Στέφανος Τσιτσιπάς εκτός τερέν

Στέφανος Τσιτσιπάς εκτός τερέν

Λίλα Σταμπούλογλου

«Προσπαθώ να βρω κάποιον άλλο που να έχει κάνει, εντελώς αβίαστα, τόσο μεγάλο reputation damage» (ζημιά στη φήμη), έγραψε ένας χρήστης στο Twitter, θέλοντας να σχολιάσει αυτό που κατάφερε ο Στέφανος Τσιτσιπάς, χωρίς μάλλον ούτε ο ίδιος να το καταλάβει. Βρήκα πολύ εύστοχη την προσέγγιση και είμαι σίγουρη ότι αρκετοί επικοινωνιολόγοι τράβηξαν τα μαλλιά τους ακούγοντας τον τρίτο σπουδαιότερο τενίστα του κόσμου να λέει ότι δεν έχει εμβολιαστεί και ότι θα το κάνει όταν γίνει υποχρεωτικό το εμβόλιο.

Μαζί με τους επικοινωνιολόγους, μάλλον ένιωσαν μια ταραχή και όσοι έβαλαν το πρόσωπο του Στέφανου Τσιτσιπά δίπλα στο όνομά τους: Χορηγοί, εταιρείες, φορείς και όσοι τέλος πάντων τον επέλεξαν για να τους εκπροσωπεί, όπως είθισται να γίνεται με μεγάλους αθλητές που αποκτούν δυναμική και μπορούν να επηρεάσουν την κοινή γνώμη.

Γι’ αυτό, άλλωστε, πριν από περίπου έναν χρόνο, τέτοια εποχή καλή ώρα, που γυρνούσαμε από διακοπές, είδαμε τον Τσιτσιπά να μας λέει: «Κανένα βήμα δεν είναι πραγματικά ανέμελο αυτό το καλοκαίρι. Γιατί επιστρέφοντας από τις διακοπές, κάθε βήμα μάς φέρνει πιο κοντά στους γονείς μας και στους παππούδες μας». Ο Στέφανος επιλέχτηκε από τους αρμόδιους φορείς για να επηρεάσει τον κόσμο προς τη σωστή κατεύθυνση. «Γι’ αυτό, αγκάλιασε τα μέτρα προστασίας, αγκάλιασε την υπευθυνότητα σε κάθε σου βήμα», κατέληγε ο πρωταγωνιστής του σποτ, κοιτώντας μας μέσα από την κάμερα. Ποιος θα μπορούσε να φανταστεί, ότι το ακριβώς επόμενο καλοκαίρι, όπου βρισκόμαστε στο πιο κρίσιμο σημείο, ο ίδιος άνθρωπος θα μας έλεγε το σχεδόν αντίθετο;

Προφανώς, ο εμβολιασμός κατά της Covid-19 δεν είναι υποχρεωτικός και ο καθένας μπορεί να έχει τη γνώμη του, για το πότε και αν θα κάνει το εμβόλιο. Η υπευθυνότητα, όμως, και τα μέτρα προστασίας, τα οποία η συντριπτική πλειοψηφία των ειδικών μας συμβουλεύει να ακολουθήσουμε, περιλαμβάνουν τον άμεσο εμβολιασμό.

Οχι απλώς τον περιλαμβάνουν, τον έχουν μπροστάρη. Αν έβγαινε, που λέει ο λόγος, ένα χιουμοριστικό σποτ γι’ αυτό, ο πρωταγωνιστής του θα έπεφτε στα γόνατα και θα εκλιπαρούσε τον θεατή να κλείσει ραντεβού σε ένα εμβολιαστικό κέντρο.

Είναι δυνατόν ο τύπος που μας έλεγε τον περσινό Αύγουστο να αγκαλιάσουμε την υπευθυνότητα και τα μέτρα προστασίας, φέτος να λέει ότι θα κάνει το εμβόλιο, μόνο αν γίνει υποχρεωτικό; Είναι, αν ο ίδιος δεν συναισθάνεται την ευθύνη που αναλαμβάνει, όταν δέχεται να παίξει σ’ ένα σποτ σοβαρού κοινωνικού μηνύματος. Ως εκ τούτου, μάλλον δεν συναισθάνεται την κοινωνική βαρύτητα της φήμης του, εκείνη που τον κάνει πρότυπο και εκτός τερέν, για εκατομμύρια ανθρώπους.

Αν κάποιος δεν θέλει το φορτίο, μπορεί, απλώς, να αρνηθεί τέτοιου είδους πρωταγωνιστικούς ρόλους. Ούτε ηθοποιός είναι, άλλωστε, ούτε influencer θα τον κάνουμε με το ζόρι, επειδή είναι σούπερ σταρ του αθλητισμού. Οποιος λέει «ναι» και παίρνει τον ρόλο της κοινωνικής επιρροής, και αναλαμβάνει να γίνει το όχημα επικοινωνίας για κρίσιμα μηνύματα, θα πρέπει να προσέχει να μην τα διαλύσει.

Είναι βαρύ και εύθραυστο το φορτίο της επιρροής, Στέφανε, εκτός τερέν.

ΥΓ. «Προσέχοντας τον εαυτό σου, προσέχεις και αυτούς που στέκονται δίπλα σου», έγραψε ο Στέφανος Τσιτσιπάς στον προσωπικό λογαριασμό του στο Instagram. Μεταξύ μας, δεν βλέπω να διόρθωσε το «reputation damage». Μετά άλλωστε, με τις νέες «εξηγήσεις» του, το έκανε χειρότερο.

Πηγή: Protagon

– – –
Όλα τα σχόλια των αναγνωστών είναι ευπρόσδεκτα, εφόσον δεν χρησιμοποιούν προσβλητικούς ή υβριστικούς χαρακτηρισμούς. Επίσης σχόλια στα οποία έχει επιλεγεί η “Υποβολή ως Ανώνυμος/η – Unknown” δεν θα δημοσιεύονται. Μπορείτε να επιλέξετε να υποβάλετε ένα σχόλιο είτε με το προφίλ σας στο Google (1η επιλογή), είτε το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο (2η επιλογή: “Όνομα/URL“), συμπληρώνοντας μόνο το πεδίο “Όνομα” (όνομα ή ψευδώνυμο της αρεσκείας σας). Όλα τα σχόλια πριν τη δημοσίευσή τους πρέπει να εγκριθούν από τον Διαχειριστή (comment moderation), γι’ αυτό πιθανόν να υπάρξει μια μικρή καθυστέρηση.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *