Σκάνδαλο στην Επιθεώρηση Εργασίας

Σκάνδαλο στην Επιθεώρηση Εργασίας

του Πάσχου Μανδραβέλη

Η μόνη εξασφάλιση των εργαζομένων απέναντι στις αυθαιρεσίες κάποιων εργοδοτών είναι το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ). Αυτό το εργαλείο του κράτους πολλές φορές δεν λειτουργεί όπως πρέπει, δεν προστατεύει επαρκώς τους εργαζομένους. Συνήθως λόγω κυβερνητικών παρεμβάσεων, όπως λένε οι ίδιοι οι επιθεωρητές, αλλά και τα συνδικάτα.

Θα περίμενε κανείς ότι αυτά συνέβαιναν μόνο επί της «επαράτου Δεξιάς» και ότι τώρα που κυβερνά η Αριστερά των μεγάλων λόγων και των ελάχιστων έργων, σ’ αυτόν τον τομέα τουλάχιστον, θα υπήρχε κάποια επιπλέον ευαισθησία· ότι η κυβέρνηση θα πρόσεχε περισσότερο τους εργαζομένους. Φευ! Ακόμη και σ’ αυτόν τον τομέα η Πρώτη Φορά Αριστερά αποδεικνύεται χειρότερη και από τη χειρότερη Δεξιά.

Σύμφωνα με καταγγελία που εξέδωσε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Επιθεωρητών Εργασίας, ο ειδικός γραμματέας του ΣΕΠΕ Γιάννη Σούκος απαίτησε «μέσω των συνεργατών του από τον Μιχάλη Καλκάνη, προϊστάμενο του Τμήματος Επιθεώρησης Ασφαλείας και Υγείας στην Εργασία Α΄ Τομέα Αθηνών, να διακόψει επανέλεγχο ο οποίος διενεργούνταν κατόπιν καταγγελίας, παρουσία συνδικαλιστών του φορέα» (ergasianet.gr, 16.6.2016). Οπως λέει η ομοσπονδία, ο ειδικός γραμματέας μιας αριστερής (τρομάρα μας!) κυβέρνησης παραβίασε «το άρθρο 6 της 81 Διεθνούς Σύμβασης Εργασίας όπως κυρώθηκε με τον Ν. 3249/55, με την οποία διασφαλίζεται η ανεξαρτησία του επιθεωρητή “από πάσης κυβερνητικής μεταβολής και πάσης εξωτερικής επιρροής”».

Για την καραμπινάτη παρανομία του ειδικού γραμματέα δεν πρέπει να περιμένουμε κάποια αντίδραση από τη Δικαιοσύνη· υπνώττει για σοβαρότερα ζητήματα, πόσο δε μάλλον για την προστασία των εργαζομένων. Ο υπουργός Εργασίας, όμως, Γιώργος Κατρούγκαλος, στον οποίο απευθύνεται η επιστολή-καταγγελία της ομοσπονδίας, ξεκίνησε κάποια διαδικασία λογοδοσίας; Ή είναι πολύ απασχολημένος να βγαίνει στα τηλεκαφενεία και να διακηρύσσει ότι εκτός από κομμουνιστής είναι και φλογερός προασπιστής των εργασιακών δικαιωμάτων;

Ο πρωθυπουργός, προκειμένου να φανεί αριστερός, ετοιμάζεται να βάλει μια τελευταία καταστροφική πινελιά στη χώρα, προτείνοντας την ψήφιση της απλής αναλογικής για να μην έχουμε κυβερνητική σταθερότητα στον αιώνα τον άπαντα. Σύμφωνα με τον γ.γ. του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα (τον οποίο δεν έχουμε κανένα λόγο να μην πιστέψουμε), ο κ. Αλέξης Τσίπρας εξομολογήθηκε, στη συνάντηση που είχαν, πως «δεν μπορεί να κάνει αυτά που υποσχέθηκε ως Αριστερά, για αυτό όσο μπορεί θα αλλάξει τον εκλογικό νόμο και το Σύνταγμα για να αφήσει κάτι ως αριστερή διακυβέρνηση, καθώς στα άλλα μέτωπα δεν θα μπορέσει να αλλάξει τίποτα».

Εχουμε μια άλλη πρόταση στον πρωθυπουργό. Αντί να συνεχίσει την καταστροφή της χώρας με μικροπολιτικές πιρουέτες, σαν την πρωτοβουλία για τον εκλογικό νόμο, να φροντίσει ώστε οι συνεργάτες του να εφαρμόζουν τον νόμο και να δουλεύουν οι επιθεωρήσεις εργασίας, που είναι το ύστατο αποκούμπι όσων αδικούνται στην αγορά. Αυτό θα είναι το πιο αριστερό και πιο λογικό που μπορεί να κάνει. Να καλέσει τον ειδικό γραμματέα για εξηγήσεις και να εξηγήσει στους εργαζομένους πώς και με ποια δικαιοδοσία πολιτικό στέλεχος της Πρώτης Φοράς διακόπτει τον έλεγχο σε μια επιχείρηση, αφήνοντας τους καταγγέλλοντες εργαζομένους στα κρύα του λουτρού;

Πηγή: Καθημερινή

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *