Νέα αύξηση φόρων, με μείωση εσόδων και «χτύπημα» στην επιχειρηματικότητα

Νέα αύξηση φόρων, με μείωση εσόδων και «χτύπημα» στην επιχειρηματικότητα

του Προκόπη Χατζηνικολάου

Παρά την «καταιγίδα» των μέτρων που εφάρμοσε η κυβέρνηση το δεύτερο εξάμηνο του 2015, τα συνολικά φορολογικά έσοδα είναι μειωμένα συγκριτικά με το 2014. Είναι ενδεικτικό ότι, παρά την κατάργηση των συντελεστών ΦΠΑ που οδήγησαν σε ανατιμήσεις στα περισσότερα είδη διατροφής και σε πλήθος άλλων προϊόντων και υπηρεσιών, οδήγησαν στην αύξηση των εισπράξεων του ΦΠΑ το 2015 μόλις κατά 0,09% ή διαφορετικά κατά 12 εκατ. ευρώ, όταν το σύνολο των εσόδων του ΦΠΑ ανέρχεται στα 13,6 δισ. ευρώ.

Οπως αναφέρει ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ Νίκος Βέττας, η φορολογία δεν μπορεί να έχει κατεύθυνση που αντιμάχεται την παραγωγή, επισημαίνοντας ότι για την επανεκκίνηση της οικονομίας χρειάζονται ασφαλιστικοί και φορολογικοί κανόνες προς ένα αναπτυξιακό πρότυπο.

Αντίθετα, λοιπόν, προς αυτή την κατεύθυνση, τα κέρδη των επιχειρήσεων του 2015 θα φορολογηθούν φέτος με υψηλότερο συντελεστή, ο οποίος διαμορφώθηκε σε 29% από σε 26%, ενώ οι ομόρρυθμες και ετερόρρυθμες εταιρείες καλούνται να πληρώσουν αυξημένη προκαταβολή φόρου εισοδήματος, αφού ο συντελεστής από 55% ανέβηκε στο 75%.

Οι φόροι που καταβάλλουν οι επιχειρήσεις είναι η δεύτερη κατηγορία που αποτρέπει την κατάρρευση των εσόδων του προϋπολογισμού. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, τα έσοδα από τη φορολόγηση των επιχειρήσεων, τα οποία αποτελούν το 23,70% των συνολικών φόρων εισοδήματος, εμφανίζονται αυξημένα κατά 9,06% για το έτος 2015 σε σύγκριση με τα στοιχεία του προηγούμενου έτους. Σύμφωνα με την έκθεση:

1. Τα συνολικά φορολογικά έσοδα (άμεσοι και έμμεσοι φόροι) για το έτος 2015 εμφανίζονται μειωμένα κατά 610,5 εκατ. ευρώ ή 1,38% έναντι του έτους 2014.

2. Οι άμεσοι φόροι είναι μειωμένοι κατά 611,1 εκατ. ευρώ, δηλ. κατά 2,99%, σε σχέση με το αντίστοιχο μέγεθος του 2014. Με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία, παρατηρείται ότι η ανωτέρω μείωση οφείλεται κυρίως στην πτώση των εσόδων από τους φόρους περιουσίας κατά 8,46%, στη μείωση των εσόδων από άμεσους φόρους παρελθόντων οικονομικών ετών κατά 11,79% και στη σημαντική μείωση, κατά 20,92%, των εσόδων από προσαυξήσεις, πρόστιμα και χρηματικές ποινές στους άμεσους φόρους.

3. Οι δύο κατηγορίες στους άμεσους φόρους που παρουσιάζουν αύξηση είναι αυτή των εσόδων από μισθούς και συντάξεις που εισπράττονται με τη μορφή παρακράτησης (αποτελούν το 67,47% των συνολικών φόρων εισοδήματος) κατά 11,02% και ο φόρος στις επιχειρήσεις που αυξήθηκε κατά 9,06% για το έτος 2015 σε σύγκριση με τα στοιχεία του προηγούμενου έτους.

Πηγή: Καθημερινή

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may also like

Θα γίνει μάθημα η τραγωδία;

Ιωάννα Μάνδρου Για την τραγωδία στα Τέμπη, για