Φόροι και ασφυξία δεν πάνε διακοπές…

Φόροι και ασφυξία δεν πάνε διακοπές…

Κύριο Άρθρο

Μπορεί η κυβέρνηση και το πολιτικό σύστημα συνολικά να κινούνται σε ρυθμούς θερινής ραστώνης, αλλά παρά την επιφανειακή ηρεμία η κοινωνία και η οικονομία κυριολεκτικά βράζουν. Η μεγάλη ελπίδα όλων, ο τουρισμός, κινείται ακόμα σε θολά νερά και όλες οι ενδείξεις είναι ότι ακόμα κι αν οι αφίξεις ξένων κινηθούν σε ικανοποιητικά επίπεδα, τα έσοδα δεν είναι τα προσδοκόμενα. Ο τζίρος των επιχειρήσεων, ακόμα και των σούπερ μάρκετ, μειώνεται συνεχώς ενώ η φοροδοτική ικανότητα των πολιτών εξαντλείται με καταιγιστικούς ρυθμούς.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμα και όσοι είχαν προχωρήσει τους προηγούμενους μήνες σε ρυθμίσεις αδυνατούν πλέον να αντεπεξέλθουν με αποτέλεσμα να αυξάνονται κατακόρυφα οι οφειλές τους. Κάτι ανάλογο συμβαίνει και με τις εισφορές στα ασφαλιστικά ταμεία όπου τα χρέη κινούνται πλέον ανεξέλεγκτα, αγγίζοντας τα 25 δις. Σύμφωνα με πληροφορίες οι κυβέρνηση ετοιμάζεται να ζητήσει από την τρόικα μια ακόμα ρύθμιση, με χαλαρότερους ίσως όρους, αλλά ακόμα κι αν την πάρει είναι αμφίβολο αν θα αποδώσει.

Πίσω από το επίπλαστο λοιπόν σκηνικό θερινής ηρεμίας, προμηνύεται ένα θερμό φθινόπωρο. Τα αντιφατικά μηνύματα που εκπορεύονται από την κυβέρνηση υπονομεύουν ακόμα και τις όποιες ενδείξεις σταθεροποίησης είχαν διαφανεί. Η εμμονή στην υπερφορολόγηση έχει οδηγήσει ακόμα και όσους εργάζονται,ακόμα και τις επιχειρήσεις που επιβιώνουν με χίλια ζόρια σε οριακές καταστάσεις. Με τα ραβασάκια του ΕΝΦΙΑ να ετοιμάζονται, με τις δόσεις της εφορίας σε εξέλιξη και με τα εισοδήματα να μειώνονται διαρκώς, το επόμενο δίμηνο αναμένεται καθοριστικό για την πορεία του προϋπολογισμού.

Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση δεν αντέχει καν την ιδέα ότι θα χρειαστεί να εφαρμόσει τον περιβόητο κόφτη δαπανών. Μετά την οργή που προκάλεσε το κόψιμο των επικουρικών συντάξεων οι πολιτικές αντοχές της φαίνεται να εξαντλούνται με ότι αυτό συνεπάγεται.εν είναι τυχαίο ότι άρχισε πάλι να κινείται η σεναριολογία περί εκλογών…

Το μόνο που δεν χρειάζεται όμως αυτή την ώρα η χώρα είναι ένα σκηνικό πολιτικής αβεβαιότητας. Αρκετά πληρώσαμε τα παιγνίδια του περυσινού καλοκαιριού, θα είναι έγκλημα αν κάποιοι θεωρήσουν ότι μπορούν να τα επαναλάβουν.

Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *