Το Μνημόνιο που… έσκισαν

Το Μνημόνιο που… έσκισαν

του Ζώη Τσώλη

Το καλοκαίρι του 2012 η κυβέρνηση Σαμαρά πήρε στα χέρια της την έκθεση του ΚΕΠΕ «Επισκόπηση των δαπανών του Δημοσίου» (spending review), ένα αναλυτικό πακέτο κοστολογημένων μέτρων για τέσσερα χρόνια που οδήγησε σε περικοπές μισθών, συντάξεων, του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων, των επιχορηγήσεων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, αλλά περιείχε και θετικές προτάσεις όπως το άνοιγμα των στρατιωτικών νοσοκομείων στους πολίτες.

Τέσσερα χρόνια μετά, εκείνο που μπορεί να διακρίνει κανείς είναι ότι από όλα όσα προτάθηκαν τότε, αυτά που εφαρμόστηκαν πιστά είναι τα μέτρα λιτότητας για όλους, πλην ενστόλων και  αιρετών αρχόντων.

Από το πακέτο, από το οποίο ομολογουμένως δύσκολα θα μπορούσε να ξεφύγει η κυβέρνηση κάθε χρεοκοπημένης χώρας, ξεχάστηκαν όλες οι προτάσεις που αφορούσαν τους ίδιους τους βουλευτές που ψήφισαν το δεύτερο Μνημόνιο. Και στη συνέχεια, ξεχάστηκαν και από αυτούς που ψήφισαν το τρίτο Μνημόνιο και το σκληρό φορολογικό και ασφαλιστικό πακέτο που υιοθέτησε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ας θυμηθούμε λοιπόν τις προτάσεις που εν όψει και της διαδικασίας αναθεώρησης του Συντάγματος μπορεί να έρθουν και πάλι στο τραπέζι, τουλάχιστον για λόγους ισονομίας και ισότητας των αιρετών με τους απλούς φορολογούμενους πολίτες.

Τα μέτρα που ξέχασε η προηγούμενη κυβέρνηση αλλά δεν διάβασε ούτε η σημερινή είναι:

Η μείωση των μελών του Υπουργικού Συμβουλίου σε 25 (από 40 τότε και 46 σήμερα).

Η κατάργηση της διάθεσης αυτοκινήτων στους βουλευτές Αθήνας και Πειραιά.

Η μείωση διάφορων ατελειών (τηλέφωνα, εισιτήρια κ.λπ.) στα 500 ευρώ τον μήνα.

Η κατάργηση της αμοιβής για συμμετοχή των βουλευτών στα θερινά τμήματα.

Η περικοπή στο μισό του επιδόματος γραφείου και κατοικίας.

Η μείωση στο μισό των υπαλλήλων που είναι αποσπασμένοι από το Δημόσιο στα γραφεία των βουλευτών.

Και σαν μην έφταναν όλα αυτά τα προνόμια, διατήρησαν και το δικαίωμα στο αφορολόγητο για το μισό της βουλευτικής τους αποζημίωσης.

Αυτές είναι οι μοναδικές σελίδες του Μνημονίου που… έσκισαν. Καλό τριήμερο…

Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *