Ενώ αξιολογείται… η ανικανότητά μας

Ενώ αξιολογείται… η ανικανότητά μας

του Στάμου Ζούλα

Α​​πό την περασμένη Τρίτη η χώρα περνά στιγμές αγωνίας. Ηταν λίγο μετά τα μεσάνυχτα προς την Τετάρτη, όταν ο κ. Μουζάλας αποκάλεσε τα Σκόπια Μακεδονία. Ο κ. Καμμένος το θεώρησε εθνική προδοσία. Αξίωσε την άμεση αποπομπή του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, απειλώντας ότι διαφορετικά θα πάρει τους υπουργούς του και θα φύγει απ’ την κυβέρνηση. Η πολιτική μας ζωή χωρίσθηκε στα δύο. Οι μεν θεώρησαν επαρκή τη δήλωση του αμαρτήσαντος, ότι επρόκειτο για λεκτικό ολίσθημα και γκάφα, οι άλλοι, όμως, επέμειναν στην καρατόμησή του. Αλλεπάλληλες συναντήσεις και τηλεφωνήματα μεταξύ Τσίπρα-Καμμένου δεν είχαν αποτέλεσμα. Πολιτικό αδιέξοδο και απειλή ρήξης στους κυβερνητικούς εταίρους. Τα ΜΜΕ πλημμύρισαν από δηλώσεις συμπαράστασης και καταδίκης. Από εικασίες και προβλέψεις για το πού μπορεί να οδηγηθεί η χώρα. Κάτι ανάλογο συνέβη και με τα διεθνή ΜΜΕ. Με τη διαφορά πως οι ξένοι δεν αντελήφθησαν την κρισιμότητα της κατάστασης. Δεν διαχωρίστηκαν σε υποστηρικτές και κατήγορους του κ. Μουζάλα. Αλλά ομόθυμα λοιδορούσαν και χλεύαζαν την πολιτική μας κατάντια. Για μια ακόμη φορά ελεεινολογούσαν το επίπεδο των πολιτικών μας, που έχει καταστήσει τη χώρα μας «απρόβλεπτη» και παντελώς αναξιόπιστη.

Το κωμικότερο είναι πως ο κ. Τσίπρας παρακάλεσε τον κ. Καμμένο να του δώσει λίγες μέρες προθεσμία, προκειμένου ο κ. Μουζάλας να τον συνοδεύσει στη σύνοδο κορυφής για το μεταναστευτικό. Και επικαλέσθηκε την ανάγκη να προστατευθεί το κύρος και η αξιοπιστία του υπουργού του. Ωσάν η πολιτική αντιπαράθεση στην Ελλάδα να διεξάγεται κεκλεισμένων των θυρών και οι ξένοι να αδυνατούν να δουν τα καμώματά μας. Το ίδιο φαίνεται να κάλμαρε και τον κ. Καμμένο, που επισκέπτεται εντός των ημερών τις ΗΠΑ, επιχειρώντας να αναβαθμίσει τη θέση του έναντι του περασμένου Μαΐου, που δεν έγινε δεκτός, ως ισότιμος, από τον Αμερικανό ομόλογό του. Εξίσου σοβαρή είναι και η τελευταία εκδοχή της «ρήξης». Οι ΑΝΕΛ απέσυραν την εμπιστοσύνη τους προς τον κ. Μουζάλα, αλλά ακόμη και εκτός κυβέρνησης, θα εξακολουθήσουν να στηρίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να εξαντλήσει την τετραετία. Δηλαδή ο κ. Καμμένος θα ψηφίσει όλες τις διατάξεις του τρίτου και επαχθέστερου μνημονίου στη Βουλή, από το βήμα της οποίας, μόλις προ ολίγων μηνών, έβλεπε τους «μνημονιακούς» γονυπετείς και ικέτες προς τους δανειστές. Ας προσθέσουμε ότι η «αφορμή» του νέου διασυρμού της χώρας συνοδευόταν, όπως ήταν φυσικό, από την επισήμανση πως η απειλή ρήξης στον κυβερνητικό συνασπισμό «συνέπιπτε» με την κρισιμότερη, για τη χώρα μας, εβδομάδα για την πολλοστή «αξιολόγηση»… της ανικανότητός μας να βγούμε από τα μνημόνια, αλλά και να διαχειριστούμε, σε ευρωπαϊκό πλαίσιο, το προσφυγικό.

Στο εσωτερικό, ορισμένοι ευφάνταστοι και συνωμοσιολόγοι προσπάθησαν να αποδώσουν το τραγελαφικό θέμα Μουζάλα σε εσκεμμένη προσπάθεια παραπληροφόρησης και αποπροσανατολισμού των πολιτών από τα ζέοντα θέματα της επικαιρότητος. Μακάρι να συνέβαινε κάτι τέτοιο. Αλλά ούτε γι’ αυτό είναι ικανοί αυτοί που μας κυβερνούν. Οσο και αν δεν θέλουν να το πιστέψουν μερικοί, το «πελώριο» θέμα Μουζάλα ουδέν παρασκήνιο έχει, ουδεμία υστεροβουλία υποκρύπτει. Προκλήθηκε «αυθόρμητα» και μεγιστοποιήθηκε «φυσιολογικά». Με άλλους λόγους, εκφράζει αυθεντικά το επίπεδο της πολιτικής νοημοσύνης και υπευθυνότητας αυτών που μας κυβερνούν.

Πηγή: Καθημερινή

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *