Η τρομοκρατία και η Ελλάδα

Η τρομοκρατία και η Ελλάδα

του Γρηγόρη Καλφέλη

Με τις βάρβαρες τρομοκρατικές επιθέσεις των Βρυξελλών που στοίχισαν τη ζωή τριάντα ανθρώπων «η Ευρώπη κτυπήθηκε πια στην καρδιά της»! Έτσι θα  εκθέσω εδώ κάποιους σύντομους προβληματισμούς.

1. Οι τρομοκράτες του εξτρεμιστικού Ισλάμ έχουν διευρύνει απεχθώς την έννοια του «εχθρού». Εχθρός είναι πλέον όλος ο διεφθαρμένος δυτικός πληθυσμός . Στις Βρυξέλλες ήταν οι άνθρωποι που πήγαιναν στο αεροδρόμιο για να ταξιδέψουν . Στο Παρίσι το Νοέμβριο στόχος ήταν οι νέοι που σύχναζαν στα καφέ . Με αυτή τη μεθοδολογία οι χυδαίοι τρομοκράτες προσπαθούν να ενσταλάξουν το φόβο!

2. Όμως εάν ζούμε κάτω από ένα συνεχή φόβο , τότε -ως δυτικοί πολίτες- θα έχουμε ηττηθεί από τους  τρομοκράτες, γιατί η αληθινή καταστροφή θα είναι ουσιαστικά « η τραυματισμένη ζωή που διάγουμε»!

3. Σίγουρα δεν πρέπει να είμαστε ανεκτικοί απέναντι στο αδίστακτο τρομοκρατικό μόρφωμα του ISIS που έχει θεοποιήσει το γνωστό σύνθημα του ισπανού δικτάτορα Φράνκο «Viva la muerta» ( ζήτω ο θάνατος)!

4. Από την άλλη πλευρά ωστόσο είναι απαραίτητο να μη κατεδαφίσουμε τις «ανοικτές μας κοινωνίες» – για να θυμηθούμε λίγο τον Καρλ Πόπερ- και τη δικονομική μας νομοθεσία (άρθρο 253Α του ΚΠΔ).

Αυτό δεν σημαίνει πάντως, ότι δεν πρέπει να λάβουμε και κάποια επιπρόσθετα αναγκαία μέτρα, όπως είναι  η συστηματική συνεργασία μεταξύ των Υπηρεσιών Πληροφοριών των αντίστοιχων Ευρωπαικών κρατών, αφού το τεράστιο αυτό έλλειμμα επέτρεπε τον καταζητούμενο για την αιματοχυσία του Παρισιού Abdeslahm να κρύπτεται για 4 μήνες στο κέντρο των Βρυξελλών, χωρίς να τον ενοχλεί κανείς!

5. Όλα αυτά τα δεδομένα βάζουν καινούργια βάρη στην κυβέρνηση του πρωθυπουργού Τσίπρα. Γιατί; Γιατί πολλά ευρωπαικά κράτη θα φανούν πλέον απρόθυμα να δεχθούν τον αριθμό των προσφύγων που τους αναλογεί ( με βάση την πρόσφατη συμφωνία). Επιπλέον, γιατί θα πολλαπλασιαστεί η μομφή ότι μέσα από τις ανεξέλεγκτες προσφυγικές ροές περνούν εύκολα και οι τρομοκράτες , που κατευθύνονται από την Ελλάδα στην Ευρώπη!

Και το ερώτημα είναι: Έχει κάποια στρατηγική η κυβέρνηση για όλα αυτά ή θα παραμείνει εντελώς ανεύθυνη;

Ο Καλφέλης Γρηγόρης είναι καθηγητής   της Νομικής   Σχολής του  Α.Π.Θ.



Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *