Νεοφιλελευθερισμό θα έχει…

Νεοφιλελευθερισμό θα έχει…

του Πάσχου Μανδραβέλη

Στην έξοχη κωμωδία «Τα κίτρινα γάντια», των Αλέκου Σακελλάριου και Χρήστου Γιαννακόπουλου, ο Γιάννης Γκιωνάκης υποδύεται έναν συμπαθή και αφελή παραγιό μιας εξοχικής ταβέρνας. Ο «τρελο-Μπρίλης» της ταινίας είχε μία διάγνωση διά πάσαν νόσον. Είχε μεθύσει κάποια; «Σκουληκοειδίτη θα ’χει», αποφαινόταν με έρρινη προφορά ο Γκιωνάκης. Αλλαζε κάποιος το σκασμένο λάστιχο του αυτοκινήτου: «Σκουληκοειδίτη έχει;», ρωτούσε ο «τρελο-Μπρίλης». Αυτό είχε ακούσει, αυτό έλεγε: «Εγώ, μια άρρωστη που ήξερα είχε σκουληκοειδίτη».

Κάπως έτσι είναι και η πολιτική ανάλυση του ΣΥΡΙΖΑ για όλα όσα συμβαίνουν στον κόσμο. Απλώς στη θέση του «σκουληκοειδίτη» υπάρχει ο νεοφιλελευθερισμός. Eτσι ο ευρωβουλευτής κ. Δημήτρης Παπαδημούλης δήλωσε ότι «η σημερινή Ευρώπη του νεοφιλελευθερισμού και της γερμανοκρατίας έχει αποτύχει…» (legt.gr, 27.6.2016). Η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Φωτεινή Βάκη «ότι οι πολίτες της Ε.Ε. αντιδρούν σε μία πολιτική νεοφιλελευθερισμού που απορρυθμίζει την εργασία, φτωχοποιεί και μειώνει τη Δημοκρατία» (ΣΚΑΪ, 28.6.2016) .«Η Ευρώπη της λιτότητας, του νεοφιλελευθερισμού έκανε και τους Βρετανούς να θυμώσουν και να στραφούν σε ακροδεξιές και εθνικιστικές απόψεις», αποφάνθηκε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Χαρά Καφαντάρη (28.6.2016). «Ο ευρωπαϊσμός κατάντησε ένας -ισμός ταυτόσημος με τον συντηρητισμό, με τον νεοφιλελευθερισμό, με τον υποβόσκοντα ρατσισμό και τον εθνικιστικό ηγεμονισμό», διαπίστωσε η κ. Σία Αναγνωστοπούλου (H Εποχή, 27.6.2016). «Είναι προφανές ότι ο νεοφιλελευθερισμός σκοτώνει την Ευρώπη, το ευρωπαϊκό όνειρο», είπε ο… φημισμένος για τις διεισδυτικές αναλύσεις περί βίας υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος (ΑΠΕ, 26.6.2016)

Είναι εντυπωσιακό, πάντως, ότι ο πρωθυπουργός δεν αναφέρθηκε στον συνήθη μπαμπούλα. Εκανε, φυσικά, λάθος ανάγνωση του αποτελέσματος, λέγοντας ότι «οι ακραίες πολιτικές της λιτότητας, η α λα καρτ διαχείριση της προσφυγικής κρίσης, η άρνηση επιμερισμού της ευθύνης και των βαρών στην κρίση χρέους και στην προσφυγική κρίση είχαν δώσει το σήμα της εκτεταμένης κρίσης του ευρωπαϊκού εγχειρήματος» (24.6.2016), αλλά δεν ανέφερε την κακή λέξη που αρχίζει από «ν». Ηταν τυχαίο ή κάτι έμαθε στο εξωτερικό όπου συχνάζει; Το βασικό πρόβλημα του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι χρησιμοποιεί απαρχαιωμένα σχήματα με τα οποία δεν μπορεί να εξηγήσει τον πολύπλοκο κόσμο στον οποίο ζούμε. Κληρονόμησε περιορισμένα τσιτάτα από τους πολιτικούς προγόνους του και τα χρησιμοποιεί με κάθε ευκαιρία. Συρρικνώνει τη σύνθετη πραγματικότητα στο μέγεθος των αναλυτικών εργαλείων που κατέχει. Η ψήφος των Βρετανών δεν ήταν διαμαρτυρία για τη «νεοφιλελεύθερη Ευρωπαϊκή Ενωση» που τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ φαντάζονται, αλλά το ακριβώς αντίθετο: Το έλλειμμα νεοφιλελευθερισμού που ο βαρύς διοικητικός μηχανισμός της Ενωσης παρουσιάζει. Δεν είναι πως έχουμε μια νεοφιλελεύθερη Ευρώπη και ένα παρεμβατικό βρετανικό κράτος για να φοβούνται οι πολίτες τον «επελαύνοντα νεοφιλελευθερισμό των Βρυξελλών». Αντιθέτως, χρόνια τώρα τα βρετανικά ΜΜΕ προπαγανδίζουν με ψέματα τον «σοσιαλιστικό χαρακτήρα» της Ε.Ε., η οποία τάχαμου απειλεί τις ελευθερίες των Βρετανών πολιτών και επιχειρήσεων. Και με βάση αυτό ψήφισαν και ουχί με τα όνειρα ή τους εφιάλτες της πρώτης φοράς…

Πηγή: Καθημερινή

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *