Ο φαύλος κύκλος φόρων και ύφεσης

Ο φαύλος κύκλος φόρων και ύφεσης

Κύριο Άρθρο

Την ώρα που η Ιρλανδία καταγράφει μια ασύλληπτη για ευρωπαϊκά – και όχι μόνο – δεδομένα ανάπτυξη 26% εμείς εδώ βουλιάζουμε στη μιζέρια μας. Όχι μόνο ανάπτυξη δεν βλέπουμε, αλλά βουλιάζουμε όλο και περισσότερα στα χρέη γιατί πολίτες και επιχειρήσεις αδυνατούν να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους. Δεν έχει κανείς την ψευδαίσθηση ότι μπορούν και στην Ελλάδα να ισχύσουν κάποτε οι φορολογικοί συντελεστές της Ιρλανδίας, που αποτέλεσαν το βασικό μοχλό για την προσέλκυση επιχειρήσεων και την αύξηση του ΑΕΠ, αλλά είναι μαθηματικά βέβαιο ότι η συνταγή που ακολουθεί η κυβέρνηση του Σύριζα οδηγεί και στην κατάρρευση όσων αντέχουν, όσων μπορούν να πληρώνουν ακόμα.

Η συνεχής αύξηση της φορολογίας για να εισπραχθούν τα προβλεπόμενα έσοδα, καταλήγει στο τέλος στο να πληρώνουν όλο και λιγότεροι. Κατά ένα και πλέον δίς αυξάνονται κάθε μήνα οι οφειλές επιχειρήσεων και πολιτών στην εφορία με αποτέλεσμα να έχουν φτάσει συνολικά στο υπέρογκο ποσό των 88δις εύρο! Χρέη και οφειλές που είναι αδύνατον να αποπληρωθούν όσα κατασταλτικά μέτρα και αν επιβληθούν, αφού είναι προφανές ότι κατά κανόνα λεφτά δεν υπάρχουν. Πολύ περισσότερο όταν το ίδιο το δημόσιο, που απαιτεί να πληρωθεί, δεν πληρώνει τις δικές του υποχρεώσεις, οδηγώντας επιχειρήσεις σε αδιέξοδο.

Αυτός ο φαύλος κύκλος ύφεσης, νέων φόρων και στάσης πληρωμών από το δημόσιο δεν πρόκειται να κλείσει αν δεν αλλάξουν αντιλήψεις και νοοτροπίες  οι κυβερνώντες. Όσες λίστες και να δημοσιοποιούν με αυτούς που χρωστούν στην εφορία και τα ταμεία, όσες κατασχέσεις λογαριασμών κι αν κάνουν τα αποτελέσματα θα είναι πενιχρά, αν δεν αντιστραφεί η πορεία της οικονομίας.

Με το μυαλό στα πολιτικά παιγνίδια για να διατηρηθούν στην εξουσία, με υπουργούς που υπονομεύουν κάθε επιχειρηματική πρωτοβουλία και παθαίνουν αλλεργία με επενδύσεις και ιδιωτικοποιήσεις η κατάσταση της οικονομίας θα πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο. Δεν είναι τυχαίο ότι είμαστε η μοναδική χώρα που μετά από 7 χρόνια κρίσης παραπαίει ακόμα… Μνημόνια έρχονται και επανέρχονται,μέτρα ψηφίζονται σωρηδόν, νέοι φόροι επιβάλλονται συνεχώς αλλά η σωτηρία δεν έρχεται, όσο επικρατούν παρωχημένες ιδεοληψίες, διαχειριστική ανικανότητα και υπερκατανάλωση νόμων χωρίς αντίκρισμα…

Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *