Μην «κλαίτε» για την Αγγλία, αλλά για την Ελλάδα!

Μην «κλαίτε» για την Αγγλία, αλλά για την Ελλάδα!

του Γρηγόρη Καλφέλη

Πολλοί «κλαίνε» για την Αγγλία μετά το «ΟΧΙ» στην Ευρώπη. Ομως είναι εντελώς αφελές να πιστεύει κανείς ότι αυτό το «ΟΧΙ» αντανακλούσε την αντίδραση των Βρετανών απέναντι στα βάρβαρα προγράμματα λιτότητας (γιατί απλώς δεν είχε επιβληθεί λιτότητα στη Βρετανία)!

Μάλιστα ο νομπελίστας οικονομολόγος Krugman εκτιμά ότι οι βραχυπρόθεσμες οικονομικές επιδράσεις δεν θα είναι τόσο καταστροφικές. Γιατί; Γιατί η Αγγλία δανειζόταν με μικρό κόστος στο δικό της νόμισμα, γιατί είναι επίσης ένα εξαγωγικό μοντέλο οικονομίας κ.λπ. («Krugman, Nytimes, 24/6»).

Αντίθετα όσοι Αγγλοι ψήφισαν «ΟΧΙ» το έκαναν κυρίως γιατί δεν ήθελαν «το γλυκό τέρας των Βρυξελλών» να τους υπαγορεύει αυταρχικά τους νόμους που θα διέπουν την καθημερινή τους ζωή («Villiers, The Guardian, 25/6»).

Επομένως το «ΟΧΙ» των Αγγλων στην Ευρώπη δεν είχε καμία σχέση με αυτά τα θλιβερά πράγματα που συμβαίνουν στην Ελλάδα. Και την τελευταία εβδομάδα συνέβη κάτι που αποτυπώνει την πλήρη αποτυχία των «γερμανικών» προγραμμάτων διάσωσης!

Τι εννοώ; Η μεγαλύτερη λιανεμπορική εταιρεία τροφίμων στην Ελλάδα με 12.000 εργαζομένους υπέβαλε αίτηση για ένταξη στην πτωχευτική διαδικασία, πράγμα που σημαίνει ότι «ένας μεγάλος κόσμος» ίσως βρεθεί σύντομα στην ανεργία και στη φτώχεια.

Δεν ενδιαφέρει να αναλύσουμε εδώ αν υπήρχαν λόγοι κακοδιοίκησης. Ομως ένα πράγμα είναι σίγουρο: η εξέλιξη τούτη συνέβη γιατί τα τελευταία έξι χρόνια υπάρχει στη χώρα μας μια φοβερή μείωση της κατανάλωσης (και του τζίρου των επιχειρήσεων), λόγω της βάρβαρης περικοπής των μισθών και των συντάξεων (κατ’ απαίτηση των δανειστών)!

Τα capital controls – με ευθύνη του ΣΥΡΙΖΑ – έκαναν την κατάσταση τούτη ακόμη πιο φρικτή!

Ολα αυτά αποδεικνύουν ατυχώς τα δομικά ελαττώματα της ευρωζώνης (Stiglitz)!

Ομως αποκαλύπτουν ταυτόχρονα και τη φρικτή αποτυχία του ευρωπαϊκού οράματος, που συνδέθηκε με τη γερμανική αλαζονεία και τη λειτουργία γραφειοκρατών που δεν εκλέγονται από κανέναν και θέλουν να εποπτεύουν και την «κάθε χαραμάδα της ύπαρξής μας» («Enzensberger, Γλυκό Τέρας των Βρυξελλών»)

Το συμπέρασμα; Το «ΟΧΙ» των Αγγλων πρέπει να λειτουργήσει αφυπνιστικά για την Ευρώπη! Διαφορετικά οι εθνικιστικές και ακροδεξιές δυνάμεις θα αφηνιάσουν!

*Ο κ. Καλφέλης είναι καθηγητής της Νομικής Σχολής στο ΑΠΘ



Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *