Η χώρα των γάτων

Η χώρα των γάτων

του Σωκράτη Τσιχλιά

Το λεξικό δίνει με σαφήνεια τη μεταφορική σημασία της λέξης «γάτα». Χαρακτηρίζουμε στην καθομιλουμένη έτσι κάποιον που μπορεί να ξεφύγει από δυσάρεστες καταστάσεις χωρίς να υποστεί βλάβη, που μπορεί επίσης να ξεγελά τους άλλους προς όφελός του. Αν μάλιστα, στον συγκεκριμένο «γάτο» ή «γάτα» προσθέσουμε πέταλα, τότε θα πρόκειται για κάποιον πολύ έξυπνο, ικανό και επιτήδειο. Πουθενά στο λεξικό, τουλάχιστον του Μπαμπινιώτη που κοίταξα, η νομιμοφροσύνη, η αγαθότης, η φιλαλήθεια, δεν συνοδεύουν ως συμπληρωματικές ιδιότητες της αξιοσύνης, τη σημασία της μεταφοράς. Αν το καλοσκεφτεί κανείς, αυτός ο τύπος πολιτικού, επιχειρηματία, πολίτη, ο «γάτος», ο απόλυτα ιδιοτελής, που ξεγελά και ξεγλιστρά διαρκώς από συνέπειες και ευθύνες, πολλαπλασιάστηκε την τελευταία τριακονταετία στην Ελλάδα με ρυθμούς ανεξέλεγκτους. Από τον επιχειρηματία με το κατακόκκινο δάνειο, που χρεοκοπεί την εταιρεία, ενώ ο ίδιος είναι βαθύπλουτος, έως τον αγρότη που καταχράται τα ευρωπαϊκά χρήματα, ενώ μια φορά τον χρόνο καταριέται την… ΕΟΚ στα μπλόκα. Γάτοι εξουσιαστές και εξουσιαζόμενοι, πλούσιοι και φτωχοί, σε κάθε επάγγελμα και λειτούργημα, από τον κλήρο έως τον συνδικαλισμό. Η μεγαλύτερη σύναξη γάτων, με πέταλα μάλιστα, πραγματοποιείται κατά την αποστολή των φορολογικών δηλώσεων. Συνωστίζονται τότε, εκατομμύρια «γάτοι» που δηλώνουν εισόδημα λιγότερο από 400 ευρώ τον μήνα… Αυτοί που δεν τα καταφέρνουν, οι μη «γάτοι» δηλαδή, είναι περίπου 300 χιλιάδες συμπολίτες μας, κανονικά κορόιδα, που δηλώνουν εισόδημα πάνω από τριάντα χιλιάδες ευρώ τον χρόνο…

Αν το καλοσκεφτείς, εκτός από τη γάτα Ιμαλαΐων και οι άλλοι δύο της περιβόητης συνάντησης, μια χαρά «γάτοι» μου φαίνονται. Ο ένας κατάφερε να γίνει πρωθυπουργός, υποσχόμενος δύο φορές ένα θαύμα, μεγάλο το Ιανουάριο, μικρότερο τον Σεπτέμβριο, ενώ είναι άθεος… Ο έτερος, το διακεκριμένο στέλεχος του Τύπου, που έγινε ιδιοκτήτης του μεγαλύτερου εκδοτικού συγκροτήματος της χώρας, έκανε το Μέγαρο Μαξίμου να παραμιλάει: για το τι ειπώθηκε, υπάρχουν δύο εκδοχές, για τη συνάντηση μία, η δική του.

Γενικευμένη ανομία, συμφωνίες πίσω από κλειστές πόρτες, ανισοκατανομή βαρών, αυταρχισμός, οικονομικός μαρασμός, επικρατεί στο βασίλειο των «γατών».

Πηγή: Καθημερινή

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may also like

Από τους αφισοκολλητές στους τεχνοκράτες

Νότης Παπαδόπουλος Μετά την τραγωδία στα Τέμπη είναι