Του αέρα

Του αέρα

του Στέφανου Κασιμάτη

Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας πραγματοποίησε ένα ακόμη παιδικό του όνειρο: προχθές πέταξε με Φάντομ της Πολεμικής Αεροπορίας, ντυμένος «Τοπ Γκαν». Γιατί με Φάντομ όμως; (Δεν φανταζόμουν καν ότι ακόμη πετάνε τα απηρχαιωμένα Φάντομ της δεκαετίας του 1950.) Διότι δεν χωρούσε σε F-16 ούτε σε Mirage. Αναγκαστικά, λοιπόν, δεν υπήρχε άλλη επιλογή. Δεν πειράζει. «Opfer mussen gebracht werden», δηλαδή, θυσίες πρέπει να γίνουν, όπως είπε ένας μεγάλος, ένας πρωτοπόρος της αεροπλοΐας, ο Γερμανός Οτο Λίλιενταλ. Ηταν τα τελευταία του λόγια μετά την πτώση του ανεμοπλάνου του από τα 50 μέτρα. Την επομένη πέθανε.

Ομως, για να επιστρέψουμε στον υπουργό, η επιλογή αεροσκάφους ήταν το λιγότερο. Το μεγαλύτερο πρόβλημα, όπως πληροφορούμαι, είναι ότι έφαγαν τον κόσμο για να καταφέρουν να βρουν «anti-G» στολή πτήσεως στα μέτρα του υπουργού. Αυτό δεν ήταν καθόλου απλό – δεν είναι ότι πας σε ένα από τα ειδικά καταστήματα με είδη ρουχισμού για υπέρβαρους και τη βρίσκεις. Το ότι βρέθηκε τελικά σημαίνει ότι αυτές οι στολές κατασκευάζονται και στο νούμερο του υπουργού!

Απαραίτητο το θαυμαστικό παραπάνω, διότι, κατά την κρίση μου, αυτό είναι και η μόνη είδηση που βγαίνει από τη συγκεκριμένη υπόθεση: ότι στολές πτήσεως κατασκευάζονται και σε διάσταση XXX-L. Ομολογουμένως, δεν το φανταζόμουν ποτέ. Αν άξιζε τον κόπο που το έμαθα; Μα τι λέτε… Απολύτως! Είναι ένας μικρός θρίαμβος εναντίον των κοινωνικών ανισοτήτων και ειδικά κατά των διακρίσεων εις βάρος των υπέρβαρων. Είναι μια ακόμη, μικρή έστω, νίκη στον αγώνα για μια πιο δημοκρατική Ελλάδα. Να φαντασθείτε ότι ανυπομονώ να γυρίσω στο σπίτι το βράδυ και να το πω στη γυναίκα μου! Με κάποιον πρέπει να μοιραστώ το βάρος αυτής της γνώσης…

Κατά τα λοιπά, η πτήση ήταν του απλούστερου τύπου, αυτού που το λένε στην Πολεμική Αεροπορία «εόπ». Προσοχή, όχι «έεεε-οπ!», όπως όταν πολλοί μαζί προσπαθούν να μετακινήσουν κάτι πολύ βαρύ, αλλά ΕΟΠ αρκτικόλεξο, για τη φράση «ευθεία οριζόντια πτήση». Θα ευχόμουν «και εις ανώτερα», αλλά μάλλον δεν έχει νόημα.

Πηγή: Καθημερινή

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *