να εμφανίσει στους πολίτες ένα πειστικό πρόγραμμα το οποίο θα δίνει απαντήσεις για το πώς θα διαμορφωθούν οι συνθήκες ώστε να αποκτήσει η χώρα στέρεη παραγωγική βάση και να μπορεί να παράγει δικό της πλούτο. Οι κατάρες για απανταχού «εχθρούς», οι μανιχαϊσμοί, οι τσάμπα ηρωισμοί ανήκουν στις εποχές των «ιπποτών των ορέων» ή αλλιώς της «αυταπάτης», όπως θα έλεγε ο πρωθυπουργός, οι οποίες έχουν περάσει ανεπιστρεπτί.



Πηγή: Καθημερινή

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *